Saturday, December 31, 2011

Selamat tahun baru 2012




Lagi brape minit jek lagi sebelum 2012...
Banyak kenangan manis + pahit yang saye lalui sepanjang tahun ni....
Alhamdulillah masih dipanjangkan umur untuk menikmati segala nikmat kurniaan Nya.........

Hopefully this coming new year will brings more happiness and lucks to us....
Semoga Allah permudahkan segala urusan kami & mendapat keberkatan dari Nya..
Looking foward for a better 2012,insyaAllah....

Lastly, selamat menyambut tahun baru 2012.....
Semoga lebih baik dari tahun yang sebelumnya, aminnn......




- Posted using BlogPress from my iPad

Friday, December 23, 2011

Survey2 idea living hall/ruang tamu ~ sesi berangannnn.......


hari nih first day masuk keje since dari last week bercuti2....
normal kalo first day malas2 lagi kan hehe...
post nih dah lame terperam dalam draft sebenarnye tapi x publish2 pun...
mase tuh tengah cari idea untuk ruang tamu rumah...

saye survey2 ruang tamu ala2 white/soft pastel theme...
nanti boleh la nampak luas sikit ruang tamu kami yang kecik cenonet tuh...
saye pun memang suke warne putih, nampak sweet and simple + comfortable gitu...
tapi nak buat sebijik2 design macam dalam internet memang x dapat la kan sebab space ruang tamu kami yang limited + budget constraint..

so terpakse la survey2 sambil berangan2 mat jenin aje hehe...
jom kite nengok idea2 diorang...
* image source from Google




bile nak terpijak duit sejuta tepi jalan nih huuuu (T-T)


- Posted using BlogPress from my iPad

Modern property fair at Maltrade KL - 16-18 dec 2011

last week kami ke Maltrade KL sebab ayah bagitau ade sale barang2 kelengkapan rumah kat sana... asal dengar ade sale jek terus kami plan nak pegi.... lagi2 bile ayah bagi tau ade Floor depot ade buat sale clearance stock kat sane terus kami ke sana...

bila dah sampai kami pun pusing2 survey2 dulu kedai2 yang ade...
x ade la banyak sangat banyak homedec kat KLCC tu..

bile jalan2 terjumpe pulak tv cabinet kat bawah nih..just RM988 aje...
murahnyeeeee, tapi bile tanye balik rupenye kene purchase dengan kitchen cabinet die dulu baru dapat harge tv cabinet RM988 tu...cisssss memang strategy kann...
so lain kali kene bace iklan betul2....

lepas dah survey2 kami terus ke Floor Depot...
memang ramai betul orang kat sini... yela dah name pun clearance stock, konfem la berebut orang nak beli....tapi memang agak murah jugak price die mase tuh... kalau beli dengan normal price die memang saye konfem pikir 18 juta kali baru nak beli la kot... bukan nye murah pun banyak lagi bende lain yang boleh saye beli... tapi sebab cik hubby yang beria sangat nak pasang kat rumah so ikut kan aje la...

lepas dah survey2 and discus2 so end up kami pilih design yang kat bawah nih...
saye suke warna yang cerah2 and soft2 aje... so nanti nampak la rumah terang and luas sikit kot...tapi x tau lagi nak letak kat living hall ke bedroom... nantila biar cik hubby pikir kan...
tapi siyes memang harge nye agak murah and berbaloi2 time sale nih....

then sebelum balik kami survey2 lagi kot2 ade lagi yang berkenan di hati....
singgah plak kat kedai Big bean nih...
cik hubby berkenan la plak kat bean bag nih.. haha tapi memang best, boleh tido + duduk + melepak & berbagai lagi aksi la dengan bean bag nih...


so sebab cik hubby dah berkenan sangat kena la angkat sbijik kan..
bile sampai kat kereta baru realize punyela besar rupenye bean bag nih.....ish kat kedai tadi rase macam kecik aje....
punye la besar sampai x muat masuk bonet keta..
terpakse letak kat seat belakang keta...
bile dah sampai rumah, berebut2 dengan cik hubby la plak nak duduk atas bean bag tuh haha..memang macam budak tadika kan tadi kat kedai saye jual mahal hehe...


- Posted using BlogPress from my iPad

shopping wallpaper rumah

baru je beli tadi.... sebab ade lagi 6 jam sale time...
lepas nih harga die kembali seperti asal, which bagi saye mahal...
so sementara tengah murah nih baik terus grab kan...

sebenarnye x masuk dalam list barang2 yang patut di beli pun...
tapi lepas dah kena iklan ngan membe opis, terus rase macam nak beli...
yela sebab die tengah diskaun...

so plan dengan cik hubby ingat nak pasang as feature wall kat bilik tido kami or ruang tamu kot...
belum decide lagi tapi x ape nanti pandai2 la cik hubby...
next week plan nak gi tengok2 kedai die plak nak survey2 design....

so sape2 ade rase macam nak beli, bole la ke website dealmate sementara tengah sale.....
http://www.dealmates.com.my/deals/December-KoreaWallpaper-RM260


off to kuantan

currently at swiss garden kuantan with hubby...
off till next tuesday...
apesal gamba katil?
sebab masuk2 bilik jek nampak katil terus ngantuk...
nak tido puas2 sampai malam hahaha....
lame dah x tido siang....

nak refresh otak dari keje2 opis yang menimbun....
sori boss saye janji saye x kan bukak laptop & email opis sampai selase depan!
kalo masuk dalam henpon pun saye nak buat bodo aje...

ade event proton sbenanye kat sini esok... so sebelum busy esok, baik rest puas2 dulu..
selamat ber hari minggu warga blogger =)

Tuesday, December 20, 2011

Dinner at Butcher & Steak Parlour Putra Heights


nak story pasal 1 kedai makan best kat putra heights...
x jauh pun dari rumah kami... ade member dah makan kat sane and die kate sedap..
so harus la try rase....

yang best kat sini adalah steak and burger... memang pemes + sedap..
ade variety dishes kat sini, they have beef, lamb & fish.
and kat sini jugak ade jual daging fresh...
so kalau terlebih rajin nak masak sendiri, boleh beli fresh from them too..
tengokla ikan salmon die, fresh kan.....

malam tu cik hubby order beef skewer and saye plak order mushroom soup (diet la kunon) ahahahaha kalau makan time siang memang saye blasah lamb dah kot.....
memang dua2 dish nih sedap! siyes licin pinggan kitorang...


memang sedap + berbaloi2 la makan kat sini...
so next visit nak try pulak ikan salmon + lamb steak...
macam menarik jugak....

and malam tu kami beli ikan salmon sikit.. cik hubby teringin nak makan...
adeiiii x pasal2 kene pulak survey camne nak masak ikan salmon kan....


cari idea 'white theme' untuk rumah kat ikea...



saye memang suke sangat warna PUTIH!
so asal nampak jek furniture putih terus rase berkenan...
tapi x ade la semua nya nak kene putih kan, warna yang cerah2 pun ok aje..
penat la pulak nak menyental nanti kalau dah kotor hu....

so last week jalan2 ngan cik hubby kat ikea...nak survey2 tengok2 furniture..
mane la tau kot2 ade yang berkenan di hati.. pastu boleh la amik idea sikit2 macam mane nak decorate rumah...

jom kite tengok...









and lastly wajib la ade aktiviti makan kan.....
memang gemokssss hihi =)

Sunday, December 18, 2011

resipi Tahu bunga

nak share 1 resipi yang sedap...
resipi nih (kak yus) wife boss saye yang bagi mase makan2 kat rumah die....
bile try macam best aje...

ok the ingredients:

1) tahu putih (tahu lembut) - 4 keping
2) tofu kering size kecil (yang macam dalam gambar bawar nih) -2 peket
3) udang (saye letak dalam 10 ekor)
4) crab stick (saye letak 10 batang)
5) telur - 1 biji
6) daun bawang
7) 1 sudu besar sos ikan
8) bawang besar - 1 biji


then cara nak masak pulak:

1) kite kene potong tofu kering tadi menjadi ala2 bunga, untuk nak masuk kan inti kedalam nye...

2) cara nak potong: amik bucu tofu, lepas tu potong bersilang dengan gunting macam dalam gambar kat bawah nih

3) ok yang nih part tricky sikit, saye firts time buat pun mule2 x jadi..lame2 ok jek....
lepas dah potong tadi, masuk kan tangan dalam lubang tofu tu lepas tuh terbalik kan tofu (kirenye tofu yang belah dalam jadi kulit belah luar pulak)

4) tadaaaaa nih la bunge nye selepas diterbalik kan....

5) lepas dah terbalik kan semua tofu2 tadi, ketepikan dulu sebab nak buat inti die pulak...


6) untuk buat inti, mula2 pecah2 kan tahu lembut tadi, lepas tu potong kecik2 udang + crab stick + daun bawang + bawang besar ( dipotong dadu kecik) dan semua bahan2 dicampur biar sebati.. make sure semua bahan2 tadi dipotong kecik2...
7) lepas tu pecah kan telur + sos ikan then gaul kan bersama bancuhan tadi sampai semua nye sebati...
8) lepas tu boleh la amik inti tadi dan masuk kan dalam tahu bunge tadi... bile dah masuk make sure tekan2 sikit bagi padat, so that nanti x la inti die terkeluar mase menggoreng nanti...
9) lepas dah setel keje2 memasuk kan inti ke dalam tofu, seelok2 nye terus frozen kan sebab nanti inti nye terus padat dalam tofu...
10) then lepas dah beku, boleh la di goreng sampai kekuning-kuningan garing... lagi sedap kalau di cicah dengan sos chili thai... memang licin pinggan makan time panas2....












- Posted using BlogPress from my iPad

Breakfast at pasar pagi pasir mas...

Ni entry Last day kami di kelantan....so nak try breakfast macam orang kelantan la pulak cewahhhh hihi.... Ok kami ke pasar pagi belakang stesyen keretapi pasir mas sebab anak buah cik hubby kate kat sane banyak kedai2 makan....

Ramai jugak orang yang breakfast kat sini, maybe sebab sedap + murah kot tu yang ramai orang... Banyak sungguh pilihan makanan kat sini...pilih aje mane yang berkenan di hati... Antaranye yang sedap kat sini adelah nasi kerabu nye...memang sedap





Kuih2 pun banyak kat sini...dan murah la yang amat... RM1 untuk satu plastik, ade dalam 5 6 biji kot kuih dalam 1 plastik...murah kan? Dahla sedap...memang berbaloi2....



The famous kuih akok...wajib try ok sebab kuih paling pemes kat kelantan...



Yang ni pulak nasi goreng....memang sedap...makan kat sane terus, panas2 lagi tuh dahla akak tu masak depan mate....huuu macam oldskool punye kedai kan...huuu tapi sedap ok! Memang puas hati la akak nih masak...
Mane nak jumpe kedai makan oldskool camni kat KL?Rase macam dalam tahun 80 an la plak hehe....


So far makanan kat pasar nih memang best2... Kat sini jugak ade kedai2 yang jual baju2, tudung, kain, alatan dapur,makanan yang lebih kurang macam kat wakaf che yeh cume xla sebesar wakaf che yeh...bagi yang nak shopping last minute tu okla kot hahaha.....
Happy weekend peeps!


Posted using BlogPress from my iPad