Monday, March 30, 2015

Last entry for March 2015 ~ cik Husben is away for 2 months sobsss

hollaaaaaa...

last day dalam bulan march...
last entry jugak untuk bulan march 2015 hehe...

last week cik husben is away to UK for 2 months...
sobsss, slalu dalam 2 minggu pun paling lame, ni sampai  2 bulan..
bjanggut la nak tunggu cik husnem balik...

so tepakse la jadik supermom kejap 2 bulan ni with imran..
hopefully everything gonna be smooth & ok for us ecehhhh.
so see u in next 2 months time cik husben!



thanks to iphone facetime, dapat gakla updates from cik husben sobsss..
we miss u so much ayah!
take care ok...


love,
ieza..

Monday, March 16, 2015

Happy birthday to me!

Assalamualaikum...
Aku tanya apa khabarrr semua??
Nyanyi la skit hehe...

This is entry for bulan march pulak...
Azam baru kan each bulan atleast kene ade 1 entry kah kah kah...



I loveeee march sebab it's my birthday month hehe
Ahad lepas my family buat advanced suprise befday party for me & my mom..


Tq so much to my beloved aunts mak uda n mak busu with their family as well, my cousins and my siblings for the advanced birthday treat hehe..
Love u guyssss so much tau hehe

Hari ni 17 mac my mom punye befday pulak, hepi befday mak! We all loveeeeee u so much mak!


Btw, thank u so much for the treat!
A new age, new hopes, new dreams plus new surrounding & people perhaps? Hehehe

Love,
Ieza

Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, March 11, 2015

Trip to Tioman Island





last monday baru jek balik dari trip Tioman..
this time pegi with my Big Family..

yang kali ke 9 kot g tioman...
but yet, still best even macam dah hafal pulau tu hhuhuuhu..

but gamba jela dlu eh...
story & details later la if rajin ahahahaha
mood malas a.k.a monday blues masih melanda ecehhhh

bye kesayanganssssss

love,
ieza =)

Thursday, February 26, 2015

Bye bye February

Today 27 February...
Kejap je dah nak ke hujung bulan February kan...
Tau2 dah nak masuk bulan March pulak...

Nothing much activities sepanjang bulan 2 ni..
Just an update for Imran jela kot..

Alhamdulillah nak masuk 20 months (1year 8 months)..
Kejap je rase nye, ni tup2 dah nak masuk 2 taun..



20 months development:

1) berat badan makin susut sebab dah campur susu bf & susu formula
2) selera makan tengok time, kadang banyak kadang2 xnak makanpun ade...
3) current fav. food imran masih lagi benda2 yang berasaskan mee macam mihun, spageti, mee udon, suun.. Nasik still lagi liat sangat nak telan tau ~ kunon tekak western sangat ke?
4) dah panjang akal skang ni. Pandai blakon tau skang, merajuk pun bole tahan level mengadenye ~ ni kes turun temurun dari ayah die kot hahahhaa
5) makin kuat membebel bahse german die
6) still x ade specific words lagi... Bila nak panggil mummy ni?



Tantrum si kecik ni bole tahan jugak tau sakit telinga...
Tapi senang jek nak pujuk dia...
Kasik upah skit coklat ke air yakult, sure terus tesengih2 manje hehe



Tu jela kot updates on this February...
Azam nak update blog every month la kunonnnnn hahaha...

Can't wait for bulan March sebenarnye...
Bye February....
Holllaaaaa March!



Love,
Iza :)


Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, February 12, 2015

Alfatihah untuk ayahnda Tuan Guru Nik Aziz





Sayu di pagi jumaat yang berkat ni..
Perginya seorang ulama' ternama, pemimpin yang zuhud yang menegakkan ajaran Islam, seorang murabbi...

Dia bukan ayah, bukan saudara malah bukan darah daging saya, tapi air mata saya mudah menitis sebab sedih atas permegian beliau..

Subhanallah, betapa mulia nya dia di hari ini, ramai ulama'2, orang2 soleh dan para pengikutnya berkumpul beramai2 bagi memberi penghormatan terakhir untuknya..

