Monday, September 6, 2010

aktiviti seminggu sebelum raye ~ buat kuih raye

hari sabtu dah berpenat lelah shopping baju raye, so hari ahad bz pulak dengan aktiviti kuih raye! yela adik2 dah balik bercuti kan, so time nih la kene gune buruh2 binaan free tanpe gaji nih kekekekke =P

so pagi2 tuh kami pergi shopping barang2 nak buat kuih dulu ~ xdela pagi sangat sebab orang malas memang slalu bangun tengahari! hihi
shopping kat kedai bakery jek, malas nak bersesak2 kat giant @ tesco sebab konfem nanti ramai giler orang... kedai bakery JJ 57 bakers nih ade dekat seksyen 9 shah alam, belakang kedai deret McDonald...so memang amat memudah kan keje orang yang malas macam aku nih =P



so sape2 nak buat kek ke biskut ke ape2 ke better pergi kedai barang2 bakery lagi senang...semua ade.... masuk2 jek tekejut aku tengok buttercup besar giler macam dalam bekas cat! sumpah besar giler ~ ke aku yang jakun sangat?


eleh incik suami tuh buat2 macam reti jek kan? hihi


segale macam tepung ade ok...ape korang nak masak sume ade, just rajin or malas nak buat jek heeeee...rajin ke aku?? hahhaahaha


deco untuk cupcakes & cakes...


baking tools...


lately trend sekarang nih hantaran bagi chocolate home made..so siap ade bekas cute2 untuk isi coklat2 nih....



ok lepas dah abis memborong, kami pun balik rumah...x sabar nih nak buat kuih raye =)
see abis bersepah rumah dengan barang2 kuih.....heee xpe sat lagi ade bibik2 tolong kemaskan~ adik2 aku ler ngeee =P


mase kat kedai tadi, aku ternampak tepung2 DIY untuk cakes, biscuits...so tibe2 jadik rajin plak kan...sebab nampak ade tepung blueberry muffin....haishhhh macam sodap jek kalau aku buat nih...so grab la kan...mane tau sekali sedap sampai menjilat jari ke..dahla methods nak buat pun senang sebab orang kedai nih dah campurkan semua tepung2+blueberry die, aku just tambah telur+minyak+air jek...senang kan???


nih haa tepungnye...yang kecik2 tuh blueberry die yang manis2 tuh... eee kantoi memang nampak sangat ko x puase kan?? kekekekke =P


nih owner kedai tuh tuliskan resipi die untuk aku kat plastik tepung tuh...manyak senang adik oiiii..konpem sedap lu punye muffin! =)


nak buat muffin off course la kene beli sarung muffin kan...sile pilih yang cute2 eh....
ok then tambah minyak 140g + air 100g + telur 4 biji




lepas dah campur semua bahan2 tadi, sile pukul belasah sampai bahan2 tadi sebati..


lepas mixture tadi dah sebati, tuang dalam sarung cupcakes...
tapi disebabkan aku nih gile coklat, aku tambah sikit coklat kat tengah2 cupcake tuh...cube korang bayangkan tengah2 makan muffin tuh, kat tengah2 cupcakes tuh ade melting coklat...hmmmmm sedapppp kan? hehehhe

ok lepas tuh, aku tambah lagi choclate chip kat atas muffin tuh bagi lagi cantik...memang gile coklat kan aku nih hihi...

sementare tunggu cupcake tuh tengah masak, ushar2 jap adik2 aku yang tengah bz buat kuih conflakes diorang....

ok ini die salah sorang bibik2 import untuk mission kuih raye kami ngeeee =P

ok survey2 japs muffin kat dalam oven tuh...bau die makk aiiii sampai 1 rumah ok! memang tergugat la iman kalau x puase hihi



ok nihla hasil die....atas cupcakes nih macam gelap sikit sebab aku gatai gi layan facebook kat atas bilik + layan incik suami yang mengade2 tuh =P terus luper ok muffin aku kat dalam oven tuh heeee..


dahla tinggi pun x same ade senget2 hahahahha..xpela first try kan... so boleh try lagi muffin2 perise lain..kalau rajin la kan heee...

haaa gamba menggugat iman kalau puase heeee...see nih la die coklat yang kat tengah2 muffin...
heee memang aku giler coklat! rase muffin tuh??? sangat sedap! memang boleh try lagi... =)


2 comments:

CiK D0T said...

wahhh....sedapnye!!!
nk resepi boleh??

Mrs. ieza said...

hihi memang sedap...kat kedai tuh die jual tepung2 muffin by packet,memang kedai tuh dah siap bancuhkan tepung blueberry muffin, so xpayah pening2 juz tambah air+minyak+telur jek.... =)