Saturday, January 28, 2012

Our house project progress....

Alhamdulillah, major project kat rumah nih banyak dah setel..
Penat yang amat nak mengemas barang2 ehekssss...
Even ade lagi berkotak2 barang yang belum dikemas...
Penat sampai rase nak patah pinggang....

Bab2 mencuci rumah mengemas sume tuh saye upah ade sorang indonesian lady...so biar die aje yang sental and bersih kan dua2 rumah kami~ rajin kan ehehe...

Lepas nih nak setel kan kitchen cabinet, cat luar rumah and mengemas barang2...
Huuuuuuuu stresss tengok kotak barang yang melambak2 ( T-T )

Plaster Ceiling dah setel....so far memang puas hati dengan kerja kontraktor kami tu~ name glemer nye Ah Liang....kemas la jugak kerja2 diorang...Ah Liang ni di recommend by our friend~ izzal...







Dapur pun kami suruh ah liang buat kan sekali...just kitchen cabinet je kami hired company lain...Mule2 plan nye nak semuanye white theme... Tapi cik hubby nak tiles lantai tuh ala2 kayu flooring...hmmmm bile dah pasang macam tak berkenan la pulak, memang taste kami laki bini kontra yang amat haihhhh...sobbsssss (T-T)







So next pulak- kitchen cabinet + mengecat + mengemas....
Hopefully semakin gigih + tabah la mengemas barang yang berlambak tuh huwaaaaaa......


- Posted using BlogPress from my iPad

Jom makan sushi king

X boleh tahan godaan makanan jepun nih....
Kat sushi king pun jadik ler....

Bossss, bole tak hantar saye keje kat jepun 5 tahun? Boleh saye makan sushi hari2.... Sobsssssss (T-T) memang angan2 mat jenin.....






- Posted using BlogPress from my iPad

Monday, January 23, 2012

Good bye.......




Good bye putra heights....
Till we meet again.....
Thanks for those wonderful years together...
Sobsssss (T-T)


- Posted using BlogPress from my iPad

Thursday, January 12, 2012

Lunch @ Fu-Rin Japanese Restaurant Holiday Inn Glenmarie

want to share pasal this japanese restaurant...
kami memang suke sangat makan japanese food...
so this time try kat Fu-Rin pulak...
located at Holiday Inn hotel Glenmarie

itada kimassss
appetizer makan mushroom dulu...
sedappp!

pastu kami belasah sushi pulak...
memang abis licin.....

then ebi tempura ~ prawn tempura

still tak kenyang lagi ok, yang atas tadi tuh baru appetizer aje...
yang main dish kat bawah nih ~ gindara set (ikan kod)

gile buruk kan perangai makan kami?
macam ade bela jin dalam perut kan haha...
hehe kami bukan makan berdua la, tapi berempat tau, sebab tu order banyak....
so overall memang sedap!
harge? agak mahal sikit nak compare dengan rakuzen...

lastly end up with mix fruit + yam ice cream...
balik terus naik 8 kg kot!

Survey2 lampu @ Houses Lightings Puchong


dear my virtual diary,
lately entry sume nye pasal shopping barang2 rumah...
sbenanye ade mase sbulan jek nak setelkan sume pasal rumah~ bulan january nih la...
so nak x nak every week kami kene serang kedai2 yang berkenaan...
kachinggg kachinggg ~ duit mengalir macam air (T-T)

last weekend kami shopping lampu2 rumah..
but this time kami ke Houses Lighting kat Puchong...
memang pemes dah kedai nih sebab harge lampu2 kat sini amatla murah..
so kalau datang weekend tuh, memang konpemla bersesak2 la dalam kedai sebab ramai sangat orang...

tapi 1 jela yang tak best, lampu2 kat dalam kedai nih punyela banyak + berserabut sikit..
sampai pening xtau mane satu haha...
nak harga murah kan? so nak x nak kene banyak bersabar + tabah sikit~ murah punye pasal =)
segala mak nenek jenis lampu la sume ade di jual kat sini...


see, penuh semua siling dinding dengan lampu2...
sampai sakit leher mendongak nak pilih lampu haha....

ok antara yang paling murah dalam nih is lampu Down light..
bawah rm10 pun ade and banyak choices..ade yang murah ade yang mahal...
so wajib la grab bagi sape2 yang nak pasang plaster ceiling..

then kami cari lampu untuk tangga and dinding...
ade banyak choices and harge pun not bad...
but yang jenis modern design x banyak sangat..

kalau agak2 nak design bling bling meletops ala2 mak datin pun ade ok...



kat sini harge kipas ceiling & water heater pun agak murah jugak...
tapi kami dah terbeli awal....
so conclusion nye memang la amat murah lampu2 kat sini..
just kene pandai + tabah untuk memilih design yang berkenan di hati =)

tengokla gambo kat bawah nih, sampai ke kaunter nak bayar pun diorang penuhkan dengan sample lampu hahaha...adeiiii balik tuh terus sakit tengkuk sebab asik mendongak tengok lampu

Sunday, January 8, 2012

Dinner at Butcher & Steak Parlour Putra Heights ~ again!


semalam kami ke kedai nih untuk kali kedua...kalau first time makan dah sedap memang konpem la datang lagi nak rase yang lain plak...Aritu kami makan beef stew & mushroom soup, ade saye tulis dalam my previous entry....

So this time nak try makan their fish menu plak..kat sini ade 2 type of ikan dalam menu die, salmon & talapia...So we try both of them...they served the fish with teriyaki sauce together with fries & salad...





Dua2 dish pun sedap, simple jek die marinate with black pepper & daun rosemary lepas tu die grill...so bile mkan banyak2 muak la plak..Menu dah sihat tapi ade fries plak..kalo boleh replace fries tu dengan mash potatoes with gravy lagi sedap kot...cewahhhhh komen macam judge masterchef la plak kan haha.....kalo awak tuh chef teror masak xpe la juga kan heeee :P

Maybe kami lagi prefer their beef & lamb + mushroom soup kot.... Tapi memang their customer ramai setiap malam...so memang it's a proof la kot menu2 kat sini sedap.....Next time nak datang lagi & try yang lain plak hehe ~ ayat standard orang malas masak! Hehe :)

-Posted using BlogPress from my iPad

Wednesday, January 4, 2012

shopping barang2 rumah at Ikea + Houz Depot

Selase lepas kami ke Ikea... nak cari barang2 rumah sikit + survey2 harge barang2 yang nak di beli nanti sebab takut terover bajet, biasela kuat berangan kan nak beli macam2 tapi ade bajet ciput aje haihh...


firstly cari kitchen cabinet punye accessories dulu... dapur kami L shape, so di sebabkan size dapur kami yang kecik cenonet tuh, kene la kami fully utilize semua space yang ade including the L shape space... so survey2 la basket wire yang boleh di pusing2 kat area L shape nih...




tadaaaa, cool kan? memang fully utilize all the space yang ade kat corner tuh...
tapi bile tengok harge die, gulpppp terus telan air liur...
pikir jap......hmmmm
MAHALNYEEEEE!

so nanti2 la beli kot, kalau ade extra bajet (T-T)


pastu kami beli langsir + rail langsir + kitchen accessories..
and lastly kami beli lampu2 ~ nih sume request from cik hubby
pelik betul apesal orang lelaki nih suke pasang lampu banyak2??

kami beli lampu untuk meja makan macam kat bawah nih...
mura ok! RM29 aje sbijik..x pikir ape terus amik 3 bijik..
berbaloi2 kan...

pastu cik hubby beli lampu nak pasang kat kitchen pulak...
ntah kenape die nak jugak lampu banyak2 nih...
layan kan aje la...

and lastly lampu kat bawah kitchen cabinet.. perlu ke???
banyak kali tanye kat cik hubby apesal la die nak pasang jugak... die kate nanti lagi cantik kalau pasang... hmm rase nye xpayah pun xpe kot, tapi kalau nak mengade2 jugak beli aje la....
dah macam kat showroom kedai kitchen cabinet la plak kan ~ mengade betul!


then kami ke houz depot pulak...
mission nak cari sinki + water tap...
kebetulan ade sale pulak time tuh..
so ape lagi konfem la kene grab kan...

dapat grab sink + water tap from rubine...
mura la jugak, so memag berbaloi2 beli time sale...


so lepas nih nak hand over semua barang2 nih kat kontraktor rumah suruh die pasang...
hari yang sangat penat tapi rase berbaloi2 =)


my beloved fridge magnet

my beloved fridge magnet collection from my previous trip....
dah melimpah melimpah la pulak...
dah la peti ais rumah saye tuh cenonet aje size nye...
sampai ke bawah dah...

is it a sign untuk stop our vacation for a while or kami kene beli peti ais baru yang lagi besar??
ahahahahahaha sudeyyyyy jangan berangan ok! kalo awak tuh keje tokey balak x pela jugak kan gaji beriban-riban heeeee


survey-survey korea wall paper @ Puchong

before nih ade entry pasal saye beli wall paper mura kat groupon, entry lame
so kami pun pegi la survey2 dulu kedai