Sunday, December 18, 2011

resipi Tahu bunga

nak share 1 resipi yang sedap...
resipi nih (kak yus) wife boss saye yang bagi mase makan2 kat rumah die....
bile try macam best aje...

ok the ingredients:

1) tahu putih (tahu lembut) - 4 keping
2) tofu kering size kecil (yang macam dalam gambar bawar nih) -2 peket
3) udang (saye letak dalam 10 ekor)
4) crab stick (saye letak 10 batang)
5) telur - 1 biji
6) daun bawang
7) 1 sudu besar sos ikan
8) bawang besar - 1 biji


then cara nak masak pulak:

1) kite kene potong tofu kering tadi menjadi ala2 bunga, untuk nak masuk kan inti kedalam nye...

2) cara nak potong: amik bucu tofu, lepas tu potong bersilang dengan gunting macam dalam gambar kat bawah nih

3) ok yang nih part tricky sikit, saye firts time buat pun mule2 x jadi..lame2 ok jek....
lepas dah potong tadi, masuk kan tangan dalam lubang tofu tu lepas tuh terbalik kan tofu (kirenye tofu yang belah dalam jadi kulit belah luar pulak)

4) tadaaaaa nih la bunge nye selepas diterbalik kan....

5) lepas dah terbalik kan semua tofu2 tadi, ketepikan dulu sebab nak buat inti die pulak...


6) untuk buat inti, mula2 pecah2 kan tahu lembut tadi, lepas tu potong kecik2 udang + crab stick + daun bawang + bawang besar ( dipotong dadu kecik) dan semua bahan2 dicampur biar sebati.. make sure semua bahan2 tadi dipotong kecik2...
7) lepas tu pecah kan telur + sos ikan then gaul kan bersama bancuhan tadi sampai semua nye sebati...
8) lepas tu boleh la amik inti tadi dan masuk kan dalam tahu bunge tadi... bile dah masuk make sure tekan2 sikit bagi padat, so that nanti x la inti die terkeluar mase menggoreng nanti...
9) lepas dah setel keje2 memasuk kan inti ke dalam tofu, seelok2 nye terus frozen kan sebab nanti inti nye terus padat dalam tofu...
10) then lepas dah beku, boleh la di goreng sampai kekuning-kuningan garing... lagi sedap kalau di cicah dengan sos chili thai... memang licin pinggan makan time panas2....












- Posted using BlogPress from my iPad

No comments: