Wednesday, March 21, 2012

Trip kundasang -Tuaran - Kota Kinabalu Sabah - Last Day



good morning kundasang!
malam semalam tido dengan baju 2 lapis + stokin 2 lapis..
sejuk ok! so make sure nak stang sini sile bawak socks eee..
bile pijak kayu lantai rumah nih macam tak nak jejak jek rase, sejuk!

kat sabah nih waktunye sejam lagi awal dari semenanjung... so kalau bangun pukul 5 lebih pun dah hampir terang... tapi memang kene bangun awal2 pagi kalau nak tengok clear view of mt. kinabalu..kalau tak nanti pukul 8 lebih or 9 pagi kabus dah naik + banyak akan tutup pemandangan mt. kinabalu...

tula die puncak mt. kinabalu..mase nih pukul 6.30 pagi...
memang cantik sangat... sori la camera cap ayam aje...but trust me, memang teramat2 la cantik bile tengok sendiri depan mata, subhanAllah...
memang sejuk sangat hati + stress relief...

pagi2 lagi budak kecik ~ hana nih dah bangun...
nak join auntie2 nengok view mt. kinabalu eeee

banyak bunge2 yang ade kat oversea kat sini..
so tak payah pegi jauh2 sume ade di malaysia ok, cewahhh iklan support barangan tempatan =)

lepas dah puas berjalan2. kami breakfast dulu kat rumah before check out..
rase sedih sangat nak tinggalkan ranau + kundasang nih..
memang berbaloi2 datang ke sini..memang cantik sangat...

ok kami pun drive balik ke kota kinabalu...
tapi sebelum tu kami singgah ke Rumah Terbalik di Tuaran..
memang rumah terbalik nih ade kat tepi jalan on the way balik ke kota kinabalu
bayaran masuk adalah rm10.00 per pax..
tapi kat dalam rumah tu tak dibenarkan amik gamba..
so kalau nak bergamba, just amik kat luar rumah aje...




then after 2 hours driving, kami pun sampai ke kota kinabalu...
so before balik harusla beli souvenir dari sabah kan...
firstly kami ke the famous pasar Filipina
kat sini ade di jual hasil2 kraftangan, souvenir and barang2 mutiara (pearl)
but jangan lupe tawar menawar mase shopping kat sini..



then kat sebelah pasar Filipina tuh ade Pasar menjual kuih2 tradisional Sabah

yang ni name nye kuih cincin..wajib beli!

lepas tu kami singgah ke pasar makanan laut kering...
nak cari ikan masin, sotorng kering, udang kering, belacan & segala macam makanan laut kering sume ade kat sini... saye just beli udang kering aje..kat sini udang kering nye besar2 + lebih murah dari kat semenanjung...






lepas dah shopping, kami lunch di pekan kota kinabalu aje.. then lepas dah pack2 barang kami pun ke aiport...amat seronok kat sabah! memang berbaloi2....
sedih pulak nak balik nih tak sedar rupenye dah 6 hari kat sabah...
good bye sabah! till meet again =)

but jangan lupe, poskad untuk diri sendiri from sabah!

summary tempat2 best jalan2 kat kundasang hari nih:

1) Rumah Terbalik di Tuaran..
2) pasar Filipina
3) Pasar kuih2 tradisional Sabah
4) pasar makanan laut kering...





related entries:

No comments: