Saturday, September 4, 2010

second honeymoon ~ pulau redang - 29 july 2010




ok nih entry super duper basi pasal our second honeymoon at pulau redang...
but before gamba2 nih hilang ntah kemane, baik la daku simpan dalam my virtual diary nih =)

kami x plan pun for this pulau redang honeymoon..but my father ask me, nak pergi redang x?
off course la nak kan...lagi2 free honeymoon...so banyak2 berjaya hotel kat malaysia nih, saye paling suke kat pulau redang....dah 3 kali dah pergi redang tapi still x puas2 lagi ok! sebab laut die sangat cantik!

ok tapi di sebabkan anak die yang sorang nih amat la kelam kabut, sampai die xperasan pun tarikh yang ayah die book adela early august (next week nye) bukan 29 july! tapi time tuh kami dah selamat sampai kat jetty kuala terengganu ok! try call2 berjaya redang if there any available rooms for us?? sorry to say memang x ade! waaaaaa menangis aku kat situ! tula lain kali check dulu date before pegi bercuti! last2 my father cari hotel2 resort2 lain dekat pulau redang...
banyak yang fully booked! only 1 resort2 chalet yg available @ long beach...hmm but agak xbest sikit untuk honeymoon...tapi xpela dengan rela hati yang terpakse kami pergi la jugak =(

and next week nye, saye terpakse ajak kawan2 (chep+tinie+eka) pegi berjaya redang...so terpakse pegi redang lagi sekali ok! sebab sayang jek nanti burn jek 3 day 2 night stay at berjaya redang tuh~ dah pujuk incik hubby tapi die xmau pegi lagi sekali-die merajuk ok!
hihi at last ade bachelorate party untuk aku (even dah kawen) bersame my bff kat redang weeehuuuu =)



we arrived at shahbandar jetty kuala terengganu at 1.30pm, we had our lunch before taking the ferry to pulau redang....it take 1 hour & 40 minutes from the jetty to the redang island..


we stayed at the longbeach area...there's a lot of resorts & chalets along the long beach area..
you can click http://www.redang.org/resorts.htm for more info..
the price start from RM 300++ till RM800++ per person for 3day 2 night package..the package normally includes:

1) accommodation for 3 day 2 night
2) meals ( breakfast+ lunch + evening tea + dinner) normally they have 1 night with bbq session
3) 3 snorkling trip
4) snorkling gear during the snorkling trip


the bbq session




relaxing at the beach...

on the next day.... our first snorkling trip ( actually the second snorkling trip coz we missed the first snorkling trip yesterday due to we arrived late to the resort)


while waiting the boat


arriving at the taman laut....



nih la die model x bebayor saye =P


telur penyu...







azam baru ~ nak beli kaki itik macam mamat nih pastu boleh la aku berenang lagi laju kekekkeke ~ perasan!!!


the beautiful corals

















relaxing after berpenat lelah bersnorkeling dengan jaya nye =P
lepas nih sambung lagi 1 snorkling trip eeee


ok we had another snorkeling trip after having our lunch back at the resort ~ the last snorkeling trip...





ok tired already! time to go back =)



on the last day, we've checked out from the resort at 10.30am...we arrived back at jetty shahbandar kuala terengganu by 12.00 pm...then we went to pasar payang, just 2 minutes walks from the jetty shahbandar. there's a lot of traditional@ local foods, souvenirs and others at the pasar payang....so the best place to shops before going back =)

the famous food at terengganu is their keropok lekor...


on the upper level of the pasar payang. there's a lot of souvenir, clothes, and others shops that offered a good price, but please do bargain the price!


ok, enough of shopping! our journey back to kuala lumput only takes 5 hour driving from kuala terengganu....summary: pulau redang sangat cantik!

4 comments:

farahfatihah said...

wahhh mmg cantik..bestnya dapat main2 ngan ikan!!!

Mrs. ieza said...

hihi memang cantik laut die..tu yang sampai skang xpuas2 lagi gi sane =)

nizam omar said...

mana gambar tuan punya blog?xda pun.

http://nizamullah.blogspot.com

Mrs. ieza said...

pssst~ tuan blog lagi suke jadi cameraman jek hihi =) btw i dah link your blog...