1 Malaysia barangkali menangisi pemergian mu wahai Tuan Guru Nik Aziz..

Betapa besarnya pengorbananmu selama ini, mungkin dipandang remeh bagi segilintir pemimpin yang rakus dengan duniawi..

Berapa ramai pemimpin malaysia yang masih berpegang teguh dengan ajaran Islam? Yang masih suci & jujur tanpa memakan duit hasil penat lelah rakyat?

Berehatlah kamu wahai ayahnda disana...
Penat lelah kamu semasa kamu hidup bagi menegakkan ajaran islam di Malaysia pasti besar ganjarannya, InsyaAllah..

Innalillah hiwarrojiun...
Semoga roh ayahnda Tuan Guru Nik Aziz dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...
Alfatihah......


- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, January 21, 2015

foods review at Restaurant ROA by Jovian Mandagie, seksyen 7 shah alam

Afternoon lovelies...
Ok nak review pasal foods kat restaurant ROA shah alam plak this time..
Haritu ade promotion RM20 for RM40 voucher ROA kat Groupon..
So bila nampak je terus la gatal tangan pi beli, dahla dekat sangat dengan umah so wajibla kan beli..



Ok so last week ajak cik hubs & imran dinner kat ROA..
Ok this restaurant located at seksyen 7 jek dekat area restoran pak li kopitiam & belakang restaurant hayaki..

For those yang nak try rasa indonesian foods, boleh la try..
Plus sape la x knal the well known designer Jovian mandagie kan, off coursela nak gak merasa makan kat restaurant die plak hehe..



Ambient kat sini memang best untuk bersantai2 & lepak2..
Lagi2 bile malam memang really nice..
P/s kalau datang awal bole la mlepak makan kat sofa panjang area belakang but limited hehe







Ok jom review the foods plak...
Menu die mostly memang pedas2 & ade jugak some of them yang x pedas...

We start with the dessert dulu, kami order kuih kukis kelapa, RM4/pc..
Manis & rangup, kuih ni ade gak jual kat malaysia tapi saye xsure kat sini name die ape haha...



Then kami order main dish plak..
Disebabkan kami makan berdua so kami order xbanyak pun;

Nasi putih, RM3 per plate
Udang woku, RM15
Chicken butter, RM12
Ice lemon tea RM5

Total including tax, RM45

Ayam butter tu x pedas & sedap, so sesuai untuk yang xtahan pedas or kids



Udang woku tu amatla pedas ye tapi sedap ok even pedas berpeluh2 makan sampai abis sebab sedap hahaha...



So far memang sedap & puas hati with the foods..
Yes it's a bit pricey but for me it's totally worth it lagi2 sebab saye pakai voucher groupon tu hehe

Kat sini ade gak cakes & macam2 kuih for desserts...
Xpe next week nak try lagi foods lain plak sebab saye beli 2 voucher ROA hahahhaa ~ dasar tamaksss

My comment ~ nice ambient & good foods. But there's no kids meal, so i would like to suggest ROA to have a kids meal as well sebab most of the customer bring their kids as well.. Yela banyak foods yang pedas2, so nak kene pilih plak foods yang xpedas for the kids.. Kan senang if ade kids meal xpayah parents nak pening2 decide meal kannnn hehe.. Just my 2 cents..

Ok details pasal location & contact no. Restaurant ROA by Jovian Mandagie ni;

Address: 1A, Jalan Kristal K/7K, Section 7, 40000 Shah Alam
Tel: 0355244486



Ok last but not least,
Tepek skit gamba tuan tanah & lil imran hehe (muke kenyang lepas melantak kat ROA)


Ok bye u olllllsssss
Muaaaahhhh ciked

Love,
Ieza












Posted using BlogPress from my iPhone5

Wednesday, January 14, 2015

bapak borek, anak rintik



nih kejadian awal pagi tadi masa i bersiap2 nak g opis..
"like father, like son"
Tido silang kaki pun kene same anak branak, barula tido ade style katenye hahahaha..
 
ok selamat berhari kamis =)
#1yr6mths
 
love,
ieza
 
 
 

 


Review cc cream from FACESHOP


yuhuuu dearies =)
skang nih memang pemes la pasal Kpop & product2 from korea kan...
lagi2 remaja2 kat malaysia nih including my sisters..
tanye je ape pasal korea stuff semua laju jek depa menjawab huhu..
 
so last month incik hubs ke korea for a week..
punyela lame pikir x tau nak kirim ape kat incik hubs, last2 my sister suggest beli barang2 kosmetik je sebab kat sane price nya lagi mura dari yg jual kat malaysia nih..
 
so i suruh my sister suggest cc cream yang ok, then i bagi gamba kat husben suruh die cari nanti..
punyela incik husben malu nak beli barang mekap perempuan, bole x? haha
i don't care la cik abang, please tolong beli kan as a souvenir untuk i ok hehe..

 

 

tadaaaaaaa
malu2 tapi die beli kan jugak haha..
ok this is the one yang i kirim..
before nih pakai lancome, tapi kadang2 muke still berminyak2 and x flawless sangat..
but bila pakai cc cream from faceshop nih, parut2 jerawat pun dah samar2..
tone muka pun nampak lagi sekata..

tapi bila dah pakai baru prasan ade shimmer2 effect plak kat cream nih bila apply kat muka..
oh my, hellooo i nih mak budak, kalo remaja2 teenagers tu maybe cute la lagi kan pakai hahaha
ok xpe, effect shimmer tu xdela nampak obvious sangat, unless ko pegi mengadap muka orang yg  pakai tu seinci jek gap nye hahaha..
so boleh la dimaafkan..

so conclusion nye, not bad gak cc cream nih..
but not as a daily wear to the office la kot, kang boss ko jerit "dah ko knape plak muke merelip2 gold dust kat opis nih"
sape nak jawab? kah kah kah

ok, moved to other cream review plak..
my sister pun kirim cream untuk dia; aloe vera soothing gel & argan hair cream from nature republic..
yang nih pun bagus gak, dahla murah besar plak tu, mau bebulan kot baru abis..
both of this cream convert dalam RM x sampai RM20 kot..
murah kan?
 kalo tau murah camni konfem i dah kirim skotak bawka balik hahahaha




so no more brooch, baju2 or foods shopping list this time from korea..
bole tukar list shopping lepas nih if ade sape2 nak g korea haha..
ok kamsahamida!

love,
ieza

Tuesday, January 13, 2015

happy 18 months old Imran!

alhamdulillah....
he is now 18 months old..
kejap sangat masa kan..
rase macam baru jek tatih2 nak bejalan haritu..

 
 


 
 
18 months diary ;
 
- makin manja, kuat mrajuk tau (sbijik mcm ayah die hehe)
- makin kuat makan especially yg manis2 n masam2
- favourite food die mee udon, pasta, coklat.. nasi memang liattt sangat nak makan tau
- still minum susu bf mummy die & dah 2 months mummy campur kan dengan susu formula (susu kambing, target bf untill 2 year insyaAllah)
- suke sangat tengok zoomoo series kat tv and kadang2 siap joget2 kalau dalam tu ade lagu rancak2 ecehhh kemain kan hehe
- gigi dah ade 6 batang, 4 atas & 2 bawah
 



so this saturday kite dating with doc. ahamad,  check up & inject 18 months old kat demc eh..
hopefully anak mummy membesar sihat & jadi anak yg soleh k sayang..
mummy & ayah will always love u..
muah ciked =)

love,
ieza

Monday, January 5, 2015

tempat makan best & sedap di PD, Port Dickson



last week kami stay kat area teluk kemang..
so harusla cari area tempat2 makan yang best kat situ...
ade google2 jugak entry2 pasal makanan yang sdap kat teluk kemang..
so we give a try la pada blogger yang suggest2 kat blog diorang tu kan, thanks for the info blogger!...

1) Nasi Kukus Ayam Panggang, Cowboy Place (lunch)


dari jauh dah nampak banyak kereta parking kat tepi2 jalan...
ramai sangat orang, so konfem sedap kot?
located kat teluk kemang x jauh dari balai bomba..

kat depan kedai dah nampak ayam pangang bertingkek2 gitu..
pehhh banyak betul huhu


price pun sangat murah and service laju even ramai orang..
harga 1 set nasi kukus + ayam panggang ~ RM6
air juice plak ~ RM2
murah kan??


rasa?
sos barbeque ayam tu sedap, ayam pun sedap..
berbaloi2 lah hehe..
so boleh la singgah

2) Restoran seri Mesra Ikan Bakar & Seaafood, Teluk Kemang (dinner)


kami try dinner kat sini plak..
located kat sebelah deret kedai mesra family mart teluk kemang..
sini pun ramai jugak orang..

that night kami order sotong goreng tepung, udang masak sambal petai, telur dadar, sup sayur, nasi lemak & nasi putih..
total RM45 untuk 2 orang makan, murah kan?


udang sambal die memang sedap!


sotong goreng tepung die memang terbaik, so wajib order hehe..


kat sini rekemen makan ikan bakar sebab sedap, nasi lemak pun sdap!
jangan lupe sotong goreng tepung hehe..
servis pun laju n rase sedap2..
so boleh la try if datang ke teluk kemang..


3) Mari Makan. teluk kemang


kat sini unik sikit, sebab banyak stall2 jual macam2 makanan..
ada cendol bakar, cempedak & pisang goreng, sata & keropok lekor, rojak mamak, soto & laksa, nasi gulai kawah, coconut shake, western food, seafood & ikan bakar, char kuew tiaw..
pehhh banyak kan dalam 1 kedai? hehe..

tapi yang paling best is cendol bakar..
nanti u ollss wajib try cendol durian, memang terbaik lah! hehe
no wonder diorang masuk tv..




hope this can help!
selamat bercuti u ollssss..

love,
ieza

happy birthday encik husben =)



 
 
ok nih entry basi sikit..
hehe lambat sminggu jek punn...
 
new year tahun nih cuti panjang pulak kamis & jumaat..
so harusla pegi berehat kan...
bole celebrate befday cik husben skali..
so iollss plan celebrate kat PD jek..
dekat & senang =)




we stay kat ancasa all suites & spa at teluk kemang..
stay for 3d2n, cukup la kann..
nak rileks2 tenang kan otak before masuk tahun baru ecehhh..

xade celebrate over2 pun tiup2 kek or makan best2...
just lepak2, wish befday  n makan biase2 je hehe..
tapi sangat tenang & rileks otak we ollss
tengok laut, lepak2 layan movie sambil makan kuaci haha..
nak happy2 x semestinye kene spend mahal2 kann hehe..


p/s imran dah setaun setengah pun takut nak mandi laut...
punyela mlalak bila kaki cecah ombak laut haha..


then bila dah balik shah alam, baru la kami celebrate befday cik hussben skali ngan my aunt..
celebrate dengan family rmai2 la baru meriah..

ok happy befday my dearie husband..
thanks for everything!
smoga jadi ayah & husband yg lg baik + romantik skit ok hahahha



 love,
ieza

welcome 2015 =)


yuhuuuuu
selamat tahun baru...
welcome 2015 hehe even dah belated kannn..
tapi still in new year mood lagi kan...

 
31 December 2014..
last day of 2014..
we spend our last day in 2014 kat ikea..
cepat je da setaun..
imran pun dah  almost 1 year 6 months..

so we decide amik cuti & spend kat ikea..
sronok si imran, skang nih memang suke sangat makan..
lagi2 if makanan manis, memang lajuuuuu jek


malam new year tahun nih x boleh celebrate & bersuka2 ria ok, kene hormat skit kat mangsa banjir...
so nih la aktiviti kami pukul 12 malam hehe...
pasang hasil2 tangkapan kat ikea..
yang si kecik nih pun xnak tido2, asik duk kacau ayah die je..
skang ni makin ligat & aktif sampai letih nak di bebel haha..


azam tahun baru??
x ade specific azam macam dulu2, sebab taun2 lepas punye azam still xcapai2 lagi wakakka..
so dari buat azam angan2 mat jenin baik plan yang termampu aje kannnn  hehe..

so azam saye tahun 2015 nih,
to become a better wifey to my hubs..
a better mummy to my childrens..
a better muslimah insyaAllah...

plus, nak kurang kan aktiviti bershopping kot hahahhaa
tu paling mustahak hehe
nak belajar menabung plak lepas nih for future used ecehhh

so hopefully our new year nih jadi tahun yg lebih baik dari yg sebelumnya...
aminnnn..

love,
ieza =)