Tuesday, March 20, 2012

sabah - Ranau - Kundasang Trip day 5


sambungan entry ke sabah lagi...
memang hari nih nak selesai kan hutang2 entry yang terperam nih...

pagi2 lagi kami dah check out dari ranau..
hari nih kami nak ke Kundasang + tido semalam kat sana..

driving dari ranau ke kundasang just 30 minutes aje..
so kat kundasang nih, kami stay di Kiram's Village Cabin Mesilau, Kundasang
bile dah kat sini, suhu nye memang agak sejuk ala2 kat oversea dah...
memang cantik view rumah2 kat sini, penuh dengan bunge2...
sejuk + berkabus2 kat sini... ade banyak challet + rest house + hotel kat area mesilau kundasang nih...








nih la rumah kami for that night...
they carged us rm280 per night untuk rumah nih.. tapi rumah nih sesuai untuk 5 pax + ade kitchen untuk memasak + toilet with water heater (penting ok kat tempat2 sejuk nih)... rumah nih 2 tingkat, tingkat bawah ade 3 single bed, and tingkat atas ade 1 queen bed..

kalau nak makan pulak, kat resort nih memang ade cafeteria and harge makanan nye pun agak berpatutan..kat sini kedai2 makan ade beberape ketul aje..so better makan kat resort aje...






ok lepas dah check in, kami ke desa Cattle lagi sekali..
dulu kami just melawat2 lembu2 kat luar2 aje sebab kilang membuat susu die dah tutup..
so today kami nak tengok kilang die pulak.. just 10 minit dari Kiram's village..
bayaran masuk ke kilang nih adalah RM3.00 per pax


kat sini kite boleh tengok proses memerah susu lembu....
moooowwwwwwww hehe



datang kat sini jangan lupe beli fresh milk die skali..
ade 2 flavour; fresh milk & coklat
rase die? sedappp lemak berkrim ;)

macam biase la ~ model tak berbayar saye =)
"minummm susu anda jadi sihat & kuat!" cewahhhh


lepas dah penat tengok lembu..kami pun nak berehat2 kat rumah..
before tuh kami singgah kedai runcit jap beli makanan nak kunyah2...
kecik aje kedai2 kat sini..so tak banyak choice sangat barang2 nye..

aktiviti malam kami?
minum air panas + makan2 + melepak2 luar rumah + feeling macam kat oversea hehe

summary tempat2 best jalan2 kat kundasang hari nih:

1) Desa Cattle, Kundasang
2) Kiram's Village Cabin, mesilau kundasang

to be continued......



related entries:




No comments: