Thursday, May 6, 2010

Prosedur HIV test @ klinik kesihatan Selangor


wedding ticker kat atas tuh lagi 2 bulan je b4 our wedding date..but kami baru thegeh2 nak buat HIV test...punyela busy ngalahkan menteri =P

so semalam kami amik half day juz for the HIV test...b4 nih xtau sgt pun pasal prosedur HIV test nih...so adela survey2 blog2 lain for d procedure...ade yang ckp kene amik borang kat pejabat agama b4 pegi buat HIV test nih..ade plak kate xpayah....so kami pun tanye2 la mmbe yg baru jek kawin last 2 year...die kate kene beli borang RM10 kat pejabat agama..but end up bile kami naik ke tingkat 3 kat bangunan MAIS shah alam tuh, akak tuh kate mane ade kene amik borang kat sini dik, sejak dari tahun 2006 borang HIV test tuh amik kat klinik kesihatan jek...
OMG! bikin malu jek....

so disebab kan cite yg tjadi..mehla sini saye tulis sikit prosedur HIV test nih (untuk warge selangor)




PROSEDUR HIV TEST DI SELANGOR

1) HIV Test hanye boleh dibuat di Klinik2 & Hospital Kerajaan sahaja...
2) sile call dulu Klinik sebab kebanyakan HIV test nih diadakan pada hari2 tertentu sahaja.
3) bila dah confirm date & time, bolehla buat HIV test di Klinik yg berhampiran
4) borang HIV Test ade disediakan secara PERCUMA di Klinik2 yang berkenaan
5) Mintak borang HIV test di kaunter & hantar.
6) proceed dengan HIV test
7) Tunggu result HIV test
8) Pihak Klinik akan sahkan Borang HIV Test, either reaktif @ tidak reaktif (normal)
9) terima borang HIV TEST yang telah disahkan oleh Klinik berkenaan
9) dah setel =)

senarai lokasi & no. telefon klinik2 kesihatan untuk HIV Test di SELANGOR, boleh la refer kat link bawah nih:
http://www.jais.gov.my/info/klinik.doc

so hopefully this can help others B2B especially yg agak blur2 mcm saye nih =P





10 comments:

adorablesweethearts said...

hi, u berminat nak cari flower girl's dress tak? i have many sets of them. come over and have a look anytime at my blog ya. http://adorablesweethearts.blogspot.com

zielalala... said...

ya sesungguhnya mmg free itu borang..hehe

cik ieza said...

hi ziela =)

hihi tula pasal, pnat jek bepanas2 pegi MAIS aritu...siann kami yg blurr nih =P

Anonymous said...

tq for the info.. :)

✿....rossa alina....✿ said...

thanks for the info..kalo tak,memang tak tau nak buat cmne..huhuhu.. :)

ieza said...

ur welcome dear rossa alina =)

good luck k nanti your wedding preparations

ieza said...

ur welcome dear rossa alina =)

good luck k nanti your wedding preparations

Unknown said...

Lama tak tunggu giliran pergi ke klinik kesihatan tu?kitorg dah daftar,tulis nama tp masih xpanggil2.pls reply tq :)

ieza said...

hi dear, xlame pun tunggu dalam 15 minit jek die terus panggil =)

Unknown said...

Owh,maksud brp hari nak tggu diorg panggil kita utk hiv test tu?kitorang dah tulis dlm buku log tu last2 friday,till now pihak kk xpanggil lg..thx for the reply :-)