Wednesday, August 31, 2011

selamat hari raya Aidilfitri =)


walaupun dah hari raye ke-3, tapi still raye belum basi lagi kan...
so saye ingin mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir & batin untuk semua warga blogger...
semoga gembira di hari raya bersama orang tersayang =)

p/s~ i biruuuuu tahun nih aauwww hihi =P


Thursday, August 25, 2011

Dinner @ Kogetsu Japanese Restaurant Saujana Hotel Subang


dah lame tak makan sushi...
sebab tu la semalam gatal la pulak nak berbuka makan japanese food...
mengade2 kan? huhu nasib ler bukan selalu pun...

so semalam kami try makan kat Kogetsu Japanese Restaurant Saujana Hotel Subang...


sampai2 jek terus nampak sungai kat tepi restaurant...
pehh memang view + environment die sebijik macam kat jepun
bile la nak dapat pegi jepun lagi nih haihhhh =(


ok jom nengok foods die pulak....

picture bawah nih is the avocado salad + unagi (belut) & california roll (temaki)



then bawah nih pulak is the sushi salmon (daging salmon + kulit salmon yang crunchy) yang nih memag sedap! then sebelah die is the soft shell crab tempura..sedap jugak....

then kami order salmon shashimi + sweet bean cured udon...

and lastly for the dessert kami order belgian chocolate + vanilla ice cream.. yang nih pun sdap jugak..
memang malam tuh kenyang giler...
tapi bile tengok bill mak aihhh agak mahal betul makan kat sini kalau nak di compare dengan rakuzen... so lepas nih memang rakuzen aje di hati ku huuuuu




Berbuka puasa @ Flamming Steambot Buffet Kota Kemuning


mesti ramai yang dah tau pasal steamboat Flaming kan...
pemes gak restoran nih yang ade dekat sunway...
tapi baru2 nih die ade bukak new branch kat kota kemuning (dekat dengan giant baru)
memang besar gak sampai 4 lot kedai die amik..dua tingkat lagi tuh...
so memang berduyun la umat manusia yang makan kat sini...


makanan die mostly same aje macam yang dekat sunway....
jom nengok foods2 yang ade kat sane...

macam biasela makanan bergoreng2 nih memang ade la kan (nugget, samosa, wedges, ayam)
pastu ade mee goreng, nasi goreng untuk sape2 yang rase still x ckup2 lagi nak melantak ehekss


then raw foods for the steambot!
berlambak2 seafoods and others yang boleh di celur dalam steambot pot nanti..
nak lagi sedap letak skali telur + yee mee...
ape lagi, amik jekla mane yang berkenan, kat sini la boleh test tengok sape yang betul2 buruk lantak hihi.. so sila amik berpada2 jangan tamak2... membazir tuh kan x baik =)


ok the foods yang menyebabkan saye lapar...lame betul tunggu time maghrib huuuu (T-T)
lepas jek azan, ape lagi semua kelam kabut belasahhhh...
memang lapar gile masing2 semalam huuu..


last sekali, jangan lupe aiskrim for the dessert..
they have a variety of ice creams... so pilih kak jangan x pilih...
letak skali chocolate buat topping...
wallahhhh memang gemok kami malam tuh hihi...




last note from my boss...


tajuk entry punye la sedeyy kan huhu...
my boss nak pergi further study @ UK.. so after abis study probably he will be moved to other department...
so ber'BOSS'less la saye start dari semalam... for me he is really2 a good boss..
he inspired me with a lot of ideas and dreams.. yela die memang bercite2 tinggi and sangat komited and efisyen with his works...

i really enjoyed my time working with him sebab die sangat open orang nye..
so agak2 x puas hati ke x paham ke cakap aje..
so pasni tak tau la boss baru camne la pulak prangai nye...
hopefully dapat yang flexible jugak macam my previous boss...

to my boss ~ good luck and thanks for every things...
we gonna miss you, cewahhhh ngamuks plak bini die nanti hihi =P


Farewell Dinner @ Belanga Empire Gallery Subang



selamat berpuase!...
dah hujung2 bulan pose nih memang la layuuuu jek penat...
lagi2 dah petang2 camni...
otak dah pikir pasal raye jek..
even baju raye saye still x ade lagi haihhhh :(
xsempat2 lagi nak menyoping baju raye untuk diri sendiri..
cik hubby pun dah setel...

ok2 nih nak story pasal my boss punye farewell dinner @ majlis berbuka puasa Project Team..
kami berbuka kat restaurant Belanga @ empire gallery..
first time jugak la datang kat sini...

