Thursday, August 11, 2011

program bersama anak2 yatim di segamat ~7 & 8 August 2011



ahad lepas kami (pasukan CSR Proton) ke segamat...
ade program bersama anak2 yatim kat sane...

teringin jugak nak merasa berpuasa bersama2 dengan anak2 yatim nih...
selalu asik tengok program bersama mu kat tv3 jek kan...
sekali sekala nak jugak merasa sendiri...

so kami sampai di rumah anak2 yatim darul sa'dah di gemereh segamat.
sampai2 jek kami terus bergotong royong di kawasan luar asrama..
first time berkebun time bulan puasa hihi..
nasib baikla x panas sangat even tengahari..

seronok buat landskap ramai2...hihi ade sape2 mau upah tanam rumput karpet??
dari kawasan bertanah terus jadi kawasan landskap.. semoga sejuk mate anak2 yatim nih nanti tengok pokok2 rumput2 yang kami tanam, hopefully anak2 yatim nih bertambah happy la lepas nih..




lepas solat zuhur kami pun ade aktiviti bersama2 dengan anak yatim...
ade career talk and game...
lupe nak bagitau yang anak2 yatim nih semuanye masih kecik2 lagi sekolah rendah lagi.. so kiut2 jek sume nye... sedih pulak tengok diorang masih kecik2 lagi dah x ade mak & ayah...
mase tuh baru rase sangat bersyukur sebab saye masih lagi ade parents...
terharu tengok anak2 yatim nih tabah sangat even masih kecik2 lagi...

so untuk nak hiburkan anak2 yatim nih, kami organize kan game2 bersama dengan staff2 proton..memang suka betul diorang nih bergelak sakan mase main game tuh...
sronok tengok diorang nih happy, bukan selalu diorang dapat kunjungan dari orang luar...


lepas aktiviti game dah selesai, kami balik ke hotel kejap and terus kembali ke rumah anak2 yatim tadi untuk majlis berbuka puasa plak...

cube bayangkan kite berbuka dengan family kat rumah dengan makanan2 yang mewah & banyak, sedih tengok bile anak2 yatim nih berbuka dengan kawan2 jek... memang malam tuh bergenang2 air mate nih tengok budak2 kecik nih... nasib baik boleh cover hihi...

lepas solat maghrib berjemaah, kami pun berbuka beramai2, siap makan ramai2 dalam dulang lagi...
memang sronok tengok anak2 yatim nih makan beramai2... siap diorang cakap bestnyee lauk malam nih sebab ade yang sponser... makan kenyang2 ye dik



lepas dah kenyang kami pun solat tarawikh beramai2...
kecik2 dah di ajar solat2 sunat, memang terharu sangat...

lepas selesai solat, ade aktiviti penyampaian hadiah...
suka anak2 yatim nih dapat macam2 hadiah...
senyum lebar sampai ke telinga hihi...
alhamdulillah hopefully semua nye happy and gembira dengan kedatangan kami....


mase nak balik ke hotel tuh, sebak pulak bersalam2 dengan anak2 yatim tuh...
memang diorang happy sangat malam tuh.... insyaAllah panjang umur jumpe lagi ye dik =)
then kami terus balik ke hotel...
esok pulak kene bangun awal, nak melawat rumah balu yang baru kematian suami....


pagi esok nye kami pun bergerak ke kampung gemereh..
nak membantu seorang balu yang baru kematian suami...
die tinggal dengan dua orang anak yang kecik lagi...
memang kesian tengok keadaan rumah die...
rumah ni pun ade orang kampung yang baik hati suruh mereka tinggal sementara, sebab rumah tu memang tak berpenghuni.. dengar cerita sebelum nih mereka di halau dari rumah sewa sebab tak mampu nak bayar sewa...




so lepas dapat briefing, kami pun start la membantu ape yang patut.
ade yang mengecat, buat longkang & tembok simen, mengemas rumah and kawasan sekitar rumah...


tadaaaa... hasil nye rumah kakak tadi jadi bertambah cantik & barang2 keperluan rumah banyak yang dah lengkap... kesian tengok bile sebelum nih mereka hanya tido atas tikar aje..
baju2 bersepah2 atas lantai.. memang banyak barang2 keperluan rumah x ade...



sedih akak tuh bile tengok keadaan rumah die yang baru, anak2 die pun pun happy sangat dapat katil masing2... hopefully raya nih mereka makin happy....

banyak sangat iktibar yang kami dapat sepanjang program kat segamat...
sepatutnya kite kene bersyukur dengan ape yang kite dah ade sekarang..... kadang2 manusia cepat lalai & leka bile dah senang & kaya....

semoga Allah permudahkan semua urusan anak2 yatim & balu tu...
aminnnnnn

No comments: