Sunday, October 28, 2012

Simple & easy chicken pie

Hi peeps....
Just want to share this really2 simple & easy chicken pie...
Even sangat simple tapi soooo sedap!
Thanks to my friend ~ zaf yang rekemen this recipe...

Bahan2 die pun simple jek..



Bahan2:

1) daging ayam - potong kecik2 (saye guna 1 cawan)
2) 1 tin campbells mushroom soup (saye guna wild mushroom)
3) kawan puff pastry
4) blackpepper
5) lada sulah
6) 3 ulas bawang putih (hiris)
7) 1 biji bawang besar (hiris)
8) air (1tin - pakai tin mushroom soup tadi)
9) telur kuning
10) sdikit minyak untuk menumis

Methods:

1) panaskan sdikit minyak, then tumis bawang putih & bawang merah
2) masuk kan daging ayam then kacau2 sampai ayam masak
3) bila dah masak, masuk kan mushroom soup tadi
5) tambah air (saye pakai 1 tin air), then kacau2 biar sebati
6) masuk kan blackpepper, lada sulah secukup rasa... Nak lagi pedas tambah la banyak sikit hehe
7) lepas tu tunggu la sampai kuah die pekat sikit..kalau boleh jangan cair sangat... Biar kuah pekat & daging ayam tu empuk...
8) bole start panas kan oven dulu - 220'C

Then kite buat pastry die pulak...

1) pkai instant pastry pun okey jek... So potong dua pastry then uli mengikut bentuk acuan pie anda... Saye punye acuan kecik jek tu yang kene potong dua...
2) lepas tu masuk kan inti ayam yang dah masak tadi
3) jangan letak penuh2 ok..just 3/4 aje... Kalau tak nanti inti die melimpah keluar...
4) then amik lagi 1 layer pastry tutup pie tadi (kecik pun tak pe nanti bole kelim tepi2 pie)
5) lepas tun kelim la tepi2 kulit pie tu...hahaha bab ni memang saye fail... Buruk benor jadinye hehe
6) make sure lepas tu cucuk2 sikit atas permukaan pie tu dengan garpu....tak mau bagi udara trapped inside the pie...
6) sapu telur kuning atas kulit pie tu..nanti baru la cantik kuning pie tu...
7) then bakar dalam oven selama 30 minit - 220'C
8) bile pastry dah agak kuning2 tuh macam rangup2 boleh la keluarkan...sedap di makan panas2



Tadaaaaaa presenting my comots chicken pie...
Hehe comot tapi sodap...
Wajib try ok, senang & simple but yet sedap!

5 comments:

Reen Tart Nenas said...

janji sdap! kira bungkus2 je la kan? saye takde yg bekas2 yg letak pie tu :(

CaDLyNN said...

walaweiii...nnti aku cube gak..

ieza said...

Reen- ala xpe bole buat flat square pie tuh, lagi sonang just lipat dua mcm roti aje...

Mazlin- haaaa sile2 mmg sodap n sonang haha

Linda Yusoff said...

Mana nak cari puff segera kawan tu? hehe

ieza said...

Linda,

Ala mane2 supermarket pun ade, saye beli kat giant jek brand kawanku, senang and sedap hehe