menu2 die memang mostly makanan tradisional masakan Kelatan...

ape yang best kat sane??? jom nengok....



banyak2 makanan kat situ memang yang paling best adelah nasi kerabu die...mak aiii memang sodap!.. nasi goreng belacan, nasi Chok (bubur ayam), nasi tumpang, nasi dagang, sup ekor, soto ayam, mee kari....
laksa asam pedas die agak pedas la gak so kureng sikit, lepas tu ade roti jala, roti arab, satay and banyak lagi la panjang pulak kalau nak tulis semua...

as a dessert plak kami makan sago gula melaka..sedap jugak... ade lompat tikam as another option kalau tak nak sago gula melaka...

nih la die warge Project team + spouse and kids...
picture above, last speech from my boss..
tengokla cik hubby tuh, lepas mlantak terus cari port nak tido...
sangat x snonoh ok huhu...


posing rmai2 lagi skit heee


so far memang puas hati la makan kat belanga nih..nost of the foods memang sedap2...
kenyang yang amat kami berbuka kat sane...
lepas nih boleh datang lagi try others menu plak hihi...

malam tuh terjumpe pulak other blogger yang sudi tegur saye kat sane...
terharu bile ade gak yang sudi bace blog saye yang tak seberape nih, dah la banyak merapu aje huhu... anyway thanks to ruby yang amat peramah orang nye + spending time reading my blog..

okla, panjang dah nih....selamat berbuka peepss =)


Sunday, August 21, 2011

baking kuih raye + tiramisu project with mak + sisters =)


selamat berpuase peepss...
weekend nih konfem ramai yang busy membakar kuih2 raye...
yela kan next week last kite berpuase....

so weekend nih kami tido kat rumah mak saye..
sebab mak ajak buat kuih raye..
sekejap jek rase puase nye tau2 nak raye dah...


abis bersepah rumah mak kalau kitorang start projek ehehehehe...
tahun nih mak nak buat kuih tart nenas + kuih cornflakes kelape..
and saye buat biskut choc chip aje + tiramisu untuk desert malam nih..

buatnye dari tengahari sampai ke petang tapi dapat dua bekas jek choc chip nye?
adeiii nih jekla yang larat..yang lain saye beli aje hihi


next the making of tiramisu...
sbenanye resipi asal amik dekat kak hana
memang terliur tengok tiramisu yang die buat kat blognye... terus la rase nak buat...
so sebelum hilang resipi2 nye baik saye simpan dulu resipi nye kat my virtual diary nih...


Bahan-bahan

* 1 peket biskut lady fingers @ biskut tiramisu (tengok gambo kat bawah)
* 250g cream cheese
* 200ml whipping cream
* 1/2 cawan gula halus
* 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
* 1 sudu makan serbuk nescafe
* serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream.
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu.
4. Susun biskut ke dalam mangkuk@bekas.
5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas biskut hingga biskut basah@lembut.
6. Sapukan adunan cream+cheese tadi atas biskut.
7. Susun lagi biskut yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
8. Kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya


nih la die lady fingers nye... saye beli kat kedai kek seksyen 9 sebab kat supermarket(giant & tesco shah alam) x ade...


nih pulak rupe lady fingers nye bile dah dicelup air nescafe, saye susunkan dalam bekas..


lepas tu sapu kan cream yang dah dipukul tadi, then letak lagi another layer of the lady fingers + cream tadi... and lastly tabur skit choc powder... tapi hasil nye xla secantik macam kak hana punye hihi~ memang tangan x ade seni =P

pastu simpan dalam peti ais eee.. sat lagi lepas berbuka kite makan beramai2!
selamat berbuka peeps =)



Thursday, August 11, 2011

new born baby ~ aryan sufi


hari selasa lepas kami melawat officemate ku~ sarah yang baru bersalin anak yang ke-4...
kiutttt miutttt nye la si aryan nih
rase nak kidnap pun ade kekekeke

tringat plak malam sebelum sarah nih bersalin, saye ade bagi sarah durian from kampung. serba salah plak sebab esok nye terus sarah bersalin, hehehehe baby panas kot sebab mummy die makan durian so kene keluar awal sikit hihi...

jom nengok si aryan yg kiut nih....


kiut kan? mase nih aryan baru 3 hari...
congrates sarah for the newborn baby!
terus rase mcm nak beranak cepat2 and dapat baby kiut2 kekekke =P





program bersama anak2 yatim di segamat ~7 & 8 August 2011



ahad lepas kami (pasukan CSR Proton) ke segamat...
ade program bersama anak2 yatim kat sane...

teringin jugak nak merasa berpuasa bersama2 dengan anak2 yatim nih...
selalu asik tengok program bersama mu kat tv3 jek kan...
sekali sekala nak jugak merasa sendiri...

so kami sampai di rumah anak2 yatim darul sa'dah di gemereh segamat.
sampai2 jek kami terus bergotong royong di kawasan luar asrama..
first time berkebun time bulan puasa hihi..
nasib baikla x panas sangat even tengahari..

seronok buat landskap ramai2...hihi ade sape2 mau upah tanam rumput karpet??
dari kawasan bertanah terus jadi kawasan landskap.. semoga sejuk mate anak2 yatim nih nanti tengok pokok2 rumput2 yang kami tanam, hopefully anak2 yatim nih bertambah happy la lepas nih..




lepas solat zuhur kami pun ade aktiviti bersama2 dengan anak yatim...
ade career talk and game...
lupe nak bagitau yang anak2 yatim nih semuanye masih kecik2 lagi sekolah rendah lagi.. so kiut2 jek sume nye... sedih pulak tengok diorang masih kecik2 lagi dah x ade mak & ayah...
mase tuh baru rase sangat bersyukur sebab saye masih lagi ade parents...
terharu tengok anak2 yatim nih tabah sangat even masih kecik2 lagi...

so untuk nak hiburkan anak2 yatim nih, kami organize kan game2 bersama dengan staff2 proton..memang suka betul diorang nih bergelak sakan mase main game tuh...
sronok tengok diorang nih happy, bukan selalu diorang dapat kunjungan dari orang luar...


lepas aktiviti game dah selesai, kami balik ke hotel kejap and terus kembali ke rumah anak2 yatim tadi untuk majlis berbuka puasa plak...

cube bayangkan kite berbuka dengan family kat rumah dengan makanan2 yang mewah & banyak, sedih tengok bile anak2 yatim nih berbuka dengan kawan2 jek... memang malam tuh bergenang2 air mate nih tengok budak2 kecik nih... nasib baik boleh cover hihi...

lepas solat maghrib berjemaah, kami pun berbuka beramai2, siap makan ramai2 dalam dulang lagi...
memang sronok tengok anak2 yatim nih makan beramai2... siap diorang cakap bestnyee lauk malam nih sebab ade yang sponser... makan kenyang2 ye dik



lepas dah kenyang kami pun solat tarawikh beramai2...
kecik2 dah di ajar solat2 sunat, memang terharu sangat...

lepas selesai solat, ade aktiviti penyampaian hadiah...
suka anak2 yatim nih dapat macam2 hadiah...
senyum lebar sampai ke telinga hihi...
alhamdulillah hopefully semua nye happy and gembira dengan kedatangan kami....


mase nak balik ke hotel tuh, sebak pulak bersalam2 dengan anak2 yatim tuh...
memang diorang happy sangat malam tuh.... insyaAllah panjang umur jumpe lagi ye dik =)
then kami terus balik ke hotel...
esok pulak kene bangun awal, nak melawat rumah balu yang baru kematian suami....


pagi esok nye kami pun bergerak ke kampung gemereh..
nak membantu seorang balu yang baru kematian suami...
die tinggal dengan dua orang anak yang kecik lagi...
memang kesian tengok keadaan rumah die...
rumah ni pun ade orang kampung yang baik hati suruh mereka tinggal sementara, sebab rumah tu memang tak berpenghuni.. dengar cerita sebelum nih mereka di halau dari rumah sewa sebab tak mampu nak bayar sewa...




so lepas dapat briefing, kami pun start la membantu ape yang patut.
ade yang mengecat, buat longkang & tembok simen, mengemas rumah and kawasan sekitar rumah...


tadaaaa... hasil nye rumah kakak tadi jadi bertambah cantik & barang2 keperluan rumah banyak yang dah lengkap... kesian tengok bile sebelum nih mereka hanya tido atas tikar aje..
baju2 bersepah2 atas lantai.. memang banyak barang2 keperluan rumah x ade...



sedih akak tuh bile tengok keadaan rumah die yang baru, anak2 die pun pun happy sangat dapat katil masing2... hopefully raya nih mereka makin happy....

banyak sangat iktibar yang kami dapat sepanjang program kat segamat...
sepatutnya kite kene bersyukur dengan ape yang kite dah ade sekarang..... kadang2 manusia cepat lalai & leka bile dah senang & kaya....

semoga Allah permudahkan semua urusan anak2 yatim & balu tu...
aminnnnnn