Thursday, April 8, 2010

~hunting deco stuff for hantaran~


source from kerja kahwin blog

smalam lepas balik keje saye + mak busu survey2 bahan2 deco hantaran kat seksyen 9 shah alam...die kate ade kdai kat area sini jual bunge artificial mura2...

ooohh lupe nak crite..plan nye hantaran for my wedding juz pkai bunge artificial jek...
tapi dalam gmba2 wedding hantaran yg pkai fresh flower amat la cantik bangat!

patutnye nak order jek hantaran dekat suppliers but bile pikir balik xde 1 wedding preparation pun yg DIY!!
sungguh malas kan??? so i decided to DIY my own hantaran!! (mak busu i yg volunteer sbenanye =P)

hmm di sebab kan bile pikir2 balik nanti bunge2 tuh membazir jek layu camtu baik beli fresh flower utk sirih junjung n deco dlm umah n bilik jek...

plus kalo fresh flower kne buat deco time tuh jugak! dahle mmg xbebakat lgsung gubah2 nih... conclusion nye baik pkai artificial flowers jek so bole la prepare awal2 skit..

artificial flower = save cost + simple + easier + last longer!

so survey2 la kat kdai2 area situ...



tnampak ade 1 kdai brg2 pngantin...dari lua mcm xmnarik jek hihi =P


b2b yg rajin DIY bole la dpt mcm2 idea for their wedding...my plan is nak DIY alas hantaran sendiri..

nih contoh material yg bole dibuat s border pade alas hantaran...

byk gak choices of ribbon....

bekas2 hantaran pun byk juge...pastu kami singgah plak kat kedai lain yg sderet dgn kedai tadi...
kedai nih agak serabut skit brgnye2 tapi harge agak mura...

tadaaaa guess what??? tjumpe artificial flowers yg ala2 mcm fresh flower....so ape lagi trus sebat jek untuk 9 dulang hantaran...1 bouquet tuh hargenye RM9.50...mura ke mhal eh?? rase mcm ok jek...

pastu singgah plak kdai kids outfit...survey2 baju flower gurl...byk yg sweet2 tapi mhal laa....
xpela nnt tunggu mega sale la baru borong...

conclusion~ hepi coz bunge for deco hantaran dah setel =)

5 comments:

Siezan said...

cantiknye bunge tuh..nampak real n murah lak tuh..tp sayang jauhnye kedai tuh..

cik ieza said...

hi siezan =)

a ah mura kan pastu nmpak mcm ala2 fresh flower..tuh yg trus grab jek =P
tapi yg nih kedai kcik biase2 jek..if survey kat kedai2 bunge yg besar2 rase lg byk choices kot..

ElyaElmo said...

nak tnya laa...kat mana kedia tu yeh..cantik laa artificial flower tu.... better gune artificial...tahan lama kann..

cik ieza said...

hi elya,

i beli bunge tuh kat kedai seksyen 9 shah alam, name kedai xsure la tapi kedai die sederet blkg mcD..dekat2 area plaza masalam...pic kedai kat atas nih pun sderet jek dgn kedai tuh...nanti ingat nak pegi lagi nak carik baby flower plak...nanti i update name kedai die ee =)

Anonymous said...

bleh tanye 1 bouquet tue ade berape kuntum bunge....sgt2 berkenan la kt bunge tue...btw sy dok area JB...kt cnie harga mahal2 n x byk choices