Sunday, April 12, 2015

simple breakfast yang sedap & mudah ~ Resipi Egg Tuna muffin

hello Monday!
monday blues x u ollss hari nih?
iollss?? memang tiap2 hari  pun monday blues aje ahahahaha (-____-)/

ok nak share sikit resipi breakfast yang healthy + simple + sedap gituu..
bole di makan seisi keluarga dari yang kecik sampai la yang tua2 bangka kah kah kah..




ok jom tengok resipi dia...
 
bahan - bahan:
1) 3 biji telur
2) 1 cawan fresh milk
3) 1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil2)
4) mix vege atau sayuran lain yang anda suka (saye pakai carrot, celery & tomato) - dipotong dadu kecil2 (bole letak mushroom, cili, lada benggala, any vege that u love will do)
5) Tuna dalam tin (if x suka tuna boleh di ganti dengan hot dog, salami, minced beef, nugget ikan or ayam, seafood atau anything yang anda suka)
6) mix herbs, lada sulah
7) garam
8) parmesan cheese (kalau x ade bole aje pakai cheddar slice cheese tu)
 
methods:
1) campurkan telur + fresh milk + garam + mix herbs, lada sulah dan kacau hingga sebati dalam mangkuk, kemudian ketepi kan.
2) dalam mangkuk yang lain, satukan tuna + bawang + sayuran yang telah dipotong dadu kecik2 tadi dan gaulkan sampai sekata.
4) masuk kan campuran tuna tadi & letak ke dalam acuan muffin. (letak 2/3 sukatan acuan muffin aje jangan sampai penuh ok)
5) then bole tuang campuran telur tadi dalam acuan muffin yang telah di isi dengan tuna tadi sampai penuh.
6) bole tabur kan parmesan cheese kat atas permukaan telur yang dah dituang tadi.
7) then acuan muffin tadi boleh la dimasukkan ke dalam oven dan di bakar pada 120'C selama 10-15 minit sampai muffin jadi coklat keperangan.
8) tadaaaaaa siap dah, sedap di makan panas2.. boleh dicicah dengan sos cili or mayo


ni  la hasilnye...
p/s please ignore rupenye yang buruk tuh, tapi sumpah memang sedap tau makan panas2..
nak effect lagi cantik bole la letak dalam aluminium foil yang bulat2 tu or muffin cup..
tapi iollss kan malas so letak trus jek dalam muffin tray tu ahahahha


 
oklah selamat mencuba ye =)
 
 
 
love,
ieza


Wednesday, April 8, 2015

Smart Shopping Tips ~ Apps handphone bagi yang nak berjimat shopping

yuhuuuuu...
kan tadi dah kata, will be back SOON...
nih dah as SOON as possible tau ni ahahahahha

ok2 sudah2 buat lawak kurang cerdik tuh..
meh sini nak share pasal smart shopping tips sikit..
yela skang kan kecoh pasal GST, sume barang pun sibuk nak naik harga..
kesian warga marhaen macam kita2 ni kan...

entry nih for those yang ade anak kecik & and nak berjimat beli barang2 keperluan anak2..
sila install apps Smart Shopper nih..
bole type smart shopper and search aje kat handphone anda..
then install..

ok kat sini ade banyak barang2 yang anda bole cari contohnya macam diaper baby, susu formula baby, and barang2 keperluan rumah kiranye macam daily groceries la kan..
so ape yang bagus nye apps nih, die akan summarizekan semua promotion2 kat hypermarket dalam malaysia nih (Giant, Tesco, Aeon Jusco, Speedmart, Hero and banyak lagi)

so nanti die akan list kan ikut harga barang, and bagitau kedai mana yang ade sale..
jadi bila saye click baby diaper, saye dah bole tau kat kedai mane yang ade sale paling murah..

 
macam semalam, saye dapat info from apps nih yang Tesco ade promotion diaper baby..
Kebetulan drypers tengah promotion RM30.90 per pax..
yela kalau x mau harga die RM40++
so ape lagi terus saye ke Tesco and  sebat sekali 3 pek ahahahaha 

Ok harga RM30.90 tu price sebelum GST eh..
kalau campur GST, harga jatuh RM32.86 per pek..
still ok lagi la tuh...

so hope this info bole tolong parents2 kat luar tu berjimat cermat..
x ape biar pak menteri kaya raya, rakyat marhein same2 la kita berjimat cermat seadenye, puiiiii  siapla korang next PRU nanti tauuuu

p/s: dulu beli kat tesco RM29.90 jek xde GST ape pun.. so GST nih pak menteri kate diaper xnaik rege..
it's TIPU tauuuuuu, TIPU!
sobssssss (-__________-)



piss off mummy,
Ieza

school besties gathering at Serai Paradigm Mall

 
yuhuuuuu lovelies...
ehemmm rajin kan bulan 4 nih iolsss update story, nampak sangat x ade keje kah kah kah..
 
ok nak story pasal session makan2 with my ex schoolmate zaman skola menengah..
time cik husben x de nih la bole deting lame2 skit hahaha ~ ampun syg =P
saje nak update progress we oollsss yang dah berabad x jumpe..
 
 
#ootd i aritu, nude shawl from peekbytick, kimono cardigan from dolceamera..
please carik kat instagram eh memang recommended + comfy..
 
#ootd imran? hehe sume mummy die sebat kat H&M aje senang..
 

ok lets meet my besties Zil & Alin..
dinner malam tu is on Alin, ahahaha sian kene pau tula sape suruh datang lambat..
btw, tq alin sayang! kitorang sayanggggggg kat alin ahahaha..
 




 
malam tu si alin nih request nasi & lauk2, agak tekak melayu disitu kann hahaha, xpe janji free iollss bedal aje hahaha..
we ollss order ikan steam lemon + butter prawn + kailan goreng ikan masin + the famous serai pavlova + cream brulee

 
datang Serai wajib order pavlova ok!
tu dah kira signature dish diorang...
ikan steam & butter prawn sedap abis licin pinggan we ollss..
just sayur tu jek over cooked..
cream brulee bole la tahan tapi cepat muak..
overall ok la, but i prefer lagi nasi kerabu ayam percik, yang tu memang sedap menjilat jari la haha..
 
 
dah abis chit chat2 we oollss pun balik...
dah malam kot, dengan si kecik lagi.. suspen plak nak balik sensorang kann..
 
tapi....
before balik....
rugi pulak x singgah makan dessert kat Plan B ahahahhahaha
 
ok sumpah iollss memang cheat diet time weekend jek kah kah kah..
dasar perut tembolok kann.. padahal dah melahap nasik sampai licin tadi!
 
we ollss oder red velvet & macadamia caramel cheese cake..
sumpah sedap ok!
sampai berebut2 dengan imran tau hahaha
please imran, jangan follow standard perut mummy hahaha..
ok tu jela nak story hari nih..
bos xde sminggu CUTI katenye.... yeayyyyyyyyyyyyyyyy haha
ok will see in next entry, SOON haha
 
babai kesayanganssss =)
 
love,
ieza

Monday, April 6, 2015

hello Unifi, goodbye Astro!

 


morning....
lame dah sbenanye plan nak terminate astro nih..
why??
sebab x puas hati dengan servis astro, monthly fees tiap2 tahun naik but servis still level yang same..
asal hujan ribut jek, tetttt terus hilang siaran..
 
hangin lagi satu sebab asik duk ulang cerita yang same bepuluh2 kali...
servis pulak kalau call tu lembap yang amat level kura2..
so memang la sangat2 x puas hati..
 
so end up cik husben decide to terminate aje astro..
nak terminate Astro nih kene bagi sebulan notis to Astro dulu, then baru boleh terminate..
nanti lepas dah bagi notis, kene pulang kan decoder kat nearest astro branch adalm mase 30 hari or else nanti diorang akan charge rm200 kot ntah lupe..
 
bila kira2 balik komitmen bulan2 kami kat astro, sebenarnye lagi untung kalau terminate astro & install unifi + reduce dataplan hpn..
bulan2 RM150 bayar kat astro, then nak kene baya lagi celcom untuk pakej dataplan rm150..
So kami decide untuk install aje Unifi.. + reduce celcom dataplan hpn..
yela kat rumah dah ade wifi, kat opis pun wifi.. so rugi jek dataplan banyak2..
 
plus, rancangan2 kat astro tu pun bole tengok online jek..
pegi keje pagi2 balik pun dah petang2.. bukak tv layan astro pun brape jam jela paling lame pun time weekend..
dahla rancangan duk ulang2 30 kali, so macam membazir kat situ kann..
 
 
so finally dah abis diskas with cik husben, kami pun call unifi..


 
 
yezzaaaa paling best internet wifi unlimited laju yang amat, nak tengok drama korea online memang superb x ade buffer2 lagi hehe...
and we loving it lah ecehhhh hehe..
so memang berbaloi2 la...
 
p/s big boss kecik kat bawah tu kemainnnn kann hahaha
 
 
ok bye...
 
love,
Ieza =)

Happy 21 months old Imran!


Morning lovely!
iollsss bersiaran lagi kat blog suam2 kuku nih hehe..
xpe janji atleast minimum 1 entry per month kannn =)

lately busy level 88 candy crush since cik husben is away for 2 months..
so now i'm a supermom doing all things at home..
seb baik my sister & my mom  ade dekat2 so bole la export imran jap kat they all haha..



ok lari topik plak..
alhamdulillah, happy 21 months old Imran!
another 3 months to 2 years dah..
how time flies kannn..
rase macam baru jek merangkak hari tu haha...



21 months old progress:

- still x becakap2 lagi, just a few words from him ~ nak (sebab budak nih kuat makan!) + ayah (yes mummy need to admit this even i'm not your first words sobsss) + cat + abis + no + bye
- nearly dah sbulan mummy stop supply full breastfeed milk to imran, so now dah 90% consume susu formula and malam still bf with mummy.. sorry imran mummy plan nak bf full 2 years, but dapat 1year8months pun ok la kan hehe..
- lately macam jadi lagi penakut pulak, x boleh kene sergah or tekejut konfem lari lintang pukang cari nearest person yang ade.. even lori sampah bising lalu kat luar or bunyi petir pun dah cuak lari lintang pukang.. lipas pun die takut... acaner nak jage mummy nanti?? hahah geng la mummy pun pnakut gak haha..
- sekarang level sentap/merajuk makin bertambah.. asal x dapat jek kang merajuk sambil tebaring kat lantai, ewahhh dah macam hindustan eh


hahahha tu jela kot as for now...
smoge anak mummy & ayah nih membesar dengan sihat & jadi anak yang soleh k sayang..
mummy & ayah will always love u to the moon and the back!
mmmuahhhhhh

love,
mummy =)

Monday, March 30, 2015

Last entry for March 2015 ~ cik Husben is away for 2 months sobsss

hollaaaaaa...

last day dalam bulan march...
last entry jugak untuk bulan march 2015 hehe...

last week cik husben is away to UK for 2 months...
sobsss, slalu dalam 2 minggu pun paling lame, ni sampai  2 bulan..
bjanggut la nak tunggu cik husnem balik...

so tepakse la jadik supermom kejap 2 bulan ni with imran..
hopefully everything gonna be smooth & ok for us ecehhhh.
so see u in next 2 months time cik husben!



thanks to iphone facetime, dapat gakla updates from cik husben sobsss..
we miss u so much ayah!
take care ok...


love,
ieza..

Monday, March 16, 2015

Happy birthday to me!

Assalamualaikum...
Aku tanya apa khabarrr semua??
Nyanyi la skit hehe...

This is entry for bulan march pulak...
Azam baru kan each bulan atleast kene ade 1 entry kah kah kah...



I loveeee march sebab it's my birthday month hehe
Ahad lepas my family buat advanced suprise befday party for me & my mom..


Tq so much to my beloved aunts mak uda n mak busu with their family as well, my cousins and my siblings for the advanced birthday treat hehe..
Love u guyssss so much tau hehe

Hari ni 17 mac my mom punye befday pulak, hepi befday mak! We all loveeeeee u so much mak!


Btw, thank u so much for the treat!
A new age, new hopes, new dreams plus new surrounding & people perhaps? Hehehe

Love,
Ieza

Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, March 11, 2015

Trip to Tioman Island





last monday baru jek balik dari trip Tioman..
this time pegi with my Big Family..

yang kali ke 9 kot g tioman...
but yet, still best even macam dah hafal pulau tu hhuhuuhu..

but gamba jela dlu eh...
story & details later la if rajin ahahahaha
mood malas a.k.a monday blues masih melanda ecehhhh

bye kesayanganssssss

love,
ieza =)

Thursday, February 26, 2015

Bye bye February

Today 27 February...
Kejap je dah nak ke hujung bulan February kan...
Tau2 dah nak masuk bulan March pulak...

Nothing much activities sepanjang bulan 2 ni..
Just an update for Imran jela kot..

Alhamdulillah nak masuk 20 months (1year 8 months)..
Kejap je rase nye, ni tup2 dah nak masuk 2 taun..



20 months development:

1) berat badan makin susut sebab dah campur susu bf & susu formula
2) selera makan tengok time, kadang banyak kadang2 xnak makanpun ade...
3) current fav. food imran masih lagi benda2 yang berasaskan mee macam mihun, spageti, mee udon, suun.. Nasik still lagi liat sangat nak telan tau ~ kunon tekak western sangat ke?
4) dah panjang akal skang ni. Pandai blakon tau skang, merajuk pun bole tahan level mengadenye ~ ni kes turun temurun dari ayah die kot hahahhaa
5) makin kuat membebel bahse german die
6) still x ade specific words lagi... Bila nak panggil mummy ni?



Tantrum si kecik ni bole tahan jugak tau sakit telinga...
Tapi senang jek nak pujuk dia...
Kasik upah skit coklat ke air yakult, sure terus tesengih2 manje hehe



Tu jela kot updates on this February...
Azam nak update blog every month la kunonnnnn hahaha...

Can't wait for bulan March sebenarnye...
Bye February....
Holllaaaaa March!



Love,
Iza :)


Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, February 12, 2015

Alfatihah untuk ayahnda Tuan Guru Nik Aziz





Sayu di pagi jumaat yang berkat ni..
Perginya seorang ulama' ternama, pemimpin yang zuhud yang menegakkan ajaran Islam, seorang murabbi...

Dia bukan ayah, bukan saudara malah bukan darah daging saya, tapi air mata saya mudah menitis sebab sedih atas permegian beliau..

Subhanallah, betapa mulia nya dia di hari ini, ramai ulama'2, orang2 soleh dan para pengikutnya berkumpul beramai2 bagi memberi penghormatan terakhir untuknya..

1 Malaysia barangkali menangisi pemergian mu wahai Tuan Guru Nik Aziz..

Betapa besarnya pengorbananmu selama ini, mungkin dipandang remeh bagi segilintir pemimpin yang rakus dengan duniawi..

Berapa ramai pemimpin malaysia yang masih berpegang teguh dengan ajaran Islam? Yang masih suci & jujur tanpa memakan duit hasil penat lelah rakyat?

Berehatlah kamu wahai ayahnda disana...
Penat lelah kamu semasa kamu hidup bagi menegakkan ajaran islam di Malaysia pasti besar ganjarannya, InsyaAllah..

Innalillah hiwarrojiun...
Semoga roh ayahnda Tuan Guru Nik Aziz dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...
Alfatihah......


- Posted using BlogPress from my iPhone