Friday, March 16, 2012

Ranau Sabah Trip Day Four


ok sambungan entry sabah trip lagi...
hari nih kami masih di ranau lagi... banyak tempat2 menarik kat ranau nih..
pagi2 lagi kami ke Sabah Tea Ladang Nalapak

view kat sini ala2 macam kat ladang teh cameron highlands..
but for me, saye rase cameron highlands lagi cantik la kot...
kat sini tempat nye macam tak di jaga sangat...
but the best thing is ladang teh nih ade view background mt. kinabalu yang cantik..


kalau datang sini wajibla beli the famous Sabah Tea



ok lepas tu kami ke Sg. Moroli, Kg Luanti Baru Ranau.
ape yang best kat sini??
selalu kan kite dengan pasal fish spa...
kat sini pun ade jugak... tapi dengan ikan kelah..
ikan kelah die besar2 ok...mule2 seram aje dengar...
tapi kalau dah sampai memang wajib try...


Bayaran Masuk ke fish spa ikan kelah ni adelah RM5.00 seorang untuk 15 minute..
sekejap aje kan?? yela sebab ade ramai gak orang kat situ..
so die akan bagi no tiket dan kene masuk ikut no tiket bile di panggil..dah macam kat bank la plak hahaha... tapi die bagi 15 minit jek..so sile jangan buang mase eh...

ikan2 kelah nih memang sangat jinak... letak aje kaki terus ikan2 datang kerumun..
mule2 geli la jugak...sebab ikan nye besar2...





petang nye pula kami ke Ranau Hot springs
kat sini ade kilam air panas + air terjun...
ade jugak canopy walkway kat sini...
bayaran masuk ke sini adalah RM3.00 per pax


kat sini ade di sediakan kolam2 yang kecik untuk pelawat yang datang..
so kire macam private pool la untuk mandi2... just bukak paip air panas + air sejuk and penuhkan la kolam..lepas tuh boleh mandi mande...

dah kate private pool kan, so nak sumbat ramai2 macam tin sardin pun tak ade sape nak marah hahahaha...



kami amik 2 kolam.. sebab kami ade 5 orang... cik hubby & chep just rendam2 kaki aje..
saye yang beria mandi sampai 1 badan hehe..yela datang jauh2 tak rendam kaki jek kan?

tapi yang paling enjoy adalah hana... budak kecik nih memang suke betul main air tau...

lepas tu, saye & hubby mandi air terjun pulak..
kene menapak sikit dalam 10 minit...

air terjun die memang sejuk gile!


ok so summary tempat2 best untuk jalan2 hari nih:

1) Sabah Tea Ladang Nalapak
2) Sg. Moroli, Kg Luanti Baru Ranau (fish spa kelah)
3) Ranau Hot springs

related entry:





No comments: