Sunday, February 21, 2010

baju nikah - DONE!

orite...baju nikah hunting time!! hihi firstly sessi mencari lace kat pasar baru bandung...
punyela blambak kedai2 kain kat sini...so jgn pning plih kedai sudeyy =P

lastly stop at 1 kedai nih Angel Textile at lantai 2..punyela byk lace die smpai xtau mane nak plih....


so lepas survey punye survey..jumpela lace yg bkenan di hati =) mengikut tema off white-putih gading gitu heee...

material kain kat bandung nih mmgla amat mura compared to msia...so alang2 dah smpai beli la byk2 skit tuk kgunaan mase dpn heeee(include skali kain baju raye ku hahaha)
kain untuk my family n pengapit pun kitorg beli skali jek kat kedai tuh sonang cite =)

tokey kdai tu offer suh tempah skali baju kitorg sume dgn tailor kat sane...mule2 plan ingt nk bli kain jek, tapi if tempah kt sane 2 ari jek dah siap which is pagi before kitorg blk msia dh setel sume..hmmm upah nye pulak kalo tailor utk my family is considered biase jela xdela mura sgt which is 475000 rupiah @ rm182 per person...hmm aku xtau sbenanye upah untuk kain lace n lining bape kat msia...so sbb nak snang kan keje kitorg pun amik jela tailor tuh for our family nye baju...5 baju setel!

baju nikah plak tokey kdai nih pggil tailor lain..eh banyak btul tailor die nih..rupe2 nye die gi panggil fashion designer..erkk gulpp telan air liur japs...konfem mhal nih sebab before nih die design baju dynaz, baju kawin sharina tv3...eh die ingt aku nih artis ke haper...

OMG bile tgk harge upah die aku dah sakit jntung dah...alaaa mhalnyeeeee sakit plak hati...tapi sebab die dah siap ukur2 sume so aku pun amik jela..eeee kat msia lagi mura ke eh?? harge?? nanti kalo tak cantik memangla nak kene kan mamat nih =P
hihi moral of the story study dulu price upah baju nikah kat malaysia....

2 kali la si endar nih dtg to our hotel,
first try fitting dulu...and ade la aku suh modify2 skit sbb ade yang tak mmuaskan hati..off coss la saye dah byar kan......hihi bagi skit xtra keje kat die =P

sok pagi2 tuh die dtg lg n try fitting..n its completely ok...my mom pun kate ok...
juz still x puas hati dengan harge upah baju nikah tuh sebab x tau harge upah die mahal ke tidak compare dengan price kat malaysia...2la sape suh gatai tak survey harge upah tempah baju dulu =P padan muke untuk diri sndri heee

so lesson learnt kat sini,

1) survey dulu harge kain & upah baju kat msia n bandung...
2) ble dah satisfied barula plih kain n tailor
3) sbenanye kedai tadi tuh amik komisyen dari tailor tuh skit..so kalo nak lg mura beli kain and nanti call tailor2 kat sane and suruh die amik details ukuran kat hotel jek..and before balik msia nanti die hantar kan baju yang dah siap!
4) if rase nak cepat siap then trus tempah kat bandung je...if rase nak bawak jek balik jahit kat malaysia..it's up to u =)

so tailor for my family nye outfit is - ngantari 085220106668
and my tailor for baju nikah is endar basir +6281322471762

baju n kain nih siap ade signature endar class gitu =P


sdikit preview for my baju nikah...xleh tunjuk sume nanti basi ngeh ngeh ngeh =P

4 comments:

Anonymous said...

leh tak awk rekemen kan mn tourism agency yg best2 n murah tuk travel k bandung ??

cik ieza said...

hi dear, saye cite skit eh...

kat bandung & jakarta nih kami upah sorang driver untuk bawak kitorg bejalan2 untuk 5 hari, so memang xpakai travel agent...sebab nak beli brg2 kawin so nak stop kat kedai2...kalo pegi untuk vacation bole jek ikut travel agent, ade yang bawak group dlm bus & van..depends on their customer..ikut by group travel agent nih lagi mura kalau pegi xrmai.

tapi in case kalau nak try amik driver kami hari tu nih no die :

+6281809311055 & +628122174106 name nye Asep.

kat sane driver di panggil 'supir' ..

untuk travel2 agent tuh saye rase awak leh try survey kat internet jek & search cheap backpackers package/tours in bandung..memang sgt banyak..

hope this can help u =)

Anonymous said...

Hi,

So basically around how much ya baju nikah you dia charge?

ieza said...

Hi dear, dulu endar charge i dalam RM600++, baju siap 2 hari aje :)