Wednesday, January 21, 2015

foods review at Restaurant ROA by Jovian Mandagie, seksyen 7 shah alam

Afternoon lovelies...
Ok nak review pasal foods kat restaurant ROA shah alam plak this time..
Haritu ade promotion RM20 for RM40 voucher ROA kat Groupon..
So bila nampak je terus la gatal tangan pi beli, dahla dekat sangat dengan umah so wajibla kan beli..



Ok so last week ajak cik hubs & imran dinner kat ROA..
Ok this restaurant located at seksyen 7 jek dekat area restoran pak li kopitiam & belakang restaurant hayaki..

For those yang nak try rasa indonesian foods, boleh la try..
Plus sape la x knal the well known designer Jovian mandagie kan, off coursela nak gak merasa makan kat restaurant die plak hehe..



Ambient kat sini memang best untuk bersantai2 & lepak2..
Lagi2 bile malam memang really nice..
P/s kalau datang awal bole la mlepak makan kat sofa panjang area belakang but limited hehe







Ok jom review the foods plak...
Menu die mostly memang pedas2 & ade jugak some of them yang x pedas...

We start with the dessert dulu, kami order kuih kukis kelapa, RM4/pc..
Manis & rangup, kuih ni ade gak jual kat malaysia tapi saye xsure kat sini name die ape haha...



Then kami order main dish plak..
Disebabkan kami makan berdua so kami order xbanyak pun;

Nasi putih, RM3 per plate
Udang woku, RM15
Chicken butter, RM12
Ice lemon tea RM5

Total including tax, RM45

Ayam butter tu x pedas & sedap, so sesuai untuk yang xtahan pedas or kids



Udang woku tu amatla pedas ye tapi sedap ok even pedas berpeluh2 makan sampai abis sebab sedap hahaha...



So far memang sedap & puas hati with the foods..
Yes it's a bit pricey but for me it's totally worth it lagi2 sebab saye pakai voucher groupon tu hehe

Kat sini ade gak cakes & macam2 kuih for desserts...
Xpe next week nak try lagi foods lain plak sebab saye beli 2 voucher ROA hahahhaa ~ dasar tamaksss

My comment ~ nice ambient & good foods. But there's no kids meal, so i would like to suggest ROA to have a kids meal as well sebab most of the customer bring their kids as well.. Yela banyak foods yang pedas2, so nak kene pilih plak foods yang xpedas for the kids.. Kan senang if ade kids meal xpayah parents nak pening2 decide meal kannnn hehe.. Just my 2 cents..

Ok details pasal location & contact no. Restaurant ROA by Jovian Mandagie ni;

Address: 1A, Jalan Kristal K/7K, Section 7, 40000 Shah Alam
Tel: 0355244486



Ok last but not least,
Tepek skit gamba tuan tanah & lil imran hehe (muke kenyang lepas melantak kat ROA)


Ok bye u olllllsssss
Muaaaahhhh ciked

Love,
Ieza












Posted using BlogPress from my iPhone5

Wednesday, January 14, 2015

bapak borek, anak rintik



nih kejadian awal pagi tadi masa i bersiap2 nak g opis..
"like father, like son"
Tido silang kaki pun kene same anak branak, barula tido ade style katenye hahahaha..
 
ok selamat berhari kamis =)
#1yr6mths
 
love,
ieza
 
 
 

 


Review cc cream from FACESHOP


yuhuuu dearies =)
skang nih memang pemes la pasal Kpop & product2 from korea kan...
lagi2 remaja2 kat malaysia nih including my sisters..
tanye je ape pasal korea stuff semua laju jek depa menjawab huhu..
 
so last month incik hubs ke korea for a week..
punyela lame pikir x tau nak kirim ape kat incik hubs, last2 my sister suggest beli barang2 kosmetik je sebab kat sane price nya lagi mura dari yg jual kat malaysia nih..
 
so i suruh my sister suggest cc cream yang ok, then i bagi gamba kat husben suruh die cari nanti..
punyela incik husben malu nak beli barang mekap perempuan, bole x? haha
i don't care la cik abang, please tolong beli kan as a souvenir untuk i ok hehe..

