Sunday, May 10, 2009

my first fluffy donut =)

hari tu mase blk kg, my pak long ade aja camne nak buat donut yg fluffy.....hu3 sgt sodap hingga xckup makan 2 3 bijik!! sebab tu trus amik pen salin resipi pak long & amik kursus 7 minit m'buat donut b'same pak long singapore ku =)

aku plak main salin jek kat kertas photostat ic mak.. yang aku kutip dalam beg ayah =P
(tu jela yg sempat aku capai) so disebabkan lagi 4 5 bulan konfem kertas nih akan hilang...aku pun m'ambil iktibar dari kes2 yang lalu untuk aku tulis resipi nih dlm blog..sebab resipi yg lepas2 time nyalin punyela smangat pnjg bjela...lps 4 bulan ntah kemane kertas 2 wahahahaha =P

resipi donut:

(bahan A)
-sdikit tepung gandum
-2 sudu serbuk yis
( dicampur ngn sdikit tpung + air suam dan dibiarkan smpai b'buih2)

(bahan B)
-1 cwn serbuk kentang
-2 sudu gula
-1 sudu kcil garam
-2 sudu susu pekat manis
-sdikit butter@minyak jagung
-tepung gandum
(bahan B dicampur & di adun sebati dengan air suam)




Methods:

-A + B dicampur dan di adun sebati, biarkan doh shingge ia naik sendiri dlm 45 min-sjam
-bile doh dah naik & gebu, bole la dibentuk...letak sdikit tepung untuk elak kan doh mlekat2..




- biar kan dalam 10 min untuk donut tu naik gebu sikit..
-panas kan minyak dan bole la start m'goreng..
- angkat bile dah kuning...
-sira kan dengan gula halus...
-mkn panas2 mmg sodappp =)





err dari gamba yg kat atas nih...bile aku tengok balik memang amatla xsnonoh rupenye hihi...
memang aku kalau bab2 seni nih memang fail!! hihi xkisahla rupe jek agak xcumey tapi janji rase nye sodappp!! hihi =)

No comments: