Tuesday, November 11, 2014

Review Grease Cheesesteak Restaurant Seksyen 13 Shah Alam

morning love =)
ecehhhh feeling di sayangi gitu haha...

ok kali nih nak review 1 port makanan western yang sedap kat shah alam ~ Grease Cheesesteak Restaurant..
located kat seksyen 13 shah alam, dekat dengan good hope hotel, restoran the sumbs or kalau xtau cari jek tesco shah alam, lepas tu straight terus aje kedepan sikit sampai jumpe area kedai2 then akan nampak Grease no betul2 kat depan jalan besar...

 
terjebak nak try makan kat sini sebab asik terliur jek nengok gamba2 makanan yang ade kat instagram depa tuh...
meleleh2 air liur habaq ang =( 
so bole la follow instagram depa eh macam kat pic bawah nih ...  ~ GREASE_MY


price?
bole tahan sebab portion die banyak so memang kenyang la makan, just a bit mahal la nak compare dengan the sumbs, but trust me it's totally worth it =)




malam tu iolsss order Texas chilli cheasesteak, price RM20..
sedap wehh abis licin pinggan lah haha..


en. hubs pulak order texas chilli burger RM20 jugak..
sebenanye same aje dua2 dish tu, yang beza burger & roti aje...
yang nih pun sedap, daging & cheese pun banyak melimpah2 hehe..


banyak lagi dish2 lain yang sedap kat sini, so next time nak try order yang lain pulak..
but if nak datang make sure awal sebab asik full aje kedai nye, ramai sangat pminat kot hehe...
so far memang recommended lah Grease nih!
will coming back later =)


Tuesday, October 28, 2014

cameron trip ~ scones & strawberries sedap at KHS Strawberry & Farm Cameron Highlands


yuhuuu..
iolsss baru jek balik cameron ahad lepas...
ya ampun penat pun x hilang2 lagi nih, over x?? hahaha
penat sebab asik stuck kat jem yang berejam2 almost 4 jam kat cameron + on the way balik ke KL...
memang tobat la sape2 nak gi cameron time weekend or cuti sekolah..
smoge anda tabah menghadap jem berejam2 tu haa akibat dik pasar kea farm & pasar malam kat brinchang tu...

 
 
ok actually nak citer 1 tempat makan scones yang best kat cameron highlands nih..
name nye KHS Strawberry & Farm kat area kampung Sedia..
pegi sini pun sebab been recommend by my friend yang selalu makan kat situ..
owner nye orang melayu and insyaAllah di jamin halal..
 
ape yang best kat sini?
kedai nye dalam kawasan kampung, so comel aje xdela besar sangat..
ade ladang strawbery kat belakang kedai, so jam & ice cream dari strawberry memang mereka tanam & buat sendiri..
 
yang paling best kat sini is their scones..
memang sedap. panas2 gitu pastu makan dengan strawberry jam & cream..
sumpah memang berebut2 la gitu kalo order sepinggan aje haha..
 
price 1 set scones (4pc) + tea pot ~ sesuai untuk 2-3 orang is RM15 aje...
murah kan.. dahla sedap..

 

kami order jugak strawberry + choc dip nih. price die RM15 jugak 1 set...
gemuk2 ok strawberry nye... fresh petik kat belakang aje hehe..


jangan lupe order ice cream strawberry mereka...
tapi sorry price lupe pulak haha...


so far memang puas hati dengan foods kat sini..
tapi we ollss datang awal so scones banyak lagi...
mase kami nak balik tu rmai btul yang datang, tapi scones dah sold out...
so kalo nak datang memang kene awal2 sikit before petang2 kot kalo x frust mnonggeng nanti hehe..

bye u olsss..
will update more if rajin hehe...

 




 





Wednesday, October 22, 2014

Bali Trip Day 4 ~ 24 June 2014

our last day entry for Bali trip
pagi nih kami bangun lambat2 sikit sebab hari ni just nak relax2 and enjoy2 aje before flight balik petang nanti...

so pagi tu kami breakfast dulu kat hotel & plan nak jalan2 pantai kuta aje..


yang best nye hotel ni sebab kuta beach tu just kene lintas jalan and mnapak dalam 3-4 minit je ke pantai.. memang dekat betul2 depan hotel..
just jadual kami yang padat before nih so hari ke 4 baru boleh jejak pantai kuta hehe..
so far laut die biasa jek, xla secantik pendawa or beach2 lain kat bali..
maybe sebab dah ramai sangat kat kuta beach nih..





dah puas amik angin kat tepi laut, kami jalan2 pekan kuta for the last time..
sempat lagi beli gifts nak bawak balik hehe...

then pak supir amik kami kat lobby hotel & hantar ke aiport..
total bayaran pak supir ade saye tulis kat entry first masa kami sampai kat bali ~ Bali Trip Day 1



nanti before nak balik, make sure u ollss dah siap spare duit untuk airport tax RP200,000 per person ok.. kene bayar cash..
so make sure korang x habiskan duit juta2 rupiah korang tu haha...
nanti mase nak check in kat dalam airport ade kaunter khas untuk bayar airport tax nih..


lepas dah check in beg, kami pun tunggu kat gate departure..
airport bali x lah besar sangat so x banyak sangat kedai shopping yang iollsss bole tengok2 haha..
tapi kat sana kedai2 makanan pun x brape banyak sangat nak compare dengan klia or klia2..
so better makan kat luar dulu before masuk airport kot, sebab masa kami kat sana nak makan pun sume restoran asik full aje and sangat la limited..
end up kami beli roti and makan kat gate departure...
 
luckily masa dalam flight seat sebelah kami kosong..
so xdela imran rimas asik nak kene pangku jek..
bila balik kurang sikit die meragam..
maybe sebab selesa kot ade seat sendiri..





ok gud bye Bali...
till we meet again one day, insyaAllah...




my previous entry about Bali trip:
Bali trip first day
Bali trip 2nd day
Bali trip 3rd day

Trip Bali Day 3 ~ 23 June 2014

yuhuuuu
morning bloggers...
disebabkan hari nih ramai umat manusia yang tengah bercuti, so tuan tanah pun x ade feel nak koje..
so wajibla sambung hupdet entry Bali trip, before tuan tanah hilang ingatan lagi haha..


orait sambung lagi our third day at Bali..
macam biase pagi2 kami bangun breakfast bagai juara dulu kat hotel..
dah bayarkan, so sila makan kenyang2 dlu before nak jalan jauh..

Bedugul

pagi ni kami nak berjalan jauh sikit, kami nak ke bedugul..
jauh jugakla dari kuta, siap tetido2 dalam kete, nasib baik pak supir yang drive kan haha..
2 jam drive from kuta & 2 jam drive balik, so total 4 jam return kat situ.. lame oii huh

Pura Ulun Danau nih memang agak pemes..
cube check duit rupiah, ade gamba background temple ni kat wang kertas RP50,000..
enterance masuk ke bedugul nih RP10,000 seorang..
kat sini memang ade kemudahan surau, tempat makan halal so amat senang untuk yang nak smayang and makan2 kat sini..
pada yang bawak stroller baby tu, kat sini ade tempat yang senang nak tolak stroller, tapi bila kat tepi2 tasik tu macam susah sikit nak tolak.. so redah jela eh hehe


 
 
time kami datang, kebetulan diorang tengah ade upacara sembahyang, so sempat la snap gamba sekeping dua..
kat sini sejuk but dah tengahari sikit terus panas ya rabbi haha..
so kami pun xdela nak jalan2 sangat kat sini, just tengok view temple amik2 gamba sikit & balik..
penat travel jauh2 sampai 2 jam tapi kat sini kami spend less than 1 hour hehe..
so if sape2 yang plan nak pegi bedugul nih make sure keluar pagi2 sebab jauh dari kuta =)



 


 
ok lepas dah penat marayap kat bedugul tadi, supir kami bawak kami lunch kat Rumah Makan Taliwang As-Sidiq..



Dah sampai sini off koss la wajib order ayam taliwang kan...
so kami order ayam taliwang & ikan bakar + sambal tempe..
rasa??
sedap sampai licin la pinggan...
banyak lagi choices lauk2 yang lain, so boleh pilih2 kat menu tu ade skali price =)


bila sampai indonesia, teh botol nih minuman wajib ok..
so sila order banyak2 hehe...



Tanah Lot Bali

ok lepas dah kenyang lunch, kami pun sambung our journey back..
so next venue kami ke Tanah Lot Bali..
yang nih memang wajib datang...
seriously cantik yang amat =)

enterance fee untuk masuk ke tanah lot nih RP30,000 per person..
and kat sini saya boleh tolak stroller si imran ke mana2 ecehhh kecuali kat level bawah yang betul2 dekat laut tempat diorang sembahyang tu jela...
so kami tengok dari atas aje...



 
seriously memang cantik sangat patutla pemes...
macam nak amik gamba from sume angle la haha..
ok tepek skit gamba tuan tanah eh =)
 

 



 
 
kat sini banyak jugak ole2 / souvenir2 bali yang boleh u ollsss shopping..
tapi make sure kene pandai tawar ok..
kalo x rugiiii sebab diorang slalu bukak price mahal kat tourist..
 
kat sini masa petang2/ senja ade la kecak dance sambil layan sunset..
tapi sebab kami ade baby kecik so kami skip jugak...
so xdela kami nak melayan sunset kat sini..