 

 

tadaaaaaaa
malu2 tapi die beli kan jugak haha..
ok this is the one yang i kirim..
before nih pakai lancome, tapi kadang2 muke still berminyak2 and x flawless sangat..
but bila pakai cc cream from faceshop nih, parut2 jerawat pun dah samar2..
tone muka pun nampak lagi sekata..

tapi bila dah pakai baru prasan ade shimmer2 effect plak kat cream nih bila apply kat muka..
oh my, hellooo i nih mak budak, kalo remaja2 teenagers tu maybe cute la lagi kan pakai hahaha
ok xpe, effect shimmer tu xdela nampak obvious sangat, unless ko pegi mengadap muka orang yg  pakai tu seinci jek gap nye hahaha..
so boleh la dimaafkan..

so conclusion nye, not bad gak cc cream nih..
but not as a daily wear to the office la kot, kang boss ko jerit "dah ko knape plak muke merelip2 gold dust kat opis nih"
sape nak jawab? kah kah kah

ok, moved to other cream review plak..
my sister pun kirim cream untuk dia; aloe vera soothing gel & argan hair cream from nature republic..
yang nih pun bagus gak, dahla murah besar plak tu, mau bebulan kot baru abis..
both of this cream convert dalam RM x sampai RM20 kot..
murah kan?
 kalo tau murah camni konfem i dah kirim skotak bawka balik hahahaha




so no more brooch, baju2 or foods shopping list this time from korea..
bole tukar list shopping lepas nih if ade sape2 nak g korea haha..
ok kamsahamida!

love,
ieza

Tuesday, January 13, 2015

happy 18 months old Imran!

alhamdulillah....
he is now 18 months old..
kejap sangat masa kan..
rase macam baru jek tatih2 nak bejalan haritu..

 
 


 
 
18 months diary ;
 
- makin manja, kuat mrajuk tau (sbijik mcm ayah die hehe)
- makin kuat makan especially yg manis2 n masam2
- favourite food die mee udon, pasta, coklat.. nasi memang liattt sangat nak makan tau
- still minum susu bf mummy die & dah 2 months mummy campur kan dengan susu formula (susu kambing, target bf untill 2 year insyaAllah)
- suke sangat tengok zoomoo series kat tv and kadang2 siap joget2 kalau dalam tu ade lagu rancak2 ecehhh kemain kan hehe
- gigi dah ade 6 batang, 4 atas & 2 bawah
 



so this saturday kite dating with doc. ahamad,  check up & inject 18 months old kat demc eh..
hopefully anak mummy membesar sihat & jadi anak yg soleh k sayang..
mummy & ayah will always love u..
muah ciked =)

love,
ieza

Monday, January 5, 2015

tempat makan best & sedap di PD, Port Dickson



last week kami stay kat area teluk kemang..
so harusla cari area tempat2 makan yang best kat situ...
ade google2 jugak entry2 pasal makanan yang sdap kat teluk kemang..
so we give a try la pada blogger yang suggest2 kat blog diorang tu kan, thanks for the info blogger!...

1) Nasi Kukus Ayam Panggang, Cowboy Place (lunch)


dari jauh dah nampak banyak kereta parking kat tepi2 jalan...
ramai sangat orang, so konfem sedap kot?
located kat teluk kemang x jauh dari balai bomba..

kat depan kedai dah nampak ayam pangang bertingkek2 gitu..
pehhh banyak betul huhu


price pun sangat murah and service laju even ramai orang..
harga 1 set nasi kukus + ayam panggang ~ RM6
air juice plak ~ RM2
murah kan??


rasa?
sos barbeque ayam tu sedap, ayam pun sedap..
berbaloi2 lah hehe..
so boleh la singgah

2) Restoran seri Mesra Ikan Bakar & Seaafood, Teluk Kemang (dinner)


kami try dinner kat sini plak..
located kat sebelah deret kedai mesra family mart teluk kemang..
sini pun ramai jugak orang..

that night kami order sotong goreng tepung, udang masak sambal petai, telur dadar, sup sayur, nasi lemak & nasi putih..
total RM45 untuk 2 orang makan, murah kan?


udang sambal die memang sedap!


sotong goreng tepung die memang terbaik, so wajib order hehe..


kat sini rekemen makan ikan bakar sebab sedap, nasi lemak pun sdap!
jangan lupe sotong goreng tepung hehe..
servis pun laju n rase sedap2..
so boleh la try if datang ke teluk kemang..


3) Mari Makan. teluk kemang


kat sini unik sikit, sebab banyak stall2 jual macam2 makanan..
ada cendol bakar, cempedak & pisang goreng, sata & keropok lekor, rojak mamak, soto & laksa, nasi gulai kawah, coconut shake, western food, seafood & ikan bakar, char kuew tiaw..
pehhh banyak kan dalam 1 kedai? hehe..

tapi yang paling best is cendol bakar..
nanti u ollss wajib try cendol durian, memang terbaik lah! hehe
no wonder diorang masuk tv..




hope this can help!
selamat bercuti u ollssss..

love,
ieza

happy birthday encik husben =)



 
 
ok nih entry basi sikit..
hehe lambat sminggu jek punn...
 
new year tahun nih cuti panjang pulak kamis & jumaat..
so harusla pegi berehat kan...
bole celebrate befday cik husben skali..
so iollss plan celebrate kat PD jek..
dekat & senang =)




we stay kat ancasa all suites & spa at teluk kemang..
stay for 3d2n, cukup la kann..
nak rileks2 tenang kan otak before masuk tahun baru ecehhh..

xade celebrate over2 pun tiup2 kek or makan best2...
just lepak2, wish befday  n makan biase2 je hehe..
tapi sangat tenang & rileks otak we ollss
tengok laut, lepak2 layan movie sambil makan kuaci haha..
nak happy2 x semestinye kene spend mahal2 kann hehe..


p/s imran dah setaun setengah pun takut nak mandi laut...
punyela mlalak bila kaki cecah ombak laut haha..


then bila dah balik shah alam, baru la kami celebrate befday cik hussben skali ngan my aunt..
celebrate dengan family rmai2 la baru meriah..

ok happy befday my dearie husband..
thanks for everything!
smoga jadi ayah & husband yg lg baik + romantik skit ok hahahha



 love,
ieza

welcome 2015 =)


yuhuuuuu
selamat tahun baru...
welcome 2015 hehe even dah belated kannn..
tapi still in new year mood lagi kan...

 
31 December 2014..
last day of 2014..
we spend our last day in 2014 kat ikea..
cepat je da setaun..
imran pun dah  almost 1 year 6 months..

so we decide amik cuti & spend kat ikea..
sronok si imran, skang nih memang suke sangat makan..
lagi2 if makanan manis, memang lajuuuuu jek


malam new year tahun nih x boleh celebrate & bersuka2 ria ok, kene hormat skit kat mangsa banjir...
so nih la aktiviti kami pukul 12 malam hehe...
pasang hasil2 tangkapan kat ikea..
yang si kecik nih pun xnak tido2, asik duk kacau ayah die je..
skang ni makin ligat & aktif sampai letih nak di bebel haha..


azam tahun baru??
x ade specific azam macam dulu2, sebab taun2 lepas punye azam still xcapai2 lagi wakakka..
so dari buat azam angan2 mat jenin baik plan yang termampu aje kannnn  hehe..

so azam saye tahun 2015 nih,
to become a better wifey to my hubs..
a better mummy to my childrens..
a better muslimah insyaAllah...

plus, nak kurang kan aktiviti bershopping kot hahahhaa
tu paling mustahak hehe
nak belajar menabung plak lepas nih for future used ecehhh

so hopefully our new year nih jadi tahun yg lebih baik dari yg sebelumnya...
aminnnn..

love,
ieza =)
 

info ~ repair screen Iphone 5 murah




30 December 2014...
2 hari before new year...
memang bad day sangat2 tau...

tengok retak seribu screen iphone iolssss =(
retak bjuta2 hati ku tau huwaaaaa..

tengah2 bejalan nak pegi lunch, borak2 punye borak tup2 hpn tjatuh kat lantai...
slalu dah jatuh kat lantai kadang2 kat umah main campak2 jek..
si imran tu lagi la campak bjuta kali kot..

tapi hari tu memang malang sungguh..
jatuh terus retak seribu screen nya...

terus google camne nak repair screen & price repair..
bila tengok mak aih RM400++ repair jek??
menangis x berlagu ok huuuu..

terus google lagi cari mane tempat yang murah2..
ade pun kat KL...
so post nih iolss tulis untuk bantu iphone user lain yang maybe senasib ngan iollss..

normal rate price  nak repair screen iphone5 dekat kedai2 repair phone yang establish macam ifixit kat empire gallery subang is ~ RM400-RM450++

but if pegi kedai repair phone yang kecik2 kat dalam mall yang banyak jual hpn2 slalu normal rate diorang akan bagi is ~ RM250..

hari tu saye survey kat plaza alam sentral Shah Alam, tingkat 3 area banyak kedai2 kecik jual hpn..
kat situ ade banyak kedai yg repair handphone.
mostly sume repair iphone bagi rate ~ RM250..
paling murah pun RM230..

but, bila jalan jauh sikit sampai hujung ade 1 kedai repair phone owned by melayu.
ade 1 jek kedai repair hpn melayu kat situ
bila tanye price yang die bagi is ~ RM180..
murah ok!

so for those yg nak repair screen iphone yang crack boleh la try kat plaza alam sentral, Shah Alam..
and they provide other hpn service as well, rosak2 ke ape..
so memang recommnded la..
banyak kot beza harga & lagi jimat...

hope this can help u guys hehe..
tadaaaaaa

p/s nih bukan iklan bebayar eh, + pi la letak tempered glass skali kat screen iphone tu so that pasni nak baling2 xdela crack hehe..

Tuesday, December 16, 2014

bila si kecik dah tau beremosi

morning...
best betul mood bulan december, tenang & happy aje rase..
sebab banyak betul public holiday ecehhh =)

ok cite pasal si kecik pulak..
sejak dua menjak nih dah pandai fefeeling gitu..
sentap pun cepat gak haha..
bila merajuk kemain smpai mnonggeng baring mlangkup tunjuk montot huhu

actually, cik hubs kene gi outstation ke korea dari ahad lepas..
so bila nak hantar ayah die kat gate (gate umah aje, sebab iollss malas nk hantar g epot haha)
punyela si imran nih melalak, peluk ayah die x nak lepas..
kemain sedih ayah nak g oustation kjap..


nih pic lepas dah hantar ayah die kat gate luar & masuk dalam umah..
kemain kuat die malalak end up tetido terus..


setaun 5 bulan dah faham feeling2 sedih eh imran hehe...
xpe malam nih ayah balik eh hehe..
siann die kene tinggal 4 hari..

slalu mummy yang mlalak, but this time turun kat anak plak kekeke..

Friday, December 12, 2014

Big Bad Wolf 2014 ~ Book Sale

yuhuuuu
mesti skang nih ramai yang dah gi shopping buku2 kat BBW kan?
nih memang jadi annualy event yang kami x boleh miss out la..
sebab buku2 memang agak murah2 time nih..
so memang rugi kalo x datang ecehhh

kebetulan kamis lepas selangor cuti befday agong..
so tengah malam rabu tuh kami gerak dari umah ke MIECC Mines.
pegi skali ngan geng shopping buku ~ piji & sarah..
this time meriah sikit sebab saye & sarah bawak anak2 hehe..

normally kami memang suke pegi tengah malam sebab x ramai orang + baby tengah tido..
so diorang duk diam jela dalam stroller while mak pak busy shopping buku hehe



see, besar kan?
beriban2 buku kat sini yang u ollss bole pilih..
so memang la rugi kalo x datang, dahla price murah yang amat..

jenis buku ape yang ade?
sebut aje nak ape sume ade,  mostly banyak buku2 english..
ccokings, history, novel, arts, eh mcm2 la ade..
but yang paling best banyak buku2 for kids & activity books skali.
eh iklan plak? haha


 
ramai yang tanye gak, x susah ke nak bawak anak kecik kat sini?
kalo sampai sini, parking aje kat basement, lepas tu naik lif ke tingkat atas.
saye tolak jek stroller imran tu dari parking, and x ade problem pape pun..
sebab tu saye pegi tengah malam, xramai orang & banyak parking dekat dengan area lift.

then bila kat dalam bbw pulak, space kat dalam tu luas yang amat..
gap antara buku2 pun besar plus aircond plak tu so sejuk aje..
boleh la parents tolak stroller dengan aman tenteram sambil shopping ecehhhhh
so xyah risau2 ok..
 
 
 
Mission shopping buku accomplish at 3am ye kawan2 hehe..
sronok gi ngan membe2 best skit baru meriah nak shopping 
 


tahun nih mission saye nak beli kan buku for imran..
so tahun nih buku for imran ngan ayah aje..
mummy no more books ok ~ sebab buku masak 2 taun lepas pun x bace2 lagi ok hahah

nih la hasil tangkapan malam tu..
sronok la imran banyak buku aktiviti untuk die..


see..
pagi2 buta bangun tido trus cari buku..
hahaha

so for those yang x pegi lagi, better pegi cepat2..
last day BBW 16 december nih...
daily open 24 hours ok... so bila2 boleh datang sane..
happy shopping u ollsss
bye =)

Tuesday, December 9, 2014

Review Home Pro & Index Living Mall at IOI City Mall Putrajaya

gud morning darlingsss =)
pagi2 dah mood gembira sebab baru lepas mlantak nasik lemak hehe..

ok nak story mory pasal newly open IOI City Mall kat putrajaya..
mall nih baru aje bukak, so menimbun la iklan pasal mall nih..
tapi bile pergi ke sane, mak aih ramai nye la umat manusia, penuh ok mall tu..
maybe sebab weekend time cuti sekolah kot..
tapi siyess ramai yang amat, sampai kan kami nak makan pun every kedai makan sume kene que panjang..
kunon2 xpela maybe gi kedai makan mahal skit x ade orang kot, helloo even kedai makan mahal pun beratur jugak hakak tau sobsss (T-T)

lagi 1 yang palinng hangin, ATM x ade lagi ok!
dahla cash mase tu ade rm3 aje, sejam pusing2 cari ATM yg sign board nye blambak dlm mall, end up x jumpe2...
so finally tanye staff kat 7eleven, die kate ade atm baru bukak kat dalam RHB bank kat ground floor ujung sekali...
perlu x hakak hangin? mall sikit punye gempak + besar , ATM tu korang pasang dulu bole x?

ok setel dah bab EMO pasal mall nih hehe..
now  saye nak review pasal kedai Home Pro & Index Living Mall, sebab saye nak cari barang2 untuk  organize / susun atur barang2 kat rumah.

smenjak dua menjak nih, asik terjebak dengan aktiviti susun atur kat umah lepas follow pinterest..
so memang sume bende kat umah nak di susun atur cewahhhhh ..
nampak la kemas & organize skit, sejuk je mate mandang haha..

ok jom review both kedai nih pulak...

Home Pro

 
mase masuk kat sini punyela ramai umat manusia dalam nih siap jalan belaga2 bahu la hehe..
kat sini ade macam2 perabot2, barangan peralatan rumah dijual..
so pada siapa2 yang suka susun atur barangan kat umah, bole lah shopping kat sini..
rasa nye die lebih kurang macam houz depot kat damansara tu jugak, semua ade dijual dalam 1 tempat.
 








yang paling best is toilet seat cover yang kiut miut nih haha...
colourfull toilet hakak2 nanti hahaha..

 
gardening section pun ade, so memang complete la this kedai semua benda ade complete dalam 1 kedai..


ok next kite tengok pulak ape yang ade kat Index Living Mall 

Index Living Mall




masuk2 jek tengok2 showroom with perabot2 die..
eh?? dua kali tengok macam ikea punye perabot la hahaha..
ok memang siyes ade certain perabot die ala2 macam perabot ikea..
hahaha yang copy paste sbijik2 macam perabot ikea pun ade gak
tapi in terms of price, ade yang lagi mahal dari ikea & ade yang mura sikit dari ikea..
tapi part quality barang2 tu x berape nak sure, sebab x pernah beli kan...



jatuh cintan ngan kerusi nih..
punye la best yang amat, rase macam nak bungkus 2 ketul bawak balik umah...
tapi tengok harga, terus rase macam nak pitamsss haha..





 barang2 untuk susun atur / organizing pun banyak jugak kat sini..
and design die lagi moden la nak compare dengan kedai Home Pro tadi.
 



see, cube korang tengok betul2...
sbijik macam kat ikea kan?? hahaha



 
 
yang wall shelf nih pun ade ala2 ikea, but lagi banyak design & colour..



same jugak macam Home Pro. kat sini pun ade perkakas dapur but banyak yang lagi moden la

 
perkakas bilik air, gardening & aksesori perhiasan rumah pun ade..
so memang 1 stop centre untuk semua kelengkapan rumah gituuu..







berkenan ngan stiker hijau yang untuk ukur tinggi badan kat dalam pic bawah nih..
tapi cik husben kate xyah beli plak, mane la plak nanti nak tampal..
kene tunggu make over bilik imran dulu kot...





 
ok tu jela kot review x seberape dari hakak...
sebab pening sangat punyela ramai umat kat mall nih, nak bejalan pun asik berlaga2 bahu jek...
so mood nak shopping pun x ade..
hehe, see ya till next entry =)