Thursday, September 30, 2010

my hubby's new baby....





last week teman cik hubby beli handphone.....lame sangat dah pakai henpon tuh...sampai 3 kali kene restart...last2 beli jek baru senang....me?? bulan dpn kot...tengah tunggu BB torch...sebab celcom dah xade jual BB storm lagik! kuciwa =( so cik hubby jek yang dapat henpon baru.....

result lepas dapat henpon baru? sangat annoying eh akalu asik nak ber BB messenger ngan group2 BB die tuh...atas katil before tido pun bole layan BB messenger lagik... xheran dah kat bini dah nak tido kat sebelah..haishhh memang aku amik bantal tido jauh2 jek.. sakit ati!

mencari wedding reception hall @ dewan majlis perkahwinan di shah alam ??


gud morningg u owwlsss =)
lately i've got banyak email asking for wedding reception hall arrangement/yang available dekat area shah alam....previously i had an entry regarding to this..but maybe i should update the latest one....so maybe can help others b2b yang still pening2 lagi survey wedding hall same just like me previously during my wedding preparation....i need to study & survey through internet & b2b blogs bout the wedding hall info .....anyway sharing is caring kannnn heee =)


here are some hall with the air cond:

  1. Dewan Banquet MBSA shah alam - rent RM3000++ (earlier booking arrangement needed b'coz normally it's fully booked!) http://www.mbsa.gov.my/sewa_bankuet
  2. Dewan Raja Muda Musa kompleks belia & kebudayaan negeri selangor - rent RM6500 (my wedding reception been held) - can contact Miss Hawa 03-55118430
  3. Dewan Cattleya, Wisma PKPS - can be rent but only using KUZI catering! rent hall RM7000 http://www.kuziecatering.com.my/index1.html
  4. Dewan Raja Lumu (inside Muzium Shah Alam) - rent RM1200 http://www.lms.gov.my/my/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=9
  5. SACC Banquet - the package starting from RM65++ per pax http://www.lms.gov.my/my/index.php?option=com_content&task=view&id=85&Itemid=9
  6. Intekma Resort ball room - rent RM5000


hall without the air cond:

  1. MBSA hall - rent depends on the hall. refer the link http://www.mbsa.gov.my/kadar_sewaan#
  2. Dewan warisan, kompleks warga emas seksyen 24 - rent RM1500, can contact En. Hj. Bahari - 019 3571839 http://www.mbsa.gov.my/komplekswargaemas


so hopefully all the info can help others b2b....
good luck for your big day preparation k dear =)
~ really missing my wedding preparation moments!

Saturday, September 25, 2010

review sesi 'tol' before pengantin lelaki naik pelamin





hi u owlllsss =) selamat hari raye lagi.....kiter raye sebulan kan so setiap hari adelah hari raye ok.....disebabkan cik hubby gi main paintball hari nih..saye boleh hupdet hutang2 blog banyak2! hihi

ok nak citer sikit pasal sesi tol mase my reception....
penah dengar sesi tol?? selalu nye wedding2 kat melake memang ade la sesi tol nih....
normally kalau weddingyang diadakan dekat rumah pengantin perempuan, sebelum pengantin lelaki dapat naik bersanding atas pelamin diorang akan dikenakan tol (sesi mintak duit angpau/hadiah) oleh pihak keluarga perempuan......

disebabkan saye kawen kat dewan jek, so saye assume memang x ade la sesi tol nih mase my wedding...sumpah memang saye x bajet langsung macik2 saye nak buat sesi tol tuh mase wedding saye....& x ade sape2 pun inform saye pasal nih...yela dah bz sangat dengan preparation lain sampai x pernah terfikir pun pasal tol2 nih...



sampai2 jek kat bawah pelamin, macik2 + sist + kazen dah siap tunggu kat tangge mintak duit tol dari pengantin lelaki..... alamak siyes memang saye x inform langsung kat cik hubby before tuh...telan air liur kitorang...mane la ade pengantin lelaki bawak wallet kan time kawen? hihi pengapit lelaki plak memang x bawak wallet jugak time tuh...family pihak lelaki dah selamat duduk kat meja vvip... tengokla muke terkejut kitorang kat bawah tuh haaa lepas tau kene tol hahahahha =P



so nak x nak aderla sesi mintak diskaun pulak oleh pengapit lelaki...adeiiiii sowieeee cik hubby...sumpah saye memang x tau menau pasal tol2 nih hihi....sile pikir solution eee hihi



hihi pengantin perempuan off course x dapek nak tolong kan so boleh la terus gi pelamin...bye cik hubby kekekkekekeke =P


muke cuak + carik ilham cik pengapit n cik hubby hihi...ciannn diorang kan =P


ok so time nih la cik pengapit lelaki kene tunjuk teror backup pengantin lelaki, kalau tak nanti dua2 yang malu kekekekeke =P


orait discus punye discus diorang agree untuk ganti dari bayar tol gune duit kepade jual beli pantun....hihi okla tuh janji korang lepas lalu tol eh =)
haaaa jawabb pantun jangan x jawab....


time nih mak ude tengah jual pantun hihi


pastu turn pengapit lelaki pulak yang jawab pantun...nasib baik lepas hihi...
tapi memang kelako la pantun bidan terjun die tuh sampai semua gelak hihi....


hihi so memang banyak la bende2 yang unpredictable boleh berlaku time our wedding...so just be prepare k guys =) at least try to solve it as easy as u can, but kalau x boleh try to get help from your family/frenz...x salah ringankan mulut cakap mintak tolong...nak buat sorang2 semua wedding preparations memang agak kelam kabut...see, saye teramat la bz sampai x teringat langsung pasal sesi tol nih hihi...nasib baikla boleh di ganti dengan sesi jual beli pantun...kalau x nanti x pasal2 pengantin pulak yang malu kambing hihi....

so moral of d story~ try to make ALL things clear before your wedding day...hihi kalau x nanti jadi la cerite macam kat atas nih ngeeee =P

Thursday, September 23, 2010

raye raye raye lagi....



citer pasal rayer lagi..tapi nih pasal aktiviti2 lain selain beraye eee...
raye kedue kami beraye kat kampung arwah atuk cik hubby kat muar.... nasib baikla kampung kami dekat2 so boleh la kesana kesini...
so sebelum kenduri cik hubby bawak bejalan2 sekitar kampung pastu melepak kat sungai muar... sungai muar nih betul2 depan kampung cik hubby...



baju raye tahun nih sempoi jek baju cotton~ last minute shopping so padan muke sendiri =P



kitorang melepak lame gak sampai nak magrib la jugak....





raye ketiga pulak ade dinner gath kawan2 sekolah cik hubby kat medan ikan bakar umbai....


pastu kami melepak pulak kat pantai klebang....punyela terkejuut tengok semua dah kene tambak sampai ke tengah laut.....memang x same macam dulu dah.....


raye ke empat balik ke alor gajah balik...haishhh kitorang nih main pusing2 jek kan hihi...
alang2 singgah alor gajah wajib try kuih udang alor gajah nih...memang sodap!




raye kelima still kat kampung daku at alor gajah....
aktiviti seterusnye???? kitorang buat facial ramai2 =P panggil jek kak syikin nih datang rumah....hihi jangan ade orang datang beraye dahla hihi...


dah buat facial kitorang buat treatment resdung sekali...abis berasap2 rumah hihi....
nebes pulak aku tengok ....


sape nih? konfemla kalau inai kat jari tuh aku kan? hihi


nih pulak adik aku yg no. 3 ~ wani


selamat hari raye!!! =)

raya aidilfitri 2010 =)

selamat tengahari u owllsss...ok nih citer suoer duper basi ~ citer raye...tapi sebab nih la first time beraye sebagai cik wifey bersame cik hubby so wajibla tepek dalam blog sendiri kan...nanti lagi 10 tahun aku bace balik konfem nanti aku sengih2 balik tringat time mase baru2 kawen nih heee...

alhamdullillah kebetulan cik hubby pun berasal dari melake...so senang la cerite...xpayah nak gaduh2 balik raye sebab laki bini kampung kat melaka..tapi first raye kene beraye kampung cik hubby dulu la baru kampung saye....

so kami gerak balik ke melaka pagi kamis..xdela pagi sangat pun sebab malas bangun awal2...nak dekat tengahari gak kot hihi~ orang malas memang camtuh! =P nasib baik tahun nih x jam...pelik pulak tengok highway lengang giler.... on the way balik ke umbai, kami singgah jap kat alor gajah nak hantar kuih2 raya kat mak...singgah japla tengok my family punye preparation...
fyi, rumah yang kami raye nih pakai setahun sekali jek time raye sebab atuk ngan nenek dah x ade....




kazen2 laki yang kene kerahan tenage bersihkan kawasan luar rumah....


nih plak diorang kat dapo tengah bz memasak....tahun nih aku berjaye skip hihi =P


petang sikit kami gerak pulak ke umbai kampung cik hubby.....sane pun dah start bz memasak.....malam pulak aktiviti wajib malam raye~ main bunge api...budak2 kecik relax jek tapi budak2 besau tuh haa yang over giler main bunge api tmasuk la cik hubby...




pagi raye kami bangun awal la jugak nak jemaah solat subuh + takbir raye... lepas balik jek dari sembahyang raye proceed pulak dengan sesi bermaaf-maafan....nih la first time aku ade session macam nih...before nih kat kampung juz salam2 pastu dapat duit raye jek...hee pengalaman baru dalam family baru eee =)

aku yang xtau nak cakap ape kat cik hubby...heee orang lain menangis2 mintak maap tapi aku siap begelak2 xtau ape nak cakap hihi =P


us + fit n sue yang baru jugak kawen


pose yg over from cik hubby


family cik hubby



cik hubby wit fit dengan projek air bandung raye...



lepas zuhur kami ke kampung daku pulak di alor gajah....time nih semua dah melepak2 kat hall jek sebab panas....


home made cup cakes by mak busu + kazens



orang lain sibuk beraye first day raye tapi kitorang buat ape??? memancing!! hihi memang aktiviti tiap2 kali raye eh...sebab kolam ikan kat bawah rumah jek hihi

ikan talapia yang yana dapat



cik hubby pulak tolong bagi makan kat ikan2 dalam kolam yang lain...
hu3 dengan baju melayu tuh pun die redah jek....







malam pulak macam biase ade aktiviti bbq...memang sangat suke sebab ade kambing!
i loikeeee kambing =)



wajibla dera cik hubby sendiri kan hihi =P



my kazen from singapore wit his daughter sara yang cute giler


my kazens + anak2 buah yang tengah duk tengok mercun


sangat hepi beraye tahun nih sebab first time beraye dengan cik suami =)