Monday, December 31, 2012

Happy new year 2013 :)


First entry on 2013...
Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur....
Banyak kenangan pahit + manis sepanjang 2012

Azam? Penat dah berazam tapi selalu ke laut aje hehe...
So no more azam2 panjang berjela2....

Hopefully 2013 will bring more happiness and joyful to us, insyaAllah
Really excited to enter this 2013 :)

Ya Allah, kau jadikan lah kami insan2 yang tergolong dalam umat mu yang terpelihara akidah, diperkuatkan iman agar sentiasa berada di jalan mu yang benar dan sentiasa bersyukur, aminnnnnnnn......

Selamat tahun baru 2013 warga blogger +Ttcians + readers :)

Friday, December 28, 2012

Emotional.......




Petang tadi pesan kat incik hubby,
Nanti lepas balik keje singgah pasar malam sat, suruh die belikan APAM BALIK...
Dari semalam asik terbayang apam balik yang panas2 tu + kacang + jagung manis tu...
ya Allah mleleh air liur terbayang2.....

But end up pukul 7pm tadi incik hubby call, apam balik dah abis la yang.....
Tibe2 terus mak sentap....
Air mate bjurai2 turun.... Eh? Sentappppp ape kesssss
Bole pulak air mate meleleh x mo brenti....
Ya Allah pe kene sensitip sangat nih?

Then, Terus masuk toilet gi mandi...
Lepas tu gelak sorang2 ape kne ntah tibe2 mak sentap
Hahaha padan muke malu sendiri...

Oh apam balik....
Esok pagi2 nak pi pasar tani carik apam balik! Wish me luck hehe...




Wednesday, December 19, 2012

Azam baru mummy...

Just come back from clinic....
I'm not feeling well since yesterday...
Patutla.....it's urine infection...
Result = tons of med from doc
So starting from today, drink at least 4litre of water ~ everyday!
Mummy promise!
I'll make sure toilet gonna be my bff after this hehe....

Monday, November 26, 2012

I really hate u Lipas! Grrrrrrrrrr

Sesi luahan perasaan plak kali nih...
Nampak tak dalam gambo tu? Ade lipas la plak duduk kat atas kipas...
Ntah mane datang ntah, x pernah2 ade lipas semenjak aku dduk umah nih...

Arini nak masuk minggu kedua duk bcuti rehat kat umah...
Normally tiap2 pagi lepas breakfast, aku duk melingkar kemalasan atas sofa sambil tengok tv + online ala2 cleopatra sampai petang hehe ~ cleopatra pun x malas mcm ko hokeyyy hahaha

Tapi pagi tadi, lepas bfast jek, tengok2 ade lipas plak atas kipas tu haa... Memang panik tahap gaban la kannnn macam nampak pontianak...eeeee mremanggg bulu roma mak tau ish....
Memang aku allergic btul binatang terbang2 ni haihhhhh..

Punyela takut, kalo tutup kipas kang nanti die terbangla ke bawah lagi mak serammmmm...
Kalo biar kipas bukak jek, kang nanti bile lipas tuh lenguh kaki die konfem die tjatuh ke bawah pastu badan die kene bilah kipas eeeeuwwwwwww geli makkkkk...

Haha ngadu kat husben, pastu die cakap mengade... Tutup jela kipas pastu spray, kannn senang?
Die cakap senangla, yang tukang buat nye nih haaa penakut tahap gaban, mau kang aku plak yang pengsan sat lagi....

So ape solution aku? Hehe
1) bungkus siap2 makanan + air 2 botol buat stok sampai petang kang
2) bungkus ipad + phone skali ngan charger

Nak gi mane??

Hahahaha aku bkampung kat bilik tido tingkat atas sampai husben mak balik!! Wahahahahaha
Sengal kan? Xkisahla korang nak gelak kan mak ke hape, janji mak hepi ok without lipas kat bawah yang menyusahkan tuh!

