Friday, March 2, 2012

Trip to Langkawi ~ day two

ok sambungan entry pasal trip to langkawi..
hari nih terlebih rajin sikit sebab cik hubby pergi berperang ~ main paintball!
so bini die boring duduk sorang2 kat umah...

ok the next day kami plan to join the island hoping activity.
island hoping nih akan bawak kami ke 3 tempat:
1) pulau beras basah
2) eagle feeding ~ tengok boat man bagi makan helang
4) pulau dayang bunting

normally pakej island hoping nih starting from RM30..it's a half day trip.. ade pagi as early as 8am - 12.30pm & trip petang 2.30pm - 5.30pm.kami amik trip pagi sebab petang2 boleh jalan2.
tapi kami just amik pakej trough travel agent hotel which cost us RM45 ~ memang amik untung kan diorang?tapi sebab die pick up/send us back us dekat hotel jek so ok jela kan... so if nak cut cost banyak je pakej2 day tour boleh di ambil dekat airport langkawi or nak lagi murah pegi cari kat pantai cenang...memang banyak + murah2..

lepas shuttle bus dah pick up, they drop us dekat jetty...then from there kami akan naik boat with other 8 tourist... rupenye dekat aje dengan jetty kuah...see nampak tak that big helang,


ok kami sampai di our first destination ~ pulau beras basah...
pulau nih memang cantik, sebab pasir die putih...
nak mandi mande kat sini pun best, just tak ade ikan jinak2 nak main...


kanak2 riang tengah melepas kan stress kah? hahaha best tau...

then lepas sejam, kami ke tempat eagle feeding pulak...
memang banyak betul burung2 helang kat sini...



then, kami ke last destination ~ pulau dayang bunting..
sebenar nye nih kali kedua saye buat island hoping..tapi still excited especially bile kat pulau dayang bunting...suke tempat die yang peacefull...

nak tau kenape nama die pulau dayang bunting?
tengok gambar bawah ni, macam perempuan yang tengah mengandung kan?
sebab tu la tempat nih dinama kan macam tu...


kat sini banyak betul monyet.. so beware la kalau bawak plastic bag... nanti konfem monyet2 nih nak rampas..menjerit2 saye hari tu bile monyet ni nak sambar beg saye..seb baik cik hubby ade..

letih jugak la nak mendaki nih...tapi sebab nak mandi kat tasik punye pasal redah aje..

fuhhhh sampai dah...kene berjalan dalam 10 minit kot before sampai ke tasik nih...



ade platform besa kat sini untuk orang lepak duduk2 tengok view tasik...
tapi kalau nak mandi pun boleh..boleh sewa life jacket kat sana...
nak sewa bot kecik yang kayuh berdua tu pun ade..
tapi saye and cik hubby prefer to mandi mande aje...
best sebab sejuk aje tempat nih dikelilingi dengan view yang cantik...

ok sejam kami di pulau dayang bunting...
lepas tu kami naik bot balik ke jetty...dalam pukul 12 lebih kami sampai dah ke jetty...

lepas balik hotel + recharge, pukul 3pm kami ke makam mahsuri pulak...
entry fees adalah rm5 per person..





then kami have our dinner at 1 restaurant siam dekat pekan kuah...
dari luar memang macam best sebab die paling tepi & besar...
tapi harge die hmmm agak mahal la jugak..

telur dadar jek rm8, nasi goreng seafood kat bawah nih rm24...
mahal x? rase tak ade la sedap sangat pun...
tobat tak nak singgah lagi haha...

then malam nye kami berjalan2 kat pantai cenang...
kat sini memang banyak hotel2 budget + kedai2 + spa sepanjang pantai cenang..
dah macam kat thailand la pulak.. memang happening malam2...
tourist especially mat saleh punyela ramai kat sini..

kalau nak beli souvenir pun banyak di jual kat sini..
agak2 nak manje2 kan diri spa & tempat2 urut kaki pun banyak...
kedai2 makan pun macam best2 aje...

ade 1 kedai waffle/ice cream yang best + murah kat sini..
2 scoop baru rm4 aje..murah + sedap =)


and kat sini banyak sangat travel agent..
so kalau nak buat trip just survey2 aje kat pantai cenang..
and make sure tawar menawar!

to be continued....


related entry:
trip to langkawi~ day first

2 comments:

MaZnie said...

bestnyer.....honeymoon dh selalu. ble lg nak join ngan ktorg?? winkwink!!!

ieza said...

ahahahaha pning la nanti manager netball sume pakat jadik mak buyung taun nih....aminnnnn insyaAllah, ko doakan aku cepat2 sikit join korang hehe