Tuesday, June 29, 2010

perihal mencari cincin kahwin untuk lelaki ~ mens wedding ring


semalam after balik keje me + incik buah hati rushing to mid valley...
ok bayang kan minggu depan dah nak kawen baru tehegeh2 nak pegi beli cincin ke??
sile jangan ikut teladan daku yg kelam kabut nih ok =P
hihi actually dah mencarik2 cincin incik buah hati nih since last month...
tapi punyela susah nak cari cincin platinum utk lelaki nih!
kalau ade pun design ntah haper2 xpun harge die mak aihhh mhalnye riban2!

dah puas kami tawaf mid valley + the gardens + sunway pyramid + all shopping complex kat shah alam...and xde 1 cincin platinum pun yg menarik hati + within my budget...
to be honest my budget for his ring is max rm2k & below..
but bile cari semuanye 2k 3k 4k ++
hmmm yg paling mura pun saye jumpe is rm1.8k...


so after thinking so long, i decided to buy his ring @ goldheart midvalley jela...
b'coz they have the platinum ring within my budget...
n design pun agak simple n macho...so xpayah pikir panjang2 beli aje ok! dahla nak kawen next week so no more fussy2 bout the rings choices....


1 more thing yg daku prasaan...perbezaan kedai mlayu & ca.ya.nun.alif nih ialah their PR skills...
see got drinks + tea lagi...if pegi kedai2 mlayu PR agak kureng skit..dahla xfriendly...
bukan nak kutuk ape..juz nak bgtau yg they need to improve mcm kedai2 ca.ya.nun.aliff nih..
baru la customer satisfied & datang balik kedai2 diorg...


ok dah off topic sikit hihi =P
bile dah jumpe cincin incik buah hati pening plak nak pilih yg mane 1...
eh ingat pompuan jek yg crewet pasal design cincin nih hihi...


ok dah finalize kan 2 cincin...tapi incik buah hati still pening lagi tuh hihi =P
pilih ye jgn x pilih hahahha...

ok lastly end up with the simple but macho 1...yg lg 1 tuh agak metro n diamond die besar skit...
and 1 more good thing....kat goldheart nih ade option for those yg nak cari cincin untuk pengantin lelaki within cost yg xberape mahal sgt ~ below rm1k...
kat sini ade sterling ring..which is not to expensive as platinum...
& the design also cantik2... so a good option for those b2b yg nak carik cincin yg xmahal sgt..
yela susah sikit nak cari cincin lelaki nih..white gold + suase org muslim lelaki xbole nak pakai..so the only options is platinum, sterling n silver ring



ok i did mention bout their good P.R juz now...
they offer us free once a year ring polish service for life...
so tiap2 tahun bole polish cincin free aje...

n if u purchase more than rm1k u will get a membership card..
& it will entitle u to have a free ring cleaning every time u like!
so die kate bile2 nak datang shopping2 kat mid valley jusz drop by kat kedai tuh n cuci la cincin u skali for free...it's that cool? so after this, mase nak tengok wayang bole la cuci cincin incik buah hati skali....they also offered a free of charge if nak engrave words dekat cincin tuh...
dekat habib aritu they charged me rm30 for the engrave...dahla kat goldheart nih they only took 1 hour jek for the engrave process..so bole la kami jalan2 makan dulu n pick up our ring...
kat habib aritu sminggu baru bole dapat cincin...

and i ade cakap their ring box cantik! lagi cantik + besar from habib's ring box...
so she gave me another 1 more box for my ring =)
see another 1 P.R skills yg akan membuatkan daku b'shopping kembali ke kedai itu...



comparison between kotak habib & kotak goldheart...
beli cincin mhal2 kat habib tapi ring box die punyela xcantik....
cubela besar kan sikit ke letak riben ke ~ heee byk betul kan komplen!!
alhamdullillah i'm glad our wedding rings dah pun settle....
moral of d story ~ sile cari cincin kawen awal2 ok! hihi

15 comments:

hana yoriee said...

cik ieza..thanks for the info..saya mmg tgh nak survey cincin incik tunang plak pasni..hurmm..dr citer u boleh kot beli kat sini..plus, kotak dia chumel!! i like! hehe..

eyh, lupe..hana ada pergi kedai emas melayu (bkn habib) yg mmg ada serve kita air masa hana beli hana pnye brg kemas aritu..dia bg air kotak dan mineral.. =)

cik ieza said...

hi hana =)

tuhla pasal punyela susah nak cari cincin lelaki nih hihi...slamat b'shopping hana! cari awal2 bole survey design yg cantik2 lagi...oo yeke..aritu gi habib kat shah alam tapi xbagi ape pun =P

iedayah said...

wah..good info tu yang..thanx 4 sharing..sharing is caring kn..hihi..mest u da start nervous skrg kn..hihi

cik ieza said...

hihi nebes gak la bile tengok wedding ticker kat atas blog tuh lagi 10 hari jek! =P
memang nak share pun sebab dulu punyela susah nak cari info pasal cincin lelaki muslim nih =)

.:Mrs. Engineer:. said...

cantik2...10 days to go...dh dpt ur card...insyaALLAH akn ke sane... :)

cik ieza said...

thanks cik yanie =)
jemputla dtg bwk incik hubby skali nanti...

shaheeda said...

sila ambil award di blog sayer..! hehe

shaheeda said...

ieza, dah tak lama dah ni, camner preparation? perasaan camner? sy da start takut2 sikit.. hihi

cik ieza said...

hihi nebes kan cik shieda?? bile tengok countdown lagi 10 ari terus nebes tau! preparation so far ok jek tapi ade yg kelam kabut mcm misi carik cincin lelaki last minute nih hahahaha =P
awak plak cmne cik shieda? preparation sume dah siap ke...uish mcm xcaye jek minggu depan kite nak kawen kan hihi =P

shaheeda said...

hantaran ada lagi tak siap, tu yang risau tuh.. hehe.. tp so far so good.. hihi.. apa2 pon all d best tau ieza.. semoga majlis awk diberkati dan berjalan lancar.. aminn

farahfatihah said...

hai dear....wahhh lagi 10 days kamu nak jad pengantin!!!! =) tahniah2....hope semuanya berjalan lancar yer

cik ieza said...

sheeda~ hee samerla hantaran sume nanti wekend nih baru start settlekan...thanks dear =)
awak pun same jugak, all d best on ur wedding k...jgn nebes2 sgt eee..nnt hupdet lg pasal wedding eee hihi

farahfatihah~ hihi thanks dear =)

lenny said...

info yang menarik.. thanks for the tips. kalau tidak hanyut gak dlm mencari cincin ni...

takafulbsn.com said...

mcm sama je cite kita. aku beli cincin dari goldheart dan tunang beli dari habib.
problem yg sama, habib nak engrave sampai 3 hari. punya la slow servis. dah la kena 30 hinggit plak tu. goldheart xsampai sengah jam.kotak goldheart boleh terus letak jadi hantaran tp kotak habib mcm hampeh xlawa. sepanjang di habib, xrasa mcm VIP. tp di gold heart dilayan mcm vip. maklum la nak beli diamond. tea cina siap sampai seteko dia hidang ..hehe niat asalnya nak tolong bisnes melayu tp apakan daya.diri xdihargai di kedai melayu..

Mrs. ieza said...

hihi a ahla tersame plak citer kite eh =)
tuhla pasal kadang2 diorang nih memilih customer betul... 100% totally agree with u!