Tuesday, November 29, 2011

Azam baru ~ mari belajar masakan thai




Semalam kami singgah sacc mall shah alam....
Tjumpe plak mph sale kat tengah2 lobby mall....
So belek2 la buku ape yang tengah sale....
Pastu jumpe buku masakan thai nih....
Memang pebret cik hubby kalo makanan2 thai nih....
So harusla kene beli kan....dah cik hubby pun beria la sruh beli....

Bile belek2, memang best pun buku nih...memang pure makanan from thai, just die translete kan ke bahasa melayu aje....
So another book to 'khatam' la pasni huuuuuu...
Smoge azam tahun baru nih untuk aku jadik lebih rajin memasak nih menjadik la hahahahaha~ azam ntah tahun ke berape ntah tapi still camtuh heeeeee



Okla peeps, selamat berkerja!

- Posted using BlogPress from my iPad

2 days short trip to Penang ;)

kali nih cek nak speaking penang plak aihh...
baru ja balik dari penang ahad lepas... kemain lagi bejalan sakan la cek ngan laki cek bulan nih + bulan depan... banyak sungguh naa kenduri kawen....

ok2, nak story mory sikit pasal our trip to penang...
x lame pung 2 hari 1 malam aje... tapi best la gak....
actually ade wedding dekat bidor perak, so alang2 dah sampai Bidor terus la kami sambung ke penang hihi.... memang last minute punye plan la nih trip nih... esok nak pegi malam tuh baru decide tau....kami sampai kat penang dalam pukul 6 lebih... punye la banyak kete maybe sebab cuti sekolah kot...



pastu malam nye pulak kami ke batu feringghi night market... memang banyak kedai2 kat sini... memang sesuai untuk sape2 yang nak beli souvenir bawak balik rumah...

source by google


cik hubby plak sibuk nak beli dvd, memang kat sini murah gile... dapat la beli dvd 'how i met your mother' dari season first sampai 6..bole tengok puas2 kat rumah nanti huuuu...
ooopsss tapi pirate la kan dik oii....

penang nih memang 'foods heaven' la.... makanan2 kat sini sume best2 and banyak variety....
so kami breakfast kat taman tun sardon... kat sini memang pemes kalau nak breakfast pagi2... memang penuh aje dengan umat manusia... parking jangan cakap la kan, memang asik full jek manjang.... pastu nak beli makanan plak siap ade line kene beratur lagi ok... sebab memang ramai yang breakfast kat sini...


source: google sebab lupe nak amik gamba

yang paling femes kat sini adelah serabai nye.. siap ade jalan2 cari makan punye tag tuh...
kalau nak beli, sile la beratur panjang sikit eh... lenguh gak kaki bediri dalam 10 minit tunggu sampai turn.... nasib baik sedappp =)

source: google sebab lupe nak amik gamba

serabai nih kene cicah dengan kuah kat bawah nih, tapi rase nye macam kaya jek...
tapi memang sedap!

source: google sebab lupe nak amik gamba


pastu try sekali char kuew tiaw kat sane... pehhhh memang licin la pinggan saye...
sedap bebenor!

source: google sebab lupe nak amik gamba

and last sekali kene try jugak mee udang kat sane... siyes memang sedap..
kalau la boleh tapau bawak balik KL... konpem gemokla kan hahahah...


source: google sebab lupe nak amik gamba


pastu kami pun bersiap2 nak balik ke KL.... tapi kene la lunch dulu before balik...
so wajib pekena pasembor dulu la kan.... pasembor yang femes ade kat padang kota lama...
memang banyak betul kedai jual pasembor kat sini... so pilih aje yang mane berkenan kat hati eh...

cik hubby tengah duk memilih bahan2 pasembor.... pilih punye pilih last2 tinggi menggunung pasembor kitorang..nasib baik abis licin heeee...


ade lagi makanan2 lain yang boleh di order kat sini, and boleh tahan sedap jugak....



lastly jangan lupe beli jeruk....memang wajib la bawak balik rumah kan...
macam2 jenis jeruk ade kat sini...nak campur semua pun boleh....

finally,kami pun nak bergerak balik ke KL, tapi cik hubby request balik nak naik feri xnak naik jambatan... huihhhh first time nih saye naik feri...hu3 tapi best gak naik feri nih.. sebab boleh tengok view pulau pinang sambil layan angin laut... memang best... dahla free plak tuh..



ok tu jehla cite time kami kat penang wekend lepas...
memang xpuas berjalan sebab 2 hari aje... so next time wajib pegi lame sikit eh ~ ingat tokey kayu balak ke asik nak pegi vacation aje huuuuu....

