Sunday, August 21, 2011

baking kuih raye + tiramisu project with mak + sisters =)


selamat berpuase peepss...
weekend nih konfem ramai yang busy membakar kuih2 raye...
yela kan next week last kite berpuase....

so weekend nih kami tido kat rumah mak saye..
sebab mak ajak buat kuih raye..
sekejap jek rase puase nye tau2 nak raye dah...


abis bersepah rumah mak kalau kitorang start projek ehehehehe...
tahun nih mak nak buat kuih tart nenas + kuih cornflakes kelape..
and saye buat biskut choc chip aje + tiramisu untuk desert malam nih..

buatnye dari tengahari sampai ke petang tapi dapat dua bekas jek choc chip nye?
adeiii nih jekla yang larat..yang lain saye beli aje hihi


next the making of tiramisu...
sbenanye resipi asal amik dekat kak hana
memang terliur tengok tiramisu yang die buat kat blognye... terus la rase nak buat...
so sebelum hilang resipi2 nye baik saye simpan dulu resipi nye kat my virtual diary nih...


Bahan-bahan

* 1 peket biskut lady fingers @ biskut tiramisu (tengok gambo kat bawah)
* 250g cream cheese
* 200ml whipping cream
* 1/2 cawan gula halus
* 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
* 1 sudu makan serbuk nescafe
* serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream.
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
4. Susun biskut ke dalam mangkuk@bekas.
5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas biskut hingga biskut basah@lembut.
6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya


nih la die lady fingers nye... saye beli kat kedai kek seksyen 9 sebab kat supermarket(giant & tesco shah alam) x ade...


nih pulak rupe lady fingers nye bile dah dicelup air nescafe, saye susunkan dalam bekas..


lepas tu sapu kan cream yang dah dipukul tadi, then letak lagi another layer of the lady fingers + cream tadi... and lastly tabur skit choc powder... tapi hasil nye xla secantik macam kak hana punye hihi~ memang tangan x ade seni =P

pastu simpan dalam peti ais eee.. sat lagi lepas berbuka kite makan beramai2!
selamat berbuka peeps =)



1 comment:

Anonymous said...

macam sedap jek =)