Monday, May 31, 2010

nikah arrangement in masjid shah alam ~ done! yippieeee =)

hari nih adelah hari yg agak bz...
pagi2 tadi dah bangun awal2...kene anta my youngest sister register matrix kat banting...
oouhhh sangatla xtahu jalan ke banting tuh! carik dalam google earth matrix tuh xwujud pun lagi! ruper2 nye matrix tuh baru bukak.... seb baik la xsesat sangat tadi even kami main bantai jek jalan hihi....siann plak tengok adik bongsu first time masuk asrama..she's d only one yg xmasuk2 asrama since dari skola lg...memang duk mlekap jek kat umah =P

then after lunch hour rushing back to shah alam to settle all the nikah arrangement....
mule2 pegi jais dulu....dapatkan pengesahan pendaftar~ ustaz rosly....
then baya rm10....lepas tuh baru bole booking dewan kat masjid shah alam....



untuk urusan booking dewan nikah, kami ke pejabat pentadbiran masjid....
bile nak booking punyela tkejut 10 julai punye nikah session on morning is fully booked! O.M.G....ingatkan bukan cuti sekolah xdela rmai sangat nak kawen...adeiiiiii so terpaksela mlupekan hasrat nak nikah di pagi hari =( ade 5 pengantin bderet2 start from 9 am till 12.30 noon already booked the hall....sungguh express la mereka2 nih....

so end up kami booking jela nikah lepas zuhur...2.30 am....
hmm tarikh kawen + time nikah pun kene ikut kan availibility hall ye bukan tok kadi punye availibility!! adeiii =P xpela xkisah la jnji kawen hihi....



ok untuk mereka2 yg nak bernikah di masjid negeri shah alam...
nih ade guidance skit untuk mereka ~ supaye xjadik blur macam saye =P

1) setelah borang nikah telah diluluskan oleh JAIS bolehla ke masjid negeri untuk urusan booking dewan nikah
2) bawak borang nikah yg telah diluluskan oleh JAIS
3) pergi ke pejabat pentadbiran masjid (tingkat bawah)
4) check availibility dewan nikah...
5) bayar sewa dewan nikah & terima resit

*notes~ sewa dewan nikah - rm100 (boleh muat 50 pax)
~ sewa dewan makan - rm300 (boleh muat 200 pax)

* tapi make sure dah buat arrangement booking dengan tok kadi dulu b4 booking hall nikah
ye...
* untuk dewan makan, catering hanye boleh menggunakan senarai caterer2 yg dibenarkan oleh
pihak masjid sahaja~ reason die sebab nak jage kebersihan dewan..so ade dalam 6 caterer yg
ade dalam list yg diberi oleh pihak masjid...so pilihla mane2 yg anda rase berkenan di hati...


so alhamdullillah urusan tok kadi + nikah hall + dewan makan di masjid sume nye dah setel...
insyaAllah kami akan di nikahkan at 2.30 pm on 10 july 2010 at masjid negeri shah alam...
really heart this masjid since kecik lagi....dulu kecik2 ngaji kat sini malam.... bile dah besar nak la jugak mrase nikah kat masjid yg cantik nih..sgt byk kenangan sewaktu membesar di shah alam kat masjid nih cewahhh =P but seriously mmg sgt hepi my dream will be come true =)
hopefully semua urusan kami dipermudahkan...aminnnnn

14 comments:

CaDLyNN said...

arie...adik kau pon kat matrik banting jugak? lorh...same ngn adik aku..jauhkan matriks tu..huaa...panaslak tu! :)

.:Mrs. Engineer:. said...

insyaALLAH...amin...

cik ieza said...

mazlyn ~ ler ko pun same ke...hahaha jauh la gak dahla xde sign board..seb baik last2 jumpe gak...
adeiii panas yg amat! seb baikla bukan aku yg dduk blajo kat ctu =P

cik yanie~ thanks...aminnnnnnn =)

Anonymous said...

hi awak,

saya nk minta tlg.. saya bakal berkahwin n nk taw make up and photography amik kt mne? nk usha2 leh email details x kt activedme@gmail.com.

make time nikah nmpk cool je.. best2..

ieza said...

Hi dear, saye dah emel td.. Hope this can help :)

Anonymous said...

Salam saya pun bercadang nak nikah kat masjid SSAAS... erm Kalo Pengesahan PPN tu trus pg jais ke? atau PPN kawasan qariah sendiri dulu then pg jais tuk dpt kebenaran nikah.. time cr tok kadi tu baru cari jurunikah masjid SSAAS ke? nak booking jurunikah tu macamane yea?dekat masjid SSAAS...
Saya duduk dekat U16...

Anonymous said...

Salam.. nak tanye sikit bole? saya pun bercadang nak nikah dekat Masjid SSAAS ni.. tp saya x berape clear la step die... erm saya duduk kat u16,untuk pengesahan PPN tu saya kene pegi PPN masjid negeri terus ke atau saya kene pergi PPN qariah kawasan saya dahulu and time da dpt kebenaran dr jais baru saya cr jurunikah masjid SSAAS... nak booking jurunikah Masjid SSAAS dekat mana yea...

mia said...

Salam.. nak tanye sikit bole? saya pun bercadang nak nikah dekat Masjid SSAAS ni.. tp saya x berape clear la step die... erm saya duduk kat u16,untuk pengesahan PPN tu saya kene pegi PPN masjid negeri terus ke atau saya kene pergi PPN qariah kawasan saya dahulu and time da dpt kebenaran dr jais baru saya cr jurunikah masjid SSAAS... nak booking jurunikah Masjid SSAAS dekat mana yea..

mia said...

Salam.. nak tanye sikit bole? saya pun bercadang nak nikah dekat Masjid SSAAS ni.. tp saya x berape clear la step die... erm saya duduk kat u16,untuk pengesahan PPN tu saya kene pegi PPN masjid negeri terus ke atau saya kene pergi PPN qariah kawasan saya dahulu and time da dpt kebenaran dr jais baru saya cr jurunikah masjid SSAAS... nak booking jurunikah Masjid SSAAS dekat mana yea..

ieza said...

Sori mia sy reply lmbt sgt, da lame x bukak blog.. Ptutnye mia kene jumpe ppn qariah mia dulu.. Untuk jurunikah x kisah, tapi saye just mintak jurunikah from masjid saas tu sendiri, list jurinikah bole dapat kat banggunan jais depan masjid saas tu. Ble dokumen nikah da setel, mia bole book dewan nikah masjid saas kat opis die kat tingkat bawah masjid, dekat je dgn dewan nikah tu

nuyunsyuhada said...

Salam. Nak tanya tempah caterer untuk 200pax kat dewan makan masjid saas tu berapa ye agak2. Harap dpt reply sbb nak susun bajet ni. Tq

ieza said...

salam nuyun, sori lambat reply..
price catering depends dekat time makan awak nanti. macam minum pagi atau petang murah sikit sebab just makan mihun/nasi goreng/mee + kuih2 + air panas/air sejuk je kir macam high tea so budget per person dalam rm7 - rm10 je depends on menu yang awak pilih. kalau awak buat makan2 time lunch atau malam (dinner) maybe mahal sikit sebab ade nasi & lauk2 so maybe price dalam rm10-rm15 per person. nanti pihak masjid akan bagi list caterer, so nanti awak boleh contact semua untuk mintak quoation harga & boleh la compare mane yang lagi ok.. hope this can help u dear =)

Anonymous said...

Non muslim boleh masuk tak dalam dewan makan tu? Kalo nk jemput kawan2 yg bukan Islam.

ieza said...

hi dear, dewan makan tu kat floor bawah luar dari kawasan sembahyang. yang pasal non muslim tu saye x sure la plak boleh ke tidak maybe kene tanye admin surau kot. but dewan makan tu memang dekat je dengan enterance & luar dari kawasan sembahyang. so rase nye bole jek kot just make sure kene pakai pakaian yang menutup aurat.