Wednesday, October 15, 2014

Trip Bali Day 2 ~ 22 june 2014

yuhuuuuuu =)
ok sambung balik entry trip to bali sementara mood rajin tengah meresap nih haha

pagi2 kami bangun & makan breakfast kenyang2 dulu kat hotel..
make sure apa yang korang makan tu halal ok, kalau x sure better tanya staff hotel..
kat indonesia memang ade air jamu skali dalam buffet breakfast.. kalau mampu telan sila lah haha



ok dah kenyang kami pun bersiap tunggu pak supir kat lobby hotel...
before tu posing2 dulu kat depan bilik hehe


Ubud, Bali

kat ubud ni banyak tempat2 hasil kraftangan penduduk bali..
diorang kat sana memang kreatif & berseni..
first stop kami di tempat perusahaan batik...
tengok2 macam mane they all buat batik tangan..
iolsss  xminat sangat so laju jek kami jalan haha..
kat situ ade jugak jual baju2 & kain2 batik.. tapi still we olsss x minat so skjap jek stop kat sini..



then kami singgah kat area perusahaan kayu ukiran  plak..
memang diorang ni sangat2 la kreatif..
tapi we olsss pun xminat jugak cepat2 kami jalan haha..
xde ape pun kami beli kat sana..



 
 actually banyak lagi kedai2 lain macam kedai silver, emas, kedai ukiran2 tapi kami skip sebab memang x minat haha..
then kami sambung jalan lagi menuju ke tegallalang pulak..

Tegallalang (rice terrace)

sini memang wajib u ollss pegi ok..
kat sini diorang tanam padi bukit kat tepi lereng bukit..
memang sangat cantik view2 nye..
aman damai aje rase tau...
kat sini cuaca die sejuk sikit sebab atas bukit..

enterance fee kene bayar kat guard RP5000 seorang.. so siap2 kan duit kecik korang ok before bejalan2..



 
Kedai Kopi Luwak
 
kat Bali nih memang pemes dengan kopi luwak nye..
kopi luwak tu, biji kopi yang dah dimakan oleh musang, then bila musang tu berak akan keluar lah biji2 kopi tu balik..
lepas tu diorang akan kutip, basuh & kering kan..
then diorang akan process jadi serbuk kopi..
mahal ok kopi luwak nih, kopi paling mahal kat dunia ok =P
sanggup u ollss nak minum?? haha

ni la biji kopi, iolss pun first time tengok tau...
 musang2 nih time siang diorang tido la plak..
so dapat tengok dalam sangkar jela gayanye...
 

semua guest2 yang datang they all akan bagi rasa coffee free..
sedulang coffee terus die bagi try...
macam2 perisa diorang bagi rasa..
if nak rasa kopi luwak, tu memang kene bayar RP50,000 secawan..
 
 
 



lepas dah shoppimg coffee kami pun sambung balik perjalanan kami ke kintamani pulak & lunch kat sana...

Kintamani

Kintamani ni x jauh dah dari tegalalang tadi...
ape yang best kat sini??
view gunung batur die yang cantik...
kat sini cuaca die sejuk ala2 cameron higlands gitu.. memang nyaman aje..
lagi best bila boleh lunch sambil makan mengahada gunung Batur...
seriously cantik..
p/s sorry gamba memang x cantik sebab pakai henpon cap ayam jek =P
but seriously in real memang la amat cantik..
enterance masuk ke kintamani RP2000 seorang..




 kami lunch kat restoran yang betul2 menghadap gunung batur..
kat sini ada option either nak buffet or ala carte..
tapi kami amik yang ala carte aje. sebab makanan die macam x menarik sangat..
kami just makan nasi goreng & sate lilit..



ok then settle kat area gunung2 ni..
kita bejalan pulak kat area bawah hehe...
then pak supir bawak kami ke pantai pendawa...
kat sini pantai2 die memang amatla cantik yang amat seriously..


Pendawa Beach

enterance masuk ke pantai pendawa nih RP5000 seorang..
serious memang cantik gile weii..
pasir putih sangat + laut biru jernih..
memang pantai2 kat bali ni cantik2 semuanye just pantai kuta aje kureng skit..
maybe sebab dah ramai sangat yang mandi kat sana kan...





 Uluwatu

then lepas tu kami ke uluwatu pulak...
kat sini pun memang wajib pergi...
why??
sebab cantik sangat2..
tapi x sesuai sikit bagi yang bawak stroller baby sebab kene mendaki banyak tangga..
so memang kene dukung jela si imran hari tu..
nasib baik pak supir volunteer tolong dukungkan spanjang kami kat sane hehehe

kat sini ade kecak dance time senja, tapi sebab kami ade baby so kami skip..
pada yang nak tengok, boleh la bagitau supir so nanti die boleh belikan tiket..

 



kat sini guest sume kene pakai kain panjang kaler kuning/unggu kat pinggang..
kira macam menghormati kawasan temple diorang..


Jimbaran

next kami nak layan sunset & dinner kat jimbaran...
pemes ok jimbaran nih lepas angkawasan negara & wife dinner lomantik2 kat sini dalam tv haha..

ok tapi seriously yang nih pun memang kene datang..
sebab view sunset die memang sangat la cantik..
plus seafood die pun sedap2..
just price makanan kat sini bole tahan mahal la jugak..
tapi nak layan sunset dinner punye pasal iolsss pejam mata jela haha



kat sini ade option package or ala carte...
but kami amik ala carte aje, bukan sume seafood tu we all makan pun..
so amik yang basic2 aje sudehh
 
yang kami order haritu is ikan bakar + butter prawn + sotong bali + sayur + sambal bali
sedapppp sampai licin pinggan ok haha..
 
 
 iolsss sampai awal sebab nak seat depan betul2 menghadap laut gitu...
so bole layan sunset dengan aman...
supir kami pun dengan baiks hati sangat tolong pegang kan imran masa kami makan..
so memang bole makan sampai licin hahahahah



dah kenyang kan...
time nak bayar la yang nervous..
total sume RP600,000 hahaha..
amik ubat, so pejam mata jela baya hehe..


 
ok perut pun dah kenyang, badan pun dah penat sehari suntuk berjalan sakan...
esok nak travel lagi...
so pak supir hantar kami balik ke hotel...

to be continueee =)
 

 




Trip Bali Day 1 ~ 21 June 2014

helloooooo
hehe ok trip nih dah berabad berkurun2 lame nye...
tapi still nak hupdet gak kan...
wajib ok, kang nanti abis hilang semua gamba2 travel..
mau mlalak nanti macam kes travel ke new zealand dulu...
huwaaa 1 gambo iolssss pun xde tau

part packing barang2 plak, nih first time travel oversea dengan baby..
so banyak sikit la barang kene bawak, pampers pun dah nak separuh beg
nasib baik pampers ringan haha kalo x rugi luggage 20kg

ootd baju imran bahahaha mengade kannn hakak =P
ok berbalik pada trip bali nih...
kami depart from KLIA 2 hari sabtu...
kami park kat putrajaya sentral jek, then naik ERL ke Klia2..
ade saye tulis dlm post before nih ~ tips parking murah di KLIA2

dalam train ERL on the way ke KLIA 2
 kami amik flight petang sebab malas nak kelam kabut bangun pagi2 buta..
ada baby nih memang banyak sikit nak kene consider...
tapi si imran bila naik flight, mula2 elok jek duduk nya (30 minit jek punnn)
lepas tu dah gelisah nak begerak2.. xnak pulak die tido dalam tu
aduhaiii nih air asia bukan mas, x ade nye stewardess nak melayan ko nak =P
nasib baik la ade brother nih yang melayan si imran
actually brother ni duduk sebelah kami aje, tapi die duduk tepi tingkap..
so meraung si imran nak tengok kat luar tingkap tuh..



kami sampai ke Bali dalam pukul 6.45 petang..
keluar jek gate arrival punyela kami tekun mencari signboard supir kami..
punyela banyak signboard name guest kat luar aiport hehe..
kami memang dah book awal dari malaysia sebab kami nak supir muslim..
senang nanti sebab supir muslim akan bawak kita ke restoran2 yang halal & tempat yang ade surau/masjid untuk smayang..
(p/s kat bali nih 10% aje muslim, yang lain tu hindu ye)

kami memang dah book supir pak isme untuk 4 hari kami kat sana..
harga dari aiport ke hotel, pak isme charged IDR50,000
sebab dekat aje pun kuta dengan aiport..
then untuk full day tour kami, daily pak isme charge IDR350,000..
So total untuk 4 hari kami kat sana, return trip to airport + 2 hari full day tour = IDR800,000 or lebih kurang dlm RM215.00, murah kan??
selesa la jugak sebab kami bertiga jek dalam tu naik toyota avanza..
luas iolss & imran duduk berdua aje dekat seat belakang haha
so sape2 nak booking pak isme ni memang la iolsss rekemen ~ 62 81338614174 (pak isme)
kalau nak booking just wasap jek die, bgtau details date bile nak datang bali..
xpayah nak bayar deposit for confirmation, nanti dah nak balik malaysia masa kat aiport baru terus bayar total semua dekat pak isme.

pak isme hantar kan kami ke hotel..
kami duduk kat hotel Kuta station hotel & spa yang betul2 dekat Kuta city..
dekat dengan beach & di tengah2 bandar Kuta..
senang sikit nanti kami nak merayap2..

dah sampai hotel baru si imran ni nak tido tau huwaaa
tadi dalam flight kemain tahan mata x nak tido..


lepas dah fresh up & semayang, kami pun merayap jalan2 kat bandar kuta..
memang happening malam kat bandar kuta ni..
penuh dengan restoran2 & pub2 hiburan...
pssstt babi golek pun bsepah2 ok hehe..
so make sure kalau nak makan cari tempat yang ade tulis halal..

FYI, kat sini semua fastfood dijamin halal oleh kerajaan indonesia macam KFC, M'cd, pizza hut & lain2 fast food yang femes2 tu...
so kalau agak2 suspen tu bole makan fast food je dulu..



tempat wajib pergi is hard rock cafe la off koss...
memang collect souvenir kat hard rock cafe kalau gi mane2...
memang x jauh pun dari pantai kuta..


malam tu kami makan burger king aje, sebab malas nak menapak jauh2..
dahla dengan nak menolak stroller si imran nih..
orait lepas dah penat merayap, kami pun balik ke hotel..
menapak aje sebab memang location hotel ni dekat aje.. save duit iolsss nak naik teksi bagai..
ok kene tido awal skit sebab esok nak jalan jauh...

tips pada yang bawa baby ke bali:
  1. dekat bandar kuta nih jalan die xberape elok sangat, so nak tolak stroller tu macam leceh sikit sebab ade time yang nak kene angkat & cross jalan.. so memang x user friendly sangat..
  2. so the best way is bawak stroller yang kecik & ringan atau lagi bagus pakai baby carrier aje senang.. memang lagi berbaloi
  3. kat bandar kuta nih traffic memang agak padat, banyak kereta espcially wekend, so sila berhati2 pada yang bawak anak kecik tu eh..
  4. wipes, mineral water and baby foods jangan lupe bawak eh, sebab kat sini saye x jumpa sangat baby food yang macam kat malaysia + x sure halal ke x.. so to be safe bawak aje from malaysia =)
  5. kalau travel jauh2 saye suke pakai kan baby pampers yang mahal sikit macam mami poko.. tahan la sikit if x tuka pampers berejam2 kan... xdela melecet baby tu nanti.. yela kat sini x semua tempat ade toilet yang selesa.. so biar mahal skit but worth it =)
  6. kalau ade baby better amik supir mase travel kat bali, sebab lagi selesa & baby boleh tidur or menyusu dalam aircond.. nak letak beg barang2 pun safe..
ok to be continue... kalo iolssss rajin la kannnn hahah =)

Tuesday, October 14, 2014

resipi sambal belacan pedas padapowww =)


lately agak rajin sikit masuk dapur..
maybe sebab sekarang nih pukul 4.30 dah sampai kat rumah..
so sempat la nak melepak layan drama dulu haha...

ok resipi ni sesuai untuk spesis yang x ade lesung batu kat umah..
i pakai blender aje ok, leceh nak menumbuk bagai...
kang ade masuk biji cili kat mata plak haha...

sambal belacan nih boleh u ollsss makan dengan ulam2, tahu goreng, timun & salad lepastu makan dengan nasi putih panas2, memang tambah 2 pinggan la nanti hehe..
so i kasik resipi kat bawah nih eh..




Bahan-bahan:

*10 biji cili padi (ikut level kepedasan masing2)
*3 biji cili hidup (potong2)
*1 ulas bawang merah (potong nipis)
*sedikit belacan (ikut level resdung anda, nak lagi sedap letak banyak skit)

1 biji tomato kecik (baby tomato ~ optional)
garam
gula
1 biji limau nipis
sdikit air asam jawa

Kaedah:

  1. panas kan sikit minyak atas kuali (sikit jek minyak ye dalam 1 sudu aje), lepas tu tumis bahan2 bertanda * kat atas tadi (cili padi + cili hidup + bawang merah + belacan) sampai naik bau (layurkan sampai bawang/cili lembut)
  2. lepas tu masuk kan dalam blender
  3. campurkan sikit garam & gula (saye letak 1/2 sudu kecil garam + 1 sudu kecil gula)
  4. campur kan sedikit air asam jawa & tomato
  5. blend kan campuran tadi tapi jangan sampai betul2 lumat, biar kasar sikit baru sedap..
  6. keluarkan dan tuang dalam mangkuk
  7. letak perahan air limau nipis.
  8. bole la di hidang dengan nasi panas2
selmat mencuba =)



yeeayyyy dah dapat tudung kak lopa ~ review tudung naelofarhijab =)

yuhuuuuu
selamat pagi =)

ecehhhh hari nih hati hempedu iolsss berbunge2 u ollsss
sebab dah dapat tudung kak lopa pujaan hati hehe...

aritu tengok instagram membe, cantik pulak die pakai..
kene try nih..
tengok pulak instagram naelofar hijab, berduyunnn rupenye hakak2 dah melaram
cun2 pulak tuh...
memang wajib pi beli selai =P

tadaaaaaaaaa
cantik x kak ton??? bahahahhhaa
tapi serius la memang recommended tau tudung kak lopa nih..
sebab??
senang yang amat nak pakai, sarung, lilit patu nak letak pin bole x nak letak pun bole aka pinless gitu..
sesuai untuk yang spesis2 malas nak iron tudung, nak adjust2 pin & melilit2 tudung bagai ~ jimat masa hakak tau sebab akak busy macam pak menteri, puiiii eheksss =P
material die superb best sebab berat, lembut and terletak aje kat kepala...
hujung tudung senang yang amat nak bentuk, x melekap bulat kat muka which is memang iolsss suke sebab bole buat muncung tajam kat dahi ecehhh =P
pastu kalau nak kelim/lipat sikit kat pipi pun bolehhhh

seee best kan??
rege?? price die RM50 sehelai...
for me memang worth la kot sebab material best + menyenangkan hakak2 nak cepat pakai tudung..
so ape tunggu lagi kak ton?? pi la rembat selai hehe..
nanti boleh cun melecun macam akak lopa, eh??? hahaha

nih link website die if nak beli online kat website kak lopa ~ http://naelofarhijab.com/

p/s nih bukan iklan bebayor eh ~ sharing a good stuff untuk hakak2 kat luar tu hehe

sayonaraaaaa =)
muahhhssss ciked

Monday, September 8, 2014

First time cash out nuffnang


Yuhuuuuuuuuu hehe
Selamat pagi....

Hati iolsss munge2 sebab dapat rezeki lebih sikit bulan ni ecehhhhh macamla dapat bejuta kannnn
Xpela even dapat sikit tapi atleast duit free orang nak bagi, xkan xnak amik kot ��

Tq nuffnang, even blog iolsss ni suam2 kuku aje, dahla berabad asik x berhupdet haha
Tapi adela jugak readers yang sudi click iklan nuffnang ku...

Mekasihhhhhhh readers2 & tq nuffnang..
Bole la iolssss shopping sikit ehehehe
Mekaseyyyyyyy 

Thursday, August 21, 2014

Hari berkabung Malaysia #MH17





Our thoughts and prayers are with those on board MH17, as well as their families and loved ones.

Smile, welcome home soldiers!
Alfatihah.....

#MH17 #prayforMH370



- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Pulau Tengah,Malaysia

Wednesday, July 23, 2014

Info on Travelling with baby stroller at KLIA2 & Tips bawa baby dalam kapal terbang

yuhuuuu
selamat berpuasa...

macam biskut chipsmore kejap ade post kejap snyap..
tapi sebab mood nak raye so mood keje dah kelaut...
so boleh la layan sepost dua =P

ok nak story sikit pasal info on travelling with baby stroller kat KLIA2..
sebab mase nak travel ke Bali dulu, sikit sangat info pasal baby stroller nih kat KLIA2 & Air Asia...

ni mase dalam ERL before sampai kat KLIA2
ade yang tanye senang ke nak bawak stroller naik flight & masa check in kat airport?
jawapan nye : senang aje, lagi pun dah bayar tiket & tax mahal2 so sila fully utilised semua kemudahan yang anda dah bayar eh hehe..

dekat KLIA2 memang kawasan airport nye agak besar, after dah check in kat kaunter nak menapak ke gate terminal pun agaklah jauh. so memang wajib saya rase ade stroller nih xdela jenuh nak kendong baby menapak ke gate. so memang amat2 la digalak kan bawak stroller bagi yang ade baby..

once dah check in di kaunter check in, anda boleh terus ke gate terminal berlepas.
terminal berlepas ade kat tingkat atas, so bagi yang bawak stroller boleh la naik lift aje..

ape prosedur yang perlu bila nak bawak stroller naik pesawat/kapal terbang?
  1. anda boleh check in macam biase di kaunter (bagi penerbangan luar negara memang kene check in di kaunter sebab diorang nak check pasport). then boleh terus ke gate terminal berlepas.
  2. bila dah sampai di gate terminal berlepas (gate yang tertulis dalam tiket) anda boleh lah jumpa staff yang ade di kaunter (kaunter sebelum masuk ke aerobridge) untuk mintak sticker pada stroller macam dalam gambar kat bawah nih.
  3. Bila nak masuk ke pesawat/kapal terbang, tolak stroller sampai ke depan pintu pesawat/kapalterbang dan lipat stroller anda. nanti akan ada staff penerbangan ambil & simpan stroller anda dalam ruang kargo.
  4. Bila dah sampai ke destinasi, anda boleh ambil stroller kat tempat anda ambil beg bagasi anda nanti.
sticker pada stroller
kaunter staff sebelum aerobridge

sampai mana anda boleh tolak stroller baby?
anda boleh tolak stroller baby sampai ke aerobridge sebelum betul2 masuk ke dalam badan pesawat, so tolak aje sampai la anda jumpe pintu kapal terbang & ade stewardess kat depan pintu =)


Tolak stroller anda sampai ke aerobridge
ok sampai kat depan pintu pesawat ni anda boleh lipat & tinggalkan stroller kat sini

tadaaa senang kan??
x susah mane pun... dah bayar mahal2 sila guna kan semua kemudahan yang ade =)

tips dalam pesawat
  1. sila bawak mainan/toys anak anda, so nanti x adela diorang boring sangat duduk lama2.. kalau ade ipad/tab lagi bagus so baby boleh leka. kalau boleh download siap2 movie/baby songs dalam tu macam upin ipin ke barney songs ke..
  2. bawak makanan/minuman anak anda sekali dalam tu, agak2 die dah start nak meragam tu boleh la sumbat dengan coklat ke gula2 ke hahaha
  3. masa nak berlepas & mendarat tu kalau boleh bagi baby minum susu/air sebab masa tu tekanan udara berbeza so nanti takut baby meragam or x biasa..
  4. kalau agak2 baby boring2 or dah start meragam, boleh bawak jalan2 dalam pesawat.. pegi la main air skit dalam toilet ke hehe..
  5. make sure masa check in mintak seat paling tepi (aisle seat) so senang nak keluar & masuk.. nanti bila time baby dah start meragam bole lah bergerak2 sikit.



okla tu aje....
hopefully dapat membantu mummy2 kat luar sana =)
selamat bercuti hehe