Thursday, April 7, 2011

~ jom buat meat ball ikea ~


kalo cakap pasal meatball ikea nih sume orang tau sebab teramat la pemes...
so ade gak perasaan nak try buat sendiri...
kalo sedap boleh buat lagi =)

tapi off course la rupe nye agak x semenggah sikit dari yang ade jual kat ikea tuh...
xpe janji puas hati dapat masak sendiri...



resipi die senang aje.... let me list down the recipe....

ingredients:
1) daging kisar (pakai 1 bungkus daging kisar ramly aje)
2) 1 biji bawang besar (dipotong dadu kecik2)
3) 4 biji bawang putih (di potong dadu kecik2)
4) daun bawang (dipotong kecik2)
5) 2 1/2 sudu besar sos ikan
6) 2 biji telur
7) sedikit serbuk roti

methods:

1) perap daging kisar dengan semua bahan2 kat atas... perap lame2 sikit kasi sedap (saye perap 3 jam)
2) amik daging dan bulat2 kan ikut saiz yang anda nak...
3) lepas tuh goreng dalam minyak yang panas.. (ade jugak orang yang lagi suka bakar dalam oven)
4) setell....

kalau makan meat ball mesti la wajib ade gravy sauce kan?
mase pergi ikea last month kami ade beli instant ikea gravy sauce yang kaler coklat2 tuh...
sepeket RM5 jek...tapi banyak la jugak boleh dapat...

so boil water sampai mendidih pastu masuk kan serbuk gravy sauce dalam air and letak cream sikit...~ kat rumah cream x ade so saye letak fresh milk aje.. tapi sedap jugak...



hasilnye????


|





|




|



|






tadaaaaaaaaa tempting x?


eheheheh yang nih gamba kat ikea eh bukan gamba meat ball yang saye masak sendiri harap maklum heee..... lepas makan kat rumah hari tu sampai dah licin pinggan baru teringat x snap gambo meatball yang dah masak pung..


No comments: