Sunday, August 30, 2009

oreo cheese cake

nih la die my first cheese cake =)
mmg kalo dah boring2 tahap gaban smpai 3 resipi aku lyan kn hihi...
k resipi die kt bwh nih... kek nih xdela susah sebab xpayah nk bakar2 dalam oven...
smoge aku btambah rjin lagi ke dapo =P

bahan-bahan:

a) (base)
- 2 paket biskut oreo
- 70 gram butter

b) (topping)
- 250g cream cheese
- 120g gula kastor
-150g dairy whipping cream
- 1/2 sudu gelatin
- 80ml full cream milk

methods:

(base)
1) asingkan cream dalam biskut oreo.(nak biskut jek)
2) hancurkan biskut oreo
3) bile dah hncur, msuk kan butter dan gaul shingge sbati

4) ratakan dalam bekas.(bekas kek yg boleh dibuke bahagian tepi)
5) sjuk kan dalam peti ais shingge keras.





(topping)
1) pukul cream cheese & gula kastor
2) masuk kan whipping cream dan pkul shingge kembang
3) gelatin & full krim milk di pnaskan (double boil) shingge dissolve
4) kmudian gelatin dan susu tadi di masuk kan kedalam adunan cream cheese dan di pukul shingge kembang.
5) setelah (based) telah keras, (topping) boleh la dituang ke atas nye dan diratakan.
6) kmudian masuk kan dalam peti ais shingge keras.

resipi shepherd's pie





meh try western plak hihi =)

bahan-bahan:

a) BASE:
-minced beef (daging cincang)
-1 bawang besar (dicincang)
-mix vege
-2 sudu butter
-1 sudu worcestershire sauce
-1 kiub stok lembu
-sdikit garam
-lada sulah

b) TOPPING (mash potato):
- 4 biji kentang
- 3 sudu butter
- 1/4 cawan fresh milk
- sdikit lada sulah
- 3 sudu cream cheese
- sdikit parmesan cheese


methods:

(topping)
1) rebus kentang dengan sdkit garam sampai lembut
2) lenyek kentang & campurkan butter dan cream cheese
3) bile dah lembut masuk kan bahan2 topping lain dan gaulkan smpai sebati...

(based)
1) masukkan 2 sudu butter ke dalam kuali
2) tumis bawang shingge naik bau
3) masuk kan kiub stok lembu
4) masukkan daging & mix vege
5) masuk kan garam + sos worcestershire + lada sulah dan didihkan shingge daging masak & kering

(final)
1) bile bahan2 (based) dah masak, masuk kan kedalam bekas dan ratakan
2) masuk kan (topping) dibahagian atas (based) dan ratakan
3) tabur sdikit parmesan cheese di atas topping
3) bakar dalam oven 200 celcius slame 25 minit






biskut choclate chips + almond

bahan-bahan:

450g tpung gandum
1 biji telur
250g butter
115g gula kastor
110g gula perang
3 sudu serbuk koko
1 sudu baking soda
choclate chips
chunk almond

methods:

1) pukul butter & gula kastor + perang
2) msuk kan telur dan pukul shingga kembang
3) msuk kan tpung + baking soda + choc chips + almond dan kacau shingge sebati
4) bakar dalam oven 160 celcius slame 30 min




adunan nih dptla dalam 3 botol kace mcm kat ats tuh...
tapi aku raser mmg xsempat raye biskut2 nih hihi =P

30 August 2009 - hari m'masak sdunie (hari aku paling rajin tahap gaban)


lame dah aku xm'nyempit dlm blog sndri...
disebabkan aku t'amat lah bz heeee =P
yela almost 2 bulan aku x ber'weken kat umah..
kalo x balik kg ade jek la aktiviti lain yg nyibuks...
last 2 weeks aku br balik korea...pastu blk kg plak...

so finally aku pung akhirnyeee dptla b'weken & b'snang lenang kat umah...
tapi beloved boipren aku plak yg xde..bcuti kat scotland la plak...
adeiii konfem aku boring hihi...

so utk m'isi mase2 lapang aku kat umah, aku pun gatai la search internet...
carik resipi2 yg besh.....
so pilih punye pilih...aku nak wat 3 resipi nih:
1) oreo cheese cake
2) shepherd's pie
3) choc chip biscuit

so dgn magicnye...aku bjaye bgun seawal pagi b'semangat nak m'masak!!
amatla ajaib kalo aku bjaye bgun pagi tanpe sebarang delay! hihi =P
eh lupe plak..smenjak due menjak nih aku amatla liat bgun pagi disebabkan cadar+duvet+comforter yg baru disamping ekon yg sjuk ala2 uk hahahhha =P

hihi my new red baby =)



gamba2 yg aku masak ari nih aku upload skali ngn resipinye dekat blog yg lps nih eh...
boringnyeee my bucuk nih xde...cptla blk syg...