Thursday, February 25, 2010

Bandung - Jakarta TriP 15 - 20 February 2010

almost 2 weeks balik dari indon...
best ke?? hmmm xbrape la sgt...pegi pun for hunting my wedding stuff jek...
n for the jalan2 area bandung n jakarta..hmm nothing much to expect hihi...

but for me bandung n jakarta is d place for shopping..


first day

- arrived at jakarta aiport...pick up by our driver (pak asep)
- check in at Aston cengkerang jakarta...

heart this lobby hotel punye ceiling ~ cantik =)

my bedroom ~ purple yg sgt sweet..i like also =)

ok after that we all heading to jakarta city, jalan2 jek tgk dari dlm mpv sbb malas nak trun due to pnat + panas =P

then stop at indonesian monument...guess what it got 2 tan (200 kg) gold kat atas tuh...
kalo la dpt di pajak gadai kan besh heeee =P


then we moved to anchol theme park...



second day

- jalan2 at jakarta again before pegi bandung plak...
- so we went to taman mini indonesia...kat sini ade rumah2 contoh untuk sume suku sakat from
semua daerah kat indonesia...so leh cover 1 indon within 1 day hihi..this place is too big..
so sume org naik kete in this park..coz u can't walk due to it's too big!



then after lunch we heading to bandung..it takes bout 2hrs driving from jakarta...hihi ape lg tido jela dlm kete ngeee =P

- at bandung we went to mutiara hotel untill 19 feb 2010..the hotel situated at the bandung city..
the condition is so so la heee ~ prefer aston jakarta =P



then heading to jalan astana anyar....first thing to do ~ carik my kad kawen ler hihi



having nasi sunda for lunch...nasi nye xde lauk yg bkuah! alamak mmg bukan my taste la...
so prefer nasi padang more coz they have gulai for lauk bkuah =)


third day

ok then to shopping heavens! at pasar baru....byk gle kdai2 kat sini..smpai lantai 6 ee (bahse indon)


misi mencarik my family wedding reception outfit
satu hari suntuk mrayau carik my wedding stuff..owhhh sgt penat!


forth day

- pagi2 we went to tangkuban perahu..kat sini ade kawah gunung brapi...n the view from the top is so beatiful...


the we went to sari ater hot spring....pegi rendam2 kaki dlm air pnas skejap =)





last day

- last shopping before blk msia...so we went to the pasar n buy some krepeks...
- bandung signature dish ~ kerepek pisang keju (krepek pisang +keju) & tempe goreng..


n kami pun berangkat pulang ke jakarta airport....
hihi n last snap at airport......


1 comment:

satria kelabu said...

sebab ade yg request info utk travel agent kat bandung nih..so saye cite skit eh...

kat bandung & jakarta nih kami upah sorang driver untuk bawak kitorg bejalan2 untuk 5 hari, so memang xpakai travel agent...sebab nak beli brg2 kawin so nak stop kat kedai2...kalo pegi untuk vacation bole jek ikut travel agent, ade yang bawak group dlm bus & van..depends on their customer..ikut by group travel agent nih lagi mura kalau pegi xrmai.

tapi in case kalau nak try amik driver kami hari tu nih no die :

+6281809311055 & +628122174106 name nye Asep.

kat sane driver di panggil 'supir' ..

untuk travel2 agent tuh saye rase awak leh try survey kat internet jek & search cheap backpackers package/tours in bandung..memang sgt banyak..

hope this can help u =)