Sunday, November 13, 2011

mari memasak ~ simple sardin puff




hi peeps... just want to share a really2 simple sardine puff recipe..
memang tahap kacang gajus senang punye resipi la ~ sesuai untuk orang yang malas nak masak bende yang leceh2 macam saye =) + sesuai jugak kalau agak2 stok roti still x habis2 padahal dah nak expired dah....

saye amik idea nih from cik ina dalam blog nye ~ aku bukan chef
memang banyak resipi sempoi2 dalam tuh...
tapi cik ina pakai tuna, saye pulak pakai sardin...sorry derhaka sikit sebab tekak cik hubby memang tekak melayu huuuu...


ok bahan2 untuk inti sardin puff:

1) 1 tin sardin (hancurkan isi2 ikan)
2) 1 biji bawang merah (hiris nipis2)
3) 1 biji bawang putih (hiris nipis)
4) cili padi (optional kalau nak pedas)
5) sedikit minyak masak untuk menumis

methods nak buat inti:

1) tumis bawang merah + bawang putih sampai garing
2) masuk kan sardin + cili padi
3) masak sampai kuah sardin tu agak kering (kene make sure kuah sardin tu kering kalau tak nanti kuah die serap roti pulak nanti)





methods nak buat puff:

1) buang tepi2 roti kasik nampak cun sikit...
2) lepas tu sile lenyek2 kan roti putih tadi bagi nipis ala2 pastry puff (saye lenyek pakai sudu aje)
3) lepas tu boleh la letak inti kat tengah2 roti and lipat roti...
4) penyek kan sikit tepi2 roti supaya isi x keluar... lepas tu amik garpu tekan2 kat hujung roti tadi... kire ade la design macam ala2 pastru puff gitu, kelasssss hihi
5) lepas tuh boleh la dibakar dalam oven ikut sampai u alls sume nak garing macam mane... jangan biar sampai itam sudah...lepas tuh boleh di makan panas2, memang menjilat jari la...

selamat mencube =)



2 comments:

CaDLyNN said...

wah...chef arie..ekeke..nnti aku try ye :p

ieza said...

ahahaha sile try ok! memang sonang yo hihi