Hehe abis dah sesi luahan prasan :p

P/s stresss btul miss plak tengok cite drama korea petang ni...cisssss ni sume lipas pu ye pasal grrrrrrrrr siap ko nanti!







Sunday, November 18, 2012

Jom same2 kite berdoa untuk umat muslim di Gaza

Sayu & sebak sangat hati bile tengok gamba ni...
Ade bendera malaysia kat selendang die...
Sebak sebab dekatnya malaysia dengan warga palestine..
Terbayang kanak2 ibu2 yang tengah dalam ketakutan and tengah bersedih....
So menjadi tangungjawab kita, same2 berdoa supaya Allah melindingi umat2 islam di Gaza...
Sedih sangat bile anak2 kecik jadi mangsa kekejaman tentera israel...

So, jom ramai2 kite tadahkan tangan dan berdoa...

Ya Allah, Kau lindungilah semua umat2 islam di Gaza dari kekejaman dan ancaman tentera2 yahudi...sepertimana Kau lindungi umat muslimin dari zaman terdahulu Ya Allah...
Hanya padamu tempat kami meminta ya Allah, aminnnnn ya rabbal alamin...




Jom shopping! More new items at Barang murah UK

Jom shopping! More new items kat barang murah UK

Morning peeps...

Ade banyak lagi new stuff yang barang murah UK offer...
Jom tengok ape yang baru...
Happy shopping dear :)

P/s yang ni kontena barang2 untuk trip 17, yang akan sampai ke malaysia on februari 2013.
If ade yang interested just email me k :)


1)140-gordon-ramsay-cooks-3-in1-hand-blender
RM188 (deposit RM55, balance RM133 - 2X installment untill barang sampai)




700 watt power output with 5 speeds plus turbo
Mini chopping bowl, balloon whisk and 500ml measuring cup
Stainless steel blending stem with anti splash guard
Rubberised handle
Dimensions (W x D x H): 56 x 56 x 37.3 centimetres, weight:1.5 kgs,


2) Living 10 Piece Bakeware Set - teflon non stick coated bakeware set
RM115 (deposit RM35, balance RM70 - 2X installment untill barang sampai)


Lepas ni konfemmmm lagi sronoks nak baking2 kat dapo hihi....
Mcm2 ada sangat puas hati...
If nak tengok barang2 yang lain, bole la singgah ke facebook kami ;

com/shepotterBMUK?ref=ts&fref=t

Happy shopping dear :)









Thursday, November 15, 2012

Salam hijrah

Salam maal hijrah...
Semoga tahun baru ni dilimpahi dengan nikmat rezeki, kebahagiaan, dan penuh dengan keredhaan mu ya Allah, aminnnnnn

Sunday, October 28, 2012

Simple & easy chicken pie

Hi peeps....
Just want to share this really2 simple & easy chicken pie...
Even sangat simple tapi soooo sedap!
Thanks to my friend ~ zaf yang rekemen this recipe...

Bahan2 die pun simple jek..



Bahan2:

1) daging ayam - potong kecik2 (saye guna 1 cawan)
2) 1 tin campbells mushroom soup (saye guna wild mushroom)
3) kawan puff pastry
4) blackpepper
5) lada sulah
6) 3 ulas bawang putih (hiris)
7) 1 biji bawang besar (hiris)
8) air (1tin - pakai tin mushroom soup tadi)
9) telur kuning
10) sdikit minyak untuk menumis

Methods:

1) panaskan sdikit minyak, then tumis bawang putih & bawang merah
2) masuk kan daging ayam then kacau2 sampai ayam masak
3) bila dah masak, masuk kan mushroom soup tadi
5) tambah air (saye pakai 1 tin air), then kacau2 biar sebati
6) masuk kan blackpepper, lada sulah secukup rasa... Nak lagi pedas tambah la banyak sikit hehe
7) lepas tu tunggu la sampai kuah die pekat sikit..kalau boleh jangan cair sangat... Biar kuah pekat & daging ayam tu empuk...
8) bole start panas kan oven dulu - 220'C

Then kite buat pastry die pulak...

1) pkai instant pastry pun okey jek... So potong dua pastry then uli mengikut bentuk acuan pie anda... Saye punye acuan kecik jek tu yang kene potong dua...
2) lepas tu masuk kan inti ayam yang dah masak tadi
3) jangan letak penuh2 ok..just 3/4 aje... Kalau tak nanti inti die melimpah keluar...
4) then amik lagi 1 layer pastry tutup pie tadi (kecik pun tak pe nanti bole kelim tepi2 pie)
5) lepas tun kelim la tepi2 kulit pie tu...hahaha bab ni memang saye fail... Buruk benor jadinye hehe
6) make sure lepas tu cucuk2 sikit atas permukaan pie tu dengan garpu....tak mau bagi udara trapped inside the pie...
6) sapu telur kuning atas kulit pie tu..nanti baru la cantik kuning pie tu...
7) then bakar dalam oven selama 30 minit - 220'C
8) bile pastry dah agak kuning2 tuh macam rangup2 boleh la keluarkan...sedap di makan panas2



Tadaaaaaa presenting my comots chicken pie...
Hehe comot tapi sodap...
Wajib try ok, senang & simple but yet sedap!

Saturday, October 27, 2012

jom shopping barang2 from U.K

afternoon peeps....
jom shopping barang2 dapur...
baru la ade feel gumbira sikit bile masuk dapur haha :)

just helping my friend yang skang nih kat uk..
all items are originally from U.K. and die akan ship all the orders to Malaysia.
ni facebook page nye barangmurah uk

ok all this items kat bawah nih semuanye untuk trip 16, estimated sampai ke malaysia end of january 2013..

so far saye dah several times order barang with her..alhamdulillah sronoks doing shopping with her :)
yg best nye they do accept installment payment till shipment barang2 sampai to customer enf of January 2013.

just bayar deposit, then next bayar the balance bile gaji..normally sampai 3 kali bayar...
if ade yang interested do contact/pm me so that saye boleh tolong orderkan...
disebabkan customer beliau amat lah ramai, so barang2 sangat cepat sold out... so memang kene cepat..
jommmmm shopping gurlssss :)

If interested just email me and saye akan terus proceed order.

5 set of Tefal volupty - RM520 (deposit: RM100)
Tefal set details: Set of 5 cookware set Includes :
1) 20 cm frypan
2) 26cm Frypan
3) 16cm-1.4L Saucepan with Lid
4 )18cm-1.9L Saucepan With Lid
5) 20cm -2.8L Saucepan With Lid .
The saucepan lid is glass and are vented


Spice Rack With 24 Filled Spice Glass Jars And Revolving Base
**RM230** (Deposit: RM70)
ok for those yg suke masak2 especially western2 tuh... spice & herbs rack nih memang cool.. plan nak beli kan for my mom jugak... dahla ade 24 herbs & spice, boleh pusing2 lagi.. cool kan?



items Details:
This revolving spice rack from Your Kitchen... gives you quick & easy access to a multitude of the flavours needed to make dishes completely delicious. A stylish addition to any kitchen, this counter top spice rack comes with 24 practical & elegant glass jars, filled with 24 individually labelled, different herbs & spices!

This set contains the following;
Salt
Garlic flakes
Onion flakes
Oregano
Parsley
Basil
Coriander seeds
Small dry red chillies
Black peppercorns
Marjoram
Sage
Shallots
Curry
Ground cinnamon
Bay leaves
Beef spice
Fish spice
Paprika
Mixed peppercorns
Fennel seeds
Rosemary
Red chilli flakes
Cumin seeds
Thyme



Pyrex 2 Pcs Roaster Set
**RM 140** (deposit RM50)
Perfect for use from oven to table or to cook and serve
Electric and gas oven safe to 300 degrees
Fridge and freezer safe
Made from borosilicate glass
Thermal shock resistant
Stain and scratch resistant
Does not retain flavours
Colour: Clear


Cast Iron Round Casserole 24cm
BLACK / RED
**RM355** (deposit RM150)
Material: Cast Iron
Coating: Enamel inside and out
Handles: Integral as part of pot
Heat sources: All, except Microwave. Safe for use in oven up to 220 degrees
Dishwasher safe: Yes
Freezer safe: Yes
Cast Iron is energy efficient (as retains heat well) and provides excellent heat diffusion (ideal for slow cooking) allowing continued cooking on a low setting.
All items have been tested to British Standards.


Breville Gourmet Pie Maker
**RM220** (Deposit: RM70)

Cooks four pies in 10 minutes
Rapid heat-up

Includes pastry cutter and crimping tool to create classic ridged pie edges
Non-stick plates for easy cleaning
Includes pastry making guide and sweet and savoury recipes

Kenwood Can Opener / Sharpen Knife /Bottle Opener **RM145**(deposit:RM50)


yg ni pun cool and cun... bile letak kat dapur nampak la moden gitu... plus it was really helpful.. x yah nak sibuk mencari pembukak tin dah...asah pisau pun bole + nak bukak botol kicap pun sonang...
Letak aje nanti this smart kenwood will helps...

Nuo Hand Blender
**RM160** (deposit: RM:50)

The Hand Blender from the Nuo collection is exclusive to Robert Dyas. The entire range is designed with form & function in mind and each product is guaranteed for 2 years.

Stainless steel blades
2 speed settings
1 Metre Power Cord
Accessories included: stainless steel whisk, mini food processor, plastic mixing beaker.


george foreman 4 portion
**RM250** (Deposit: RM100)

Jom start makan healthy foods dengan masak cara sihat...
By grilling from both the bottom and top simultaneously food cooks over twice as fast plus unwanted fat and grease is channeled away into the drip tray provided for a much tastier and healthier bite. The size of the grill allows you to cook up to 4 portions of food making it the ideal family grill. The stylish curved lid design means that this product will fit in perfectly in any modern kitchen environment but if you wish to put it away it is specifically designed so that it can be stored vertically therefore drastically saving on space. In 1996 the first George Foreman Lean Mean Fat Reducing Grilling Machine was launched following former heavyweight boxer George Foreman's quest to find a product which allowed him to eat many of his favourite foods but in a more healthy way. The George Foreman Grill has gone on to sell a phenomenal 100 million grills worldwide; its success due to it being a healthier quicker and more convenient way of cooking.
Features • Grill channels fat and grease in to separate drip tray for healthier eating • Cooks over twice as fast as conventional cooking methods • Removable dishwasher safe grill plates for easier cleaning • Floating hinge allows you to evenly cook extra thick food and sandwiches • Versatile: can cook vegetables any meat or fish (fresh or frozen) and Panini's Specifications

• Non-stick easy clean finish on grill plates • Cooks up to 4 portions of food • 465cm? cooking area • 1000 watts • Drip tray and spatula included • Extended handle for ease of use • Temperature ready indicator light • 75cm power George Foreman 4 Portion Family Grill - NEW This 4 Portion family grill is perfect for the whole family. Place up to 4 portions of chicken breast steak or pork in this lean mean fat reducing grilling machine and watch as all that unwanted fat drip away into the drip tray. Cook all your favourite foods in a healthier way but in a fraction of the normal cooking time.

ok2 x boleh letak banyak2 coz saye dah rambang mata... bole bankrup jadinye nanti haha...
for those yang interested nak join the trip 16 shipment, just pm or contact me k...
ade lagi barang2 lain yang tengah sale, so kindly click kat fb page barangmurah uk
have fun gurls...
semoga kite lebih rajin memasak cewahhhh hahaha...

with love
ieza :)

Thursday, October 25, 2012

The best apple strudel in town!

so far this one memang very superb in perth.... Ole2 from my sister yg baru sampai tadi....
Kalau ikut nafsu bole mlantak skotak sorang2....
Ooooohhhh why your kedai sooooo jauh??

Wednesday, October 24, 2012

Stress di pagi hari

Eeeeee sape la punye keje campak screw driver kat tengah2 jalan ni haaa?? Grrrrrrrr menyusahkan orang tau x! Kete tu dahla sbulan pun x sampai, bau kdai pun x ilang lagi.. Xpasal2 kene tuka tayar baru.. memang aku sumpah kau jadik KATAK!
#xdesivikpunyeorg!

Sunday, October 21, 2012

Dinner at hanare restaurant @ double tree k.L

Happy weekend peeps!
Lame dah tak makan japanese foods.. But this time tuka angin plak kat hanare... The foods was good and sedap... But service agak kureng skit...
Price plak memang agak mahal skit...

Then kami ke sky bar... Cantiknye view klcc from here.... Falling in love again and again with them :)





Lazy sunday menu

Hari malas sedunia.... Dahla hujan memang rase nak tido jek smpai malam bole?? Hehe
Masak pun main campak2 aje, malas punye pasal.....

Tadi suruh cik hubby amik kan daun kunyit kat luar rumah.... Plan nak balut ikan buat ikan bakar.....
Tengok2 comel nye la haiii daun yang die amik...
Stakat nak balut bontot ikan jek ckup kot haihhh... Letihhhhh mak noksss :p

Friday, October 19, 2012

Busy with mr. Adam

Lately sangat lah teramat busy..
Lame dah x jenguk blogpress till today....
Hari2 got appointment with mr. Adam...
Hahahaha busy tau mak :p

Sunday, September 30, 2012

Live from redang island

Currently berblogging live from redang...
Been here since last saturday....
But besok dah nak balik k.L (T-T)
Xmo balik bole?
Konfem balik nanti rentung hitam berkilat....pengsannn haha..
Some of the pics....
Enjoy....
















Lots of love from redang :)
- Posted using BlogPress from my iPad2

Saturday, September 22, 2012

Black masker from daiso

Mase pegi kedai daiso saye terjumpe this black masker...
Fyi, barang2 kat daiso semuanye RM5 aje...
So grab this one and try with hubby kat rumah...

Then we found out this mask memang superb best...
Sapu kat muke ratakan kat T-zone...(saye letak tebal skit)
Lepastu tunggu la sampai kering...
Lepas dah kering, kopek mask dari tepi, lagi efisyen kalau tarik laju2 sebab nanti all the white/blackheads melekat and tertarik skali (ala2 mcm tarik wax tu)

Bile tengok balik kat mask tu lepas dah tarik, punyela banyak whiteheads mlekat huhu...sronok ok!

So cepatttt carik kat daiso ok! Murah + berbaloi2 :)
P/s : sumpah tak paham sbijik pun bahse jepun yang depa tulis kat mask tuh haha



Yeeeehaaaaa mask rider version pompuan in town haha.....




- Posted using BlogPress from my iPad2

Wedding my bestie ~ pinky

So excited bile my school bestie nak kawen :)
Really happy for her...
She look so gojess!
Happy dpt jumpe ex school mate skali...


Pic before the nikah ceremony...
Haha shireena jadik mak handam kitorg hihi...
Kami jadi dulang girls for pinkie's nikah ceremony at masjid negeri shah alam..
All dress up in pink + cream attire...
Dahla nikah kat masjid negeri, tringat plak time i nikah dolu2 auwwww :p


Pinky u are so gojesssss! + love ur heels too :)


Close up skit her heels, can you spot the words i do ? Hihi






Then hari ni pulak her wedding reception kat shah alam club..







To mama pinky, selamat pengatin baru!
Really happy for u n papa...
Semoga b'bahgie sampai anak cucu eeeee :)

+ meet up with a really handsome cutie pie...
Rase nak gigit aje tau so kiuuut la u fariz :)



- Posted using BlogPress from my iPad2

Sunday, September 16, 2012

Mode: stress relief

Spa time,
just close your eyes + sleep + relax....
Wordless........ Zzzzzzzzzzz




- Posted using BlogPress from my iPad2

Monday, September 10, 2012

Resipi sherpard pie





Last week my auntie buat open house...
So need to cook something nak bawak gi umah die...
End up with this sherpard pie...
Very easy and yet it's yummy!

Amik resipi ni from Kak ummi
But saye ade derhaka skit kar resipi original tuh :p

The recipe:

Bahan tumis:
2 biji bawang putih (potong dadu)
1 labu bawang besar (cincang halus)
Sedikit mix vege
1 paket 500 gram daging kisar (saye guna brand ramly)
1 kiub stok daging
1 sudu besar sos worcestershire (lea perrins) (saya tambah)
1 sudu lada sulah
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan secawan air
1/2 sudu lada hitam
2 sudu minyak masak (untuk menumis)
Sedikit garam

Cara masak:
1) Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2) Masukkan daging dan sos worcestershire. kacau rata hingga daging masak.
4) Masukkan mix vege dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
5) Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
6)Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api. Biar daging lembap2 sikit so nanti bile bakar die tak dry sangat...then ketepikan biar sejuk..
7) Sediakan bahan untuk membuat pie pula...




Bahan pie:
1) 4 biji kentang russet (us potatoes) - dipotong kecil-kecil
2) 1/2 cawan susu segar
3) 2 sudu makan mentega
4) 1 sudu teh serbuk lada sulah
5) 2 sudu cream cheese (saye tambah)
Air untuk merebus kentang secukupnya dan sedikit garam

Cara masak:
1) Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
2) Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
3) Gaulkan dengan susu segar - tuangkan susu sedikit-sedikit, serbuk lada sulah, mentega dan cream cheese.

Cara sediakan sherpard pie:
1) Masukkan inti daging tadi dan tekan2 sikit daging biar rata & padat dalam bekas
2) letakkan adunan pie (kentang) tadi ke atas daging tu hingga menutupi daging
4) ratakan topping pie tadi dengan garpu...tekan2 sikit kasik macam bercorak2 gitu...kalau nak lagi tempting, pukul telur kuning and sapukan sikit atas topping tu..
3) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 190C selama 40 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
4) Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....
5) ngapppppp la terus pastu...seriusly yummy!




- Posted using BlogPress from my iPad2

Thursday, September 6, 2012

Mee udang sungai dua, restoran selera sri tambang Penang

Last weekend kami ke penang...
Ade membe kami kawen kat sane...
Kalo kat penang konfemla wajib jalan2 cari makan...
Seriously memang penang is a foods heaven :)

Want to share pasal mee udang yang pemes nih...siap masuk jalan2 cari makan kat tv3 tau, kelassss...
Finally sampai jugak kami kat restoran selera sri tambang nih...

Located kat permatang pasir bukit mertajam... Tak jauh pun lepas turun jambatan dari penang..
So mase on d way balik ke KL kami singgah sat kat sini...







Sampai2 je, kami terus pilih udang untuk dimasak...
Kat sini ade 2 pilihan mee udang;
1) mee udang berkuah
2) mee udang goreng..

Tapi sebab tamak kami order la dua2 hihi....
Udang2 die memang fresh dan besar2...puas la makan nanti gamaknye....
Ketam pun ade gak, tapi off koss nak try udang kan, kate mee udang...







Tadaaaaaaaa
Nih haaa die mee udang nye....
Seriussss banyak betul... X habis pun makan sebab kenyang yang amat...
Rase?
Sedap! udang die memang manis sebab fresh....



Ni pulak mee udang goreng..
Yang ni paling sedap! Memang recommended...
Licin pinggan tau...



Nih peta untuk ke restoran mee udang ni... Ade banyak kedai mee udang kat sepanjang jalan, restoran nih betul2 tepi jalan selepas jambatan..


Source

Lastly tepek sikit gambo gedik hehe...
Lepas nih boleh repeat lagi laa mee udang!





- Posted using BlogPress from my iPad2