Monday, November 28, 2011

First time tengok kereta kebal depan mate :)





Wekend lepas kami ke perak, menghantar rombongan kawen anak sdare cik hubby....mase on d way ke perak tuh, terserempak dengan abang2 askar naik kete kebal kat highway.... Ape lagi memang jadi jakun la kan sebab xpernah tengok yang real....hihi pape pun terime kasih abang2 askar sebab berkorban menjage negara kite nih demi keselamatan kite semua.... Ish macam poyo skema plak ayat aku nih hahahaha......


- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, November 13, 2011

mari memasak ~ simple sardin puff




hi peeps... just want to share a really2 simple sardine puff recipe..
memang tahap kacang gajus senang punye resipi la ~ sesuai untuk orang yang malas nak masak bende yang leceh2 macam saye =) + sesuai jugak kalau agak2 stok roti still x habis2 padahal dah nak expired dah....

saye amik idea nih from cik ina dalam blog nye ~ aku bukan chef
memang banyak resipi sempoi2 dalam tuh...
tapi cik ina pakai tuna, saye pulak pakai sardin...sorry derhaka sikit sebab tekak cik hubby memang tekak melayu huuuu...


ok bahan2 untuk inti sardin puff:

1) 1 tin sardin (hancurkan isi2 ikan)
2) 1 biji bawang merah (hiris nipis2)
3) 1 biji bawang putih (hiris nipis)
4) cili padi (optional kalau nak pedas)
5) sedikit minyak masak untuk menumis

methods nak buat inti:

1) tumis bawang merah + bawang putih sampai garing
2) masuk kan sardin + cili padi
3) masak sampai kuah sardin tu agak kering (kene make sure kuah sardin tu kering kalau tak nanti kuah die serap roti pulak nanti)





methods nak buat puff:

1) buang tepi2 roti kasik nampak cun sikit...
2) lepas tu sile lenyek2 kan roti putih tadi bagi nipis ala2 pastry puff (saye lenyek pakai sudu aje)
3) lepas tu boleh la letak inti kat tengah2 roti and lipat roti...
4) penyek kan sikit tepi2 roti supaya isi x keluar... lepas tu amik garpu tekan2 kat hujung roti tadi... kire ade la design macam ala2 pastru puff gitu, kelasssss hihi
5) lepas tuh boleh la dibakar dalam oven ikut sampai u alls sume nak garing macam mane... jangan biar sampai itam sudah...lepas tuh boleh di makan panas2, memang menjilat jari la...

selamat mencube =)



Friday, November 11, 2011

short Trip to Awana Genting Higlands ~ 8 - 9 Nov 2011




huhu memang super basi punye post entry tapi still nak simpan dalam virtual diary kesayangan nih....

last week kami ke genting highlands, punyela lame cuti sampai hari rabu menyebabkan kami tak tau nak buat ape dah...last2 cik hubby suggest kami ke genting... yela memang lame dah tak naik ke atas tuh...last tahun 2006 kot...ish tua dah rupe nye tsskkk =P

kami stay 2 hari 1 malam jek sebab nak keje pulak hari khamis....
memang mengade2 kan? sehari jek pun tak boleh ke duduk aje kat umah tuh hahahha...
nasibla cik hubby dah request ikut aje la... kami stay kat awana resort genting highlands....

mule nye tak nak duduk sini, tapi cik hubby nak jugak stay kat situ... memang la hotel lame tapi cik hubby kate view from the hotel memang cantik....yelaaaa layankan aje...




siyes memang hotel lame....part hotel memang biase aje la kot bagi saye.... tapi view from the hotel it self (dari balkoni bilik) memang cantik and peaceful...
dahla bagi 2 katil, memang golek2 macam ala2 filem hindustan la kan kitorang...



lepas dah berehat2, kami pun ke cable car untuk naik ke genting highlands....
yang bagus nye duduk awana nih, shuttle bus to cable car station is free + free return cable car ticket to genting highlands + meal voucher, so berbaloi2 la kot...

jom2 naik atas.....up up to sky!!



sampai jek kat atas punyela sejuk yang amat...kabus memang tebal... tengokla gamba kat bawah.. memang tak nampak ape.. nasib baik memang niat nak jalan2 aje kat atas tuh tak nak masuk theme park pun... kesian la kalau yang datang jauh2 tuh, konfem frust menonggeng hihi...

so kami hanye la berjalan2 + cuci2 mate + window shopping + makan2 aje kat atas nuu...
memang free and easy punye aktiviti... nasib baik la kabus tebal, kalau tak konfem cik hubby nak ajak naik roller coaster tinggi tuh... alahai jatuh jantung den ishhh...
pasal makan memang no worries la sebab nye banyak betul kedai2 makan kat atas tuh...






so agak2 dah nak malam kami pun turun balik ke awana...
suspen gak kalau dah gelap2 naik cable car, seram bulu roma tengkuk den nih haa ~ akibat banyak sangat tengok cerite misteri nusantara hihi..

pagi esoknye kami bejalan2 pulak kat sekitar hotel, patutla cik hubby suke sangat awana nih, sebab x crowded sangat dengan orang compared at genting resort hotel.... and kat dalam hotel pun agak peaceful la jugak...


and last thing yang paling best is the view during breakfast... fuhhhh hijauuuuu meluas...
memang lega kepala otak nih tengok gunung ganang tuh...sampai lupe nak kene balik dah lepas tuh..... uwaaaaaa malas betul nak masuk keje~ terus stress balik hihi....

bye awana! maybe next time boleh datang lagi =)

Monday, November 7, 2011

up up in the sky with hubby @ Awana Genting


konpem ramai yang dah start keje arini...
tapi company saye sangat baik hati kasik saye cuti sampai rabu...
punyela lame sampai tak tau nak buat ape...
last2 kami ke genting aje as requested by cik hubby.. dekat jek pun so xade la penat sangat nak travel..

lame dah x naik genting nih.. last naik genting pun tahun 2006 kot..
so hopefully we gonna have a really fun time in here even 2 hari jek...
will update later.. super duper basi honeymoon time mode kekkeke
have a nice day peeps :)


Saturday, November 5, 2011

bankrup mode di pagi raye.....





-- bankrup mode till the next pay ---
sbenanye dah lame mengidam bkenan sangat dengan si putih nih (bukan name sebenar)..
asik duk terbayang aje...orang2 kat sekeliling pun dah ramai yang pakai...macam seronok jek nengok..
tapi disebabkan hargenye, kene la aku pikir gak 18 juta kali...nak beli ke tak ish...
tapi bile makin lame aku nengok makin tergugat plak iman...
lagi2 bile teringat asik kne pikul laptop yang berat tuh + nak online kat henpon punyela sakit ati sebab screen henpon kecik bebenor...aihhh sakit mate betul kalo online kat henpon...

bile dah dapat si putih terus aku senyum sampai ke telinge... macam baru lepas dating ngan boyfriend baru hahaha...
tapi serius memang berbaloi2... patutla asik penuh aje kedai machines tuh..
ape2 pun lepas nih no more shopping untill next pay ok, adeiii padan muke untuk diri sendirik!

eh sebelum terlupe, selamat hari raye aidil adha untuk semua warga blogger....
tahun nih beraye kat shah alam jek, so feel raye memang x ade.... lagi2 bile dah dapat boipren baru
nih (cik putih) ahahahhaa... sorri cik hubby but u still no 1 hihi....