Saturday, September 25, 2010

review sesi 'tol' before pengantin lelaki naik pelamin





hi u owlllsss =) selamat hari raye lagi.....kiter raye sebulan kan so setiap hari adelah hari raye ok.....disebabkan cik hubby gi main paintball hari nih..saye boleh hupdet hutang2 blog banyak2! hihi

ok nak citer sikit pasal sesi tol mase my reception....
penah dengar sesi tol?? selalu nye wedding2 kat melake memang ade la sesi tol nih....
normally kalau weddingyang diadakan dekat rumah pengantin perempuan, sebelum pengantin lelaki dapat naik bersanding atas pelamin diorang akan dikenakan tol (sesi mintak duit angpau/hadiah) oleh pihak keluarga perempuan......

disebabkan saye kawen kat dewan jek, so saye assume memang x ade la sesi tol nih mase my wedding...sumpah memang saye x bajet langsung macik2 saye nak buat sesi tol tuh mase wedding saye....& x ade sape2 pun inform saye pasal nih...yela dah bz sangat dengan preparation lain sampai x pernah terfikir pun pasal tol2 nih...



sampai2 jek kat bawah pelamin, macik2 + sist + kazen dah siap tunggu kat tangge mintak duit tol dari pengantin lelaki..... alamak siyes memang saye x inform langsung kat cik hubby before tuh...telan air liur kitorang...mane la ade pengantin lelaki bawak wallet kan time kawen? hihi pengapit lelaki plak memang x bawak wallet jugak time tuh...family pihak lelaki dah selamat duduk kat meja vvip... tengokla muke terkejut kitorang kat bawah tuh haaa lepas tau kene tol hahahahha =P



so nak x nak aderla sesi mintak diskaun pulak oleh pengapit lelaki...adeiiiii sowieeee cik hubby...sumpah saye memang x tau menau pasal tol2 nih hihi....sile pikir solution eee hihi



hihi pengantin perempuan off course x dapek nak tolong kan so boleh la terus gi pelamin...bye cik hubby kekekkekekeke =P


muke cuak + carik ilham cik pengapit n cik hubby hihi...ciannn diorang kan =P


ok so time nih la cik pengapit lelaki kene tunjuk teror backup pengantin lelaki, kalau tak nanti dua2 yang malu kekekekeke =P


orait discus punye discus diorang agree untuk ganti dari bayar tol gune duit kepade jual beli pantun....hihi okla tuh janji korang lepas lalu tol eh =)
haaaa jawabb pantun jangan x jawab....


time nih mak ude tengah jual pantun hihi


pastu turn pengapit lelaki pulak yang jawab pantun...nasib baik lepas hihi...
tapi memang kelako la pantun bidan terjun die tuh sampai semua gelak hihi....


hihi so memang banyak la bende2 yang unpredictable boleh berlaku time our wedding...so just be prepare k guys =) at least try to solve it as easy as u can, but kalau x boleh try to get help from your family/frenz...x salah ringankan mulut cakap mintak tolong...nak buat sorang2 semua wedding preparations memang agak kelam kabut...see, saye teramat la bz sampai x teringat langsung pasal sesi tol nih hihi...nasib baikla boleh di ganti dengan sesi jual beli pantun...kalau x nanti x pasal2 pengantin pulak yang malu kambing hihi....

so moral of d story~ try to make ALL things clear before your wedding day...hihi kalau x nanti jadi la cerite macam kat atas nih ngeeee =P

4 comments:

Erina Asmawani said...

masa kawen kakak aku pun dulu ade tol2 ni, berpeluh pengantin laki time nak nak menjawab pantun.haha.Rasenye ni adat org johor kan? sbb wedding lain xde buat camni pon..

p/s: jawab tag k arie ;)

harzharun said...

hi dear...Tganu xde benda alah tol2 ni....saya pernah tgk pun mc wedding member kat luar dr tganu...

Mrs. ieza said...

erina~ johor pun ade eh...aku ingat melake jek ade...so nih adat orang2 selatan la kot....orait2 nanti aku reveal bende2 dalam henbeg burok aku tuh =P

hazharun~ untung sape yang kawen dengan orang ganu, save sikit xpayah kene tol hihi =)

shaheeda said...

ieza : la... awk pon ada ye? hiihih, sy yg johor ni mmg konfem ada.. tak plan pon, tp suruh en suami prepare siap2, tgk2 ada 4 tol.. amik ko! haha.. nk buat jugak la entry nih.. hihihhh