Monday, December 5, 2011

Ikan bakar simple

Malam nih tibe2 jadik rajin tahap gaban plak...slalunye lepas balik keje saye akan masak simple2 jek for cik hubby sebab slalunye balik pun dah malam...ntah kene sampuk angin rajin mane ntah malam nih.... malam nih cik hubby request nak makan ikan dory pedas...Ish xpernah di buat orang tau...slalu ikan dori nih buat fish n chip jek...So malam nih saye masak ikan bakar+tomyam udang+tahu bunga goreng... Abis tersadai cik hubby kekenyangan.....

So tpaksela saye buat ikan bakar je...xsusah pun sebab pakai paste ikan bakar adabi aje...x kuase den nak mnumbuk bawang lade serai segale... Pakai paste xsampai 5 minit dah siap...tinggal perap pastu bakar terus....

Tips nak lagi sedap balut dengan daun kunyit...memang naik bau sampai 1 rumah ok....trus lapo...tapi stress betul bile tengok harge setengah helai daun kunyit nih RM0.50 ok! Ish kalo kat umah mak tuh blambak2 siap boleh petik aje...konpemla sat lagi memang den tanam pokok sendiri haha..








Ok lepas dah perap, balut dengan daun kunyit and luar nye balut dengan aluminium foil...apesal balut 2 kali? Sebab daun kunyit mahal tuh setengah aje rupenye so xmuat nak balut ikan tuh...sungguh stress haishhhh huu...
Pastu kunon nak jadik macam ala2 masterchef taburla skit bawang and perah limau nipis skit....

Dah siap sume then bungkus elok2 masuk kan dalam oven...
Bakar la dalam 45 min dengan api slow....
Bau die memang superb ok...abis mlekat kat baju huuuuu





- Posted using BlogPress from my iPad

3 comments:

|cerita-gadis-ini| said...

waahhhh..sedapnya

CaDLyNN said...

wah3...chef arie...sedapnye...terus lapo aku! huhu

ieza said...

huhu memang nak kasik korang telan air liur hihi..