 



nih la supir kami hehe...
yang kecik tu assistant supir wakaakakakka


lepas dah setel tanah lot, kami pun balik ke kuta...
kami gerak awal sikit sebab bila nak petang2 nak senja nih memang agak jam kat area situ sebab ramai tourist datang ke tanah lot nak layan sunset & tengok kecak dance..

kami cakap kat pak supir yang kami nak shopping..
so die bawak kami ke factory outlet & krishna..
krishna nih kedai cenderahati / doorgift yang femes la kat bali sebab price die amat murah la nak di compare dengan kedai2 biase kat luar..
banyak pilihan but quality pada saye kureng la skit macam level2 giant or mydin la kot..

kat sini ade jual macam2 gift dari key chain, baju2 tshirt, batik, kraftangan, makanan & banyak lagi
harga memang amat murah, so jangan lupe borong untuk yang tersayang hehe..

gamba amik kat google jek

gamba from google
 
bila kat bali nih, jangan lupe beli pie susu..
seriously sedap.. nak beli buat ole2 pun best gak..
nyesal plak beli sikit je aritu..


ok list tempat2 menarik kat bali dah setel..
shopping pun dah mnimbun..
kami balik ke hotel jek lepas tu, mandi2 and fresh up sikit then malam tu nak jalan2 kuta jek..

malam tu kami dinner kat pizza hut jek kat matahari mall xjauh dari hotel kami...
but yang best kat pizza hut indonesia nih, menu dia x sama langsung macam kat malaysia..
banyak menu sedap2 ok, sampai kami x tau nak pilih ape...
rase pun sedap + harga sangat ok..
kalau la kat menu pizza hut kat malaysia macam nih memang tiap2 minggu i pi serbu hehe..
but trust me memang sdap & berbaloi..

 
 
lepas dah kenyang, kami jalan2 kat town kuta..
shopping2 sikit lagi + merayap2 tengok night life kat kuta..
kat sini urut2 massage pun murah & bersepah2 kat sepanjang pekan kuta...
so dah penat berjalan before sampai hotel kami gi urut kaki kat kedai spa..


 
 
orait.. letih sangat hari nih..
masa untuk balik hotel & packing2 barang..
esok nak balik malaysia dah huwaaaa
to be continue....
 
 
my other entry about Bali trip:

Wednesday, October 15, 2014

Trip Bali Day 2 ~ 22 june 2014

yuhuuuuuu =)
ok sambung balik entry trip to bali sementara mood rajin tengah meresap nih haha

pagi2 kami bangun & makan breakfast kenyang2 dulu kat hotel..
make sure apa yang korang makan tu halal ok, kalau x sure better tanya staff hotel..
kat indonesia memang ade air jamu skali dalam buffet breakfast.. kalau mampu telan sila lah haha



ok dah kenyang kami pun bersiap tunggu pak supir kat lobby hotel...
before tu posing2 dulu kat depan bilik hehe


Ubud, Bali

kat ubud ni banyak tempat2 hasil kraftangan penduduk bali..
diorang kat sana memang kreatif & berseni..
first stop kami di tempat perusahaan batik...
tengok2 macam mane they all buat batik tangan..
iolsss  xminat sangat so laju jek kami jalan haha..
kat situ ade jugak jual baju2 & kain2 batik.. tapi still we olsss x minat so skjap jek stop kat sini..



then kami singgah kat area perusahaan kayu ukiran  plak..
memang diorang ni sangat2 la kreatif..
tapi we olsss pun xminat jugak cepat2 kami jalan haha..
xde ape pun kami beli kat sana..



 
 actually banyak lagi kedai2 lain macam kedai silver, emas, kedai ukiran2 tapi kami skip sebab memang x minat haha..
then kami sambung jalan lagi menuju ke tegallalang pulak..

Tegallalang (rice terrace)

sini memang wajib u ollss pegi ok..
kat sini diorang tanam padi bukit kat tepi lereng bukit..
memang sangat cantik view2 nye..
aman damai aje rase tau...
kat sini cuaca die sejuk sikit sebab atas bukit..

enterance fee kene bayar kat guard RP5000 seorang.. so siap2 kan duit kecik korang ok before bejalan2..



 
Kedai Kopi Luwak
 
kat Bali nih memang pemes dengan kopi luwak nye..
kopi luwak tu, biji kopi yang dah dimakan oleh musang, then bila musang tu berak akan keluar lah biji2 kopi tu balik..
lepas tu diorang akan kutip, basuh & kering kan..
then diorang akan process jadi serbuk kopi..
mahal ok kopi luwak nih, kopi paling mahal kat dunia ok =P
sanggup u ollss nak minum?? haha

ni la biji kopi, iolss pun first time tengok tau...
 musang2 nih time siang diorang tido la plak..
so dapat tengok dalam sangkar jela gayanye...
 

semua guest2 yang datang they all akan bagi rasa coffee free..
sedulang coffee terus die bagi try...
macam2 perisa diorang bagi rasa..
if nak rasa kopi luwak, tu memang kene bayar RP50,000 secawan..
 
 
 



lepas dah shoppimg coffee kami pun sambung balik perjalanan kami ke kintamani pulak & lunch kat sana...

Kintamani

Kintamani ni x jauh dah dari tegalalang tadi...
ape yang best kat sini??
view gunung batur die yang cantik...
kat sini cuaca die sejuk ala2 cameron higlands gitu.. memang nyaman aje..
lagi best bila boleh lunch sambil makan mengahada gunung Batur...
seriously cantik..
p/s sorry gamba memang x cantik sebab pakai henpon cap ayam jek =P
but seriously in real memang la amat cantik..
enterance masuk ke kintamani RP2000 seorang..




 kami lunch kat restoran yang betul2 menghadap gunung batur..
kat sini ada option either nak buffet or ala carte..
tapi kami amik yang ala carte aje. sebab makanan die macam x menarik sangat..
kami just makan nasi goreng & sate lilit..



ok then settle kat area gunung2 ni..
kita bejalan pulak kat area bawah hehe...
then pak supir bawak kami ke pantai pendawa...
kat sini pantai2 die memang amatla cantik yang amat seriously..


Pendawa Beach

enterance masuk ke pantai pendawa nih RP5000 seorang..
serious memang cantik gile weii..
pasir putih sangat + laut biru jernih..
memang pantai2 kat bali ni cantik2 semuanye just pantai kuta aje kureng skit..
maybe sebab dah ramai sangat yang mandi kat sana kan...





 Uluwatu

then lepas tu kami ke uluwatu pulak...
kat sini pun memang wajib pergi...
why??
sebab cantik sangat2..
tapi x sesuai sikit bagi yang bawak stroller baby sebab kene mendaki banyak tangga..
so memang kene dukung jela si imran hari tu..
nasib baik pak supir volunteer tolong dukungkan spanjang kami kat sane hehehe

kat sini ade kecak dance time senja, tapi sebab kami ade baby so kami skip..
pada yang nak tengok, boleh la bagitau supir so nanti die boleh belikan tiket..

 



kat sini guest sume kene pakai kain panjang kaler kuning/unggu kat pinggang..
kira macam menghormati kawasan temple diorang..


Jimbaran

next kami nak layan sunset & dinner kat jimbaran...
pemes ok jimbaran nih lepas angkawasan negara & wife dinner lomantik2 kat sini dalam tv haha..

ok tapi seriously yang nih pun memang kene datang..
sebab view sunset die memang sangat la cantik..
plus seafood die pun sedap2..
just price makanan kat sini bole tahan mahal la jugak..
tapi nak layan sunset dinner punye pasal iolsss pejam mata jela haha



kat sini ade option package or ala carte...
but kami amik ala carte aje, bukan sume seafood tu we all makan pun..
so amik yang basic2 aje sudehh
 
yang kami order haritu is ikan bakar + butter prawn + sotong bali + sayur + sambal bali
sedapppp sampai licin pinggan ok haha..
 
 
 iolsss sampai awal sebab nak seat depan betul2 menghadap laut gitu...
so bole layan sunset dengan aman...
supir kami pun dengan baiks hati sangat tolong pegang kan imran masa kami makan..
so memang bole makan sampai licin hahahahah



dah kenyang kan...
time nak bayar la yang nervous..
total sume RP600,000 hahaha..
amik ubat, so pejam mata jela baya hehe..


 
ok perut pun dah kenyang, badan pun dah penat sehari suntuk berjalan sakan...
esok nak travel lagi...
so pak supir hantar kami balik ke hotel...

to be continueee =)
 
my other entry about Bali trip:
Bali trip day 1
Bali trip day 3
Bali tri day 4