Friday, March 16, 2012

Ranau Sabah trip day three ~ 10 march 2012


sorry entry trip sabah kali nih memang banyak gile gambo..
sebab sume nye cantik2 and sebelum hilang ntah kemane baik la di masuk kan terus dalam my virtual diary nih...

pagi2 lagi kami dah bangun..
kat sabah waktunye awal sejam dari semenanjung, so pukul 6 pagi dah terang
pagi nih kami nak survey2 tapak tamu (pasar tani) kat Pekan ranau..

saje jek nak tengok kot2 ade bende yang pelik2 kan...
tapi kebanyakan nye same aje macam kat KL..

sempat berkenalan dengan sayur baru di sabah.. yang macam serai tu name nye tuhau..
dah kat sebelah tuhau tuh tu cili berwarna putih...


kuih2 semuanye maca, same aje macam kat KL...
then lepas zohor kami ke masjid kg. Lohan to attend majlis nikah eka...
alhamdulillah dengan sekali lafaz jek eka dah selamat menjadi puan eka =)

kami tiga sekawan =)

lepas majlis nikah, petang tu ade sessi photoshoot peranten...
so kami pun follow juge..

kami ke Kundasang War memorial
memang cantik kat sini + sejuk...
tempat nih adalah untuk memorial war bagi askar2 australia yang terbunuh mase perang dengan jepun dolu2.. bile masuk sini, dah rase macam kat oversea la pulak..
dahla sejuk + kabus + bunge2 pun dah macam kat oversea cewahhh
bayaran masuk ialah RM3.00 per pax





dari atas nih, dah boleh nampak view pekan kundasang... tapi agak berkabus...
sejukkk pun boleh tahan jugak macam kat obersi dah rase hihi...





petang nih, lagi sorang membe kami baru sampai~ shira with her family...
so dah jadi 4 sekawan =)


ok lepas tu, kami ke Desa Cattle, Kundasang..
tak jauh pun dari Kundasang War memorial tadi (30 minit)..
tapi memang wajib pegi kat sini! sebab memang sangat cantik!
serius macam kat dairy farm Australia...dahla sejuk.. so tak payah melancong jauh2..kat sabah pun ade dah hehe..

kat sini boleh tengok rumput menghijau + lembu2 tenusu + view mt. kinabalu + wheater yang sejuk macam kat oversea..memang best + sangat cantik...



tengokla kabus2 kat belakang tuh.. memang kat sini kawasan nye agak tinggi dari pekan kundasang..
ok lastly tepek gambo gedik sikit eheksss


malam nye pulak ade majlis berbedak kat rumah eka (kire macam malam berinai)
cume adat nye agak pelik sikit sebab pengantin nanti akan di calitkan bedak sejuk kat muke..
hehehe dah macam tepung gomak aje rupenye hihi..

so summary untuk tempat2 best that we've visited today:

1) tapak tamu (pasar tani) kat Pekan ranau
2) Kundasang War memorial
3) Desa Cattle, Kundasang


to be continued....

related entry:





2 comments:

Reen Tart Nenas said...

hah, majlis berbedak. masa i pi membakut last 2 years my fren kawen pun, penat hoke tgk majlis derang. bape kali tukar baju and ada majlis berbedak. tp memang best la. sbb dpt tgk adat lain kan? :)

ieza said...

uih membakut kat mane plak tuh hehe nampak sangat geografi i failed hihi.. aah kan best2 sebab bole tengok adat2 orang lain yang x pnah pun kite jumpe