Monday, November 9, 2009

simple sentence + deeper meaning

" It breaks ur heart to see the one u love is happy with someone else, but its more painful to know that the one u love is unhappy with u''

- lurve n to be lurve....perhaps the sweet dreams were come true

Sunday, August 30, 2009

oreo cheese cake

nih la die my first cheese cake =)
mmg kalo dah boring2 tahap gaban smpai 3 resipi aku lyan kn hihi...
k resipi die kt bwh nih... kek nih xdela susah sebab xpayah nk bakar2 dalam oven...
smoge aku btambah rjin lagi ke dapo =P

bahan-bahan:

a) (base)
- 2 paket biskut oreo
- 70 gram butter

b) (topping)
- 250g cream cheese
- 120g gula kastor
-150g dairy whipping cream
- 1/2 sudu gelatin
- 80ml full cream milk

methods:

(base)
1) asingkan cream dalam biskut oreo.(nak biskut jek)
2) hancurkan biskut oreo
3) bile dah hncur, msuk kan butter dan gaul shingge sbati

4) ratakan dalam bekas.(bekas kek yg boleh dibuke bahagian tepi)
5) sjuk kan dalam peti ais shingge keras.





(topping)
1) pukul cream cheese & gula kastor
2) masuk kan whipping cream dan pkul shingge kembang
3) gelatin & full krim milk di pnaskan (double boil) shingge dissolve
4) kmudian gelatin dan susu tadi di masuk kan kedalam adunan cream cheese dan di pukul shingge kembang.
5) setelah (based) telah keras, (topping) boleh la dituang ke atas nye dan diratakan.
6) kmudian masuk kan dalam peti ais shingge keras.

resipi shepherd's pie





meh try western plak hihi =)

bahan-bahan:

a) BASE:
-minced beef (daging cincang)
-1 bawang besar (dicincang)
-mix vege
-2 sudu butter
-1 sudu worcestershire sauce
-1 kiub stok lembu
-sdikit garam
-lada sulah

b) TOPPING (mash potato):
- 4 biji kentang
- 3 sudu butter
- 1/4 cawan fresh milk
- sdikit lada sulah
- 3 sudu cream cheese
- sdikit parmesan cheese


methods:

(topping)
1) rebus kentang dengan sdkit garam sampai lembut
2) lenyek kentang & campurkan butter dan cream cheese
3) bile dah lembut masuk kan bahan2 topping lain dan gaulkan smpai sebati...

(based)
1) masukkan 2 sudu butter ke dalam kuali
2) tumis bawang shingge naik bau
3) masuk kan kiub stok lembu
4) masukkan daging & mix vege
5) masuk kan garam + sos worcestershire + lada sulah dan didihkan shingge daging masak & kering

(final)
1) bile bahan2 (based) dah masak, masuk kan kedalam bekas dan ratakan
2) masuk kan (topping) dibahagian atas (based) dan ratakan
3) tabur sdikit parmesan cheese di atas topping
3) bakar dalam oven 200 celcius slame 25 minit






biskut choclate chips + almond

bahan-bahan:

450g tpung gandum
1 biji telur
250g butter
115g gula kastor
110g gula perang
3 sudu serbuk koko
1 sudu baking soda
choclate chips
chunk almond

methods:

1) pukul butter & gula kastor + perang
2) msuk kan telur dan pukul shingga kembang
3) msuk kan tpung + baking soda + choc chips + almond dan kacau shingge sebati
4) bakar dalam oven 160 celcius slame 30 min




adunan nih dptla dalam 3 botol kace mcm kat ats tuh...
tapi aku raser mmg xsempat raye biskut2 nih hihi =P

30 August 2009 - hari m'masak sdunie (hari aku paling rajin tahap gaban)


lame dah aku xm'nyempit dlm blog sndri...
disebabkan aku t'amat lah bz heeee =P
yela almost 2 bulan aku x ber'weken kat umah..
kalo x balik kg ade jek la aktiviti lain yg nyibuks...
last 2 weeks aku br balik korea...pastu blk kg plak...

so finally aku pung akhirnyeee dptla b'weken & b'snang lenang kat umah...
tapi beloved boipren aku plak yg xde..bcuti kat scotland la plak...
adeiii konfem aku boring hihi...

so utk m'isi mase2 lapang aku kat umah, aku pun gatai la search internet...
carik resipi2 yg besh.....
so pilih punye pilih...aku nak wat 3 resipi nih:
1) oreo cheese cake
2) shepherd's pie
3) choc chip biscuit

so dgn magicnye...aku bjaye bgun seawal pagi b'semangat nak m'masak!!
amatla ajaib kalo aku bjaye bgun pagi tanpe sebarang delay! hihi =P
eh lupe plak..smenjak due menjak nih aku amatla liat bgun pagi disebabkan cadar+duvet+comforter yg baru disamping ekon yg sjuk ala2 uk hahahhha =P

hihi my new red baby =)



gamba2 yg aku masak ari nih aku upload skali ngn resipinye dekat blog yg lps nih eh...
boringnyeee my bucuk nih xde...cptla blk syg...

Friday, July 31, 2009

zara najla






smalam time lunch hour..kitorg (aku + ma + jules) pegi la m'lawat our beloved opismet puan faridah yg telah slamat m'lahir kan baby gurl....

her name is zara najla....amatla cntik name tuh (kalo mak die bace nih konfem kembang hihi)
n baby gurl pageet nih amat la cuteee sgt!!
mmg rase nak cium2 jek...

so ble dah tgk baby si paghet nih timbul la k'isafan diri aku n jules yg kitorg nih dah tue la ghupernye...bile plak nk kawin nih hu3...adeiiii soklan geografi yg sgt hot paling malas aku nak jwab hu3 =P

okla pape pun congrates tuh pagheet n izzar!!
p/s paghett dah jadik mak org nih jgn malas2 lg hihi =P


Tuesday, July 14, 2009

saye sayanggggg kamuuuu =)

hihi hepi sgt..ble dpt tau akan dpt sumthin dr u.k...
sweet sgt ade org tuh ingt gak kt gf die kt m'sia nih heeee =)

hu3 dahla kne gelak ngn mmbe opis..'punyela rock mamat tuh..last2 gi gak bli kan awek die nih bnde yg btul2 aku xcaye die nk g beli' bak kate mmbe opis ku =P

aku lgla xcaye hihi...yg aku tau gugurl jek yg rjin msuk kdai2 camtuh heeee
bile bukak2 jek ade handmade soap yg sgt wangi + cumey2 sgt
dhla wangi gile smerbak heee...
pape pun thanks syg =)
org suke sgt2.....
mmuahhhhhhhh luv u so much syg...
sweet sgt bf org nih heeee














Friday, July 3, 2009

'sudahlah sudah...ku harus pergi....'




Lirik Khatimah Cinta - 6ixth Sense

Bintang Malam nyanyikan lagu
Rindu hatiku yang terpendam
Bintang malam lukis wajahku
Katakan aku pergi

Genggamlah cinta yang ku berikan
Simpanlah selalu dalam hati
Ku akan selalu dalam mimpimu
Menemani tidurmu

Sudahlah sudah
Ku harus pergi
Jangan kau tangisi aku lagi
Biarku bawa seluruh cintamu
Ku dakap dalam tidur panjangku

Peluk tubuhku
Kucup bibirku
Relakan saja aku pergi...



to him....
plzzz juz let me go....
we r not meant to b 2gether....
thanks 4evrythngs...
hopefully 1 day u'll realize that lurve is everything...
n perhaps u will regret back wut hv u done b4 this....
coz u never appreciate to be lurved...
it's hurting so deep inside...
so juz let me go.....



Friday, May 15, 2009

16 may 2009...selamat hari guru!!!!

esok 16 may.....mybe bg org2 yg dah berkerja xde pape pun 16 may tu...
tapi ingat x mase zaman skola dulu2...kalau esok tu ade sambutan hari guru kat skolah.. konfem malam tu sibuk nak cari hadiah nak bagi cikgu =P
best nye la jadi cikgu eh..tiap2 tahun dpt hadiah dari ank2 murid hihi...

tibe2 tringat mase zaman study dulu....bile dah kje nih baru la rase yg zaman study dulu2 tu sronok la sgt..xyah nak pikir2 masalah2 n kotmitmen....
punyela rindu sgt2 moment tu...n baru sedar aku nih dah tue la gak rupenye hihi =P




pastu ringan plak la tgn nih mlihat2 gamba2 lame mase time study2 dulu....
so sy nak ucap kan selamat hari guru untuk sume guru2 kat m'sia nih espcially cikgu2 yg pnah m'ngaja aku.....thnks a lot ckgu =)



gamba mase aku form 4 dkat teknik cheras KL 2000




gmba mase form 5 kat teknik cheras KL 2001





with cik wani (lect kimia) yg sgt best gile!! mase nih kat matriks kuala pilah 2002





nih gamba aku n jue dgn our beloved phisycs lect yg best gle..cikgu subki... thanks a lot cikgu =)





wit my beloved lect at utm skudai...dr astuty amrin....
thanks a lot dr!!! jasa baik dr slame nih xkan sy lupe sampai bile2...
really miss dat moment wit u n dida...





during my graduation day mac 2008 at utm skudai.....





at last..... thanks a lot to all my cikgu + ustazah + lecturer2...
selamat hari guru!!









Tuesday, May 12, 2009

suprise dari u.k =)

hari nih aku balik keje awal sikit..sebab tringin plak nak gi pasar malam...dah b'bulan x mrayau kat pasar sek 6 tu...hu3 sampai akak roti goreng tu tanye aku gi mane lame sgt xnampak =P

lepas dah knyang mlantak char kuew tiaw..lepak2 la kat depan t.v sambil mlihat2 kalau2 ade surat untuk aku...sebab suspen nak tengok bil hpn sendiri hihi

ade 1 surat tu macam pelik jek bentuk nye...xpernah ku lihat ade kat m'sia nih.....







suspen gak sebab dari uk..so memang ingat my syg la yg bagi...baru jek bulan lps dapat kad xkan nih anta lagi...tahap gaban punye sweet hihi =P

bile tgk tulisan awat la cantik plak xmcm my syg punye tulisan yg t'amat2 la lawa tu wahahahhaa....ooopsss sowie syg hihi =P

pastu operasi membuka pun b'mula...apela bende dalam surat nih eh????





bile dah bukak, rupenya gamba sorang budak cute rupe nye...hihi name die yasmin...
anak kak ta, salah sorang akak yg best yg sempat aku kenal mase duduk kat u.k dulu a.k.a kak ta =)

ade 4 org anak tp yasmin nih la yg plg fav. skali....so bile nmpak jek gamba tu, tibe2 automatik trus b'genang wahahahahahah...adeiiii seb baik xde adik2 aku kat depan time tu...
mmg t'haru yg amat bile tengok gamba tu....sebab rindu sgt2 time kat u.k dgn family kak ta....
really miss dat moment!!

to kak ta, thanks sgt2 sebab hantar gmba yasmin tu..sweeetttt sggtttt!! sume yg kak ta pesan kat saye b4 nih akan sy ingt sampai bile2....thanks a lot kak ta =)
hihi even aku tau die xbace blog nih tp aku tetap nak tulis gak heeee...




insyaAllah panjang umur & murah rezki nanti hopefully leh jumpe lagi kak ta and her family....
aminnnnnn =)

Sunday, May 10, 2009

my first fluffy donut =)

hari tu mase blk kg, my pak long ade aja camne nak buat donut yg fluffy.....hu3 sgt sodap hingga xckup makan 2 3 bijik!! sebab tu trus amik pen salin resipi pak long & amik kursus 7 minit m'buat donut b'same pak long singapore ku =)

aku plak main salin jek kat kertas photostat ic mak.. yang aku kutip dalam beg ayah =P
(tu jela yg sempat aku capai) so disebabkan lagi 4 5 bulan konfem kertas nih akan hilang...aku pun m'ambil iktibar dari kes2 yang lalu untuk aku tulis resipi nih dlm blog..sebab resipi yg lepas2 time nyalin punyela smangat pnjg bjela...lps 4 bulan ntah kemane kertas 2 wahahahaha =P

resipi donut:

(bahan A)
-sdikit tepung gandum
-2 sudu serbuk yis
( dicampur ngn sdikit tpung + air suam dan dibiarkan smpai b'buih2)

(bahan B)
-1 cwn serbuk kentang
-2 sudu gula
-1 sudu kcil garam
-2 sudu susu pekat manis
-sdikit butter@minyak jagung
-tepung gandum
(bahan B dicampur & di adun sebati dengan air suam)




Methods:

-A + B dicampur dan di adun sebati, biarkan doh shingge ia naik sendiri dlm 45 min-sjam
-bile doh dah naik & gebu, bole la dibentuk...letak sdikit tepung untuk elak kan doh mlekat2..




- biar kan dalam 10 min untuk donut tu naik gebu sikit..
-panas kan minyak dan bole la start m'goreng..
- angkat bile dah kuning...
-sira kan dengan gula halus...
-mkn panas2 mmg sodappp =)





err dari gamba yg kat atas nih...bile aku tengok balik memang amatla xsnonoh rupenye hihi...
memang aku kalau bab2 seni nih memang fail!! hihi xkisahla rupe jek agak xcumey tapi janji rase nye sodappp!! hihi =)

Saturday, May 9, 2009

dedicated for my lurve 1 =)


hari nih aku rase dah blambak dah aku mrepek dlm blog nih....dr kuiz2 + cite vacation...

nih sume sbb dah buhsan tahap gaban....buhsan nyeeee ble pcik 2 xde....uwaaaa cptla blk syg...

already missing u so badly!!! br 1 ari xde dah buhsan tahap dewa dewi dah nih huk3 =(

skg nih tgh tgk konsert af kt astro...tbe2 tringat 1 lagu yg amat aku adore zaman bcinte dlu2 hihi...

best gle hakim af7 tu nyanyi lagu i'm yours...mmg impress gak td...best best gle babeng lagu tu...

so i dedicate this song to my loves 1...mmuahhhh lurve u so much syg!!!


JASON MRAZ - I’M YOURS!!

Well you done done me and you bet I felt it
I tried to be chill but you’re so hot that I melted
I fell right through the cracks
and now I’m trying to get back
Before the cool done run out
I’ll be giving it my bestest
Nothing’s going to stop me but divine intervention
I reckon it’s again my turn to win some or learn some

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait, I’m yours

Well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you’re free
Look into your heart and you’ll find love love love love
Listen to the music of the moment people dance and sing
We’re just one big family
And It’s our God-forsaken right to be loved love loved love loved

So I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

Scooch closer dear
and i will nibble your ear

I’ve been spending way too long checking my tongue in the mirror
And bending over backwards just to try to see it clearer
My breath fogged up the glass
And so I drew a new face and laughed
I guess what i be saying is there ain’t no better reason
To rid yourself of vanity and just go with the seasons
It’s what we aim to do
Our name is our virtue

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
this is our fate, I’m yours

Well no no, well open up your mind and see like me
Open up your plans and damn you’re free
Look into your heart and you’ll find the sky is yours
Listen to the music of the moment come and dance with me
A lá one big family (2nd time: A lá happy family; 3rd time: A lá peaceful melody)
It’s your God-forsaken right to be loved love love love

I won’t hesitate no more, no more
It cannot wait, I’m sure
There’s no need to complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

No please, don’t complicate
Our time is short
This is our fate, I’m yours

No please, don’t hesitate
no more, no more
It cannot wait
The sky is your’s!

Friday, May 8, 2009

redang island 23-26 april 2009

i lovesssss beaches so much and really addicted too it!!!
espcially d 1 wit the clear water sea...hihi i really enjoy it!!
here's some pic i've snap on d redang island....really satisfied maa!!! =)















hopefully leh gi lg next time......hihi what a wonderful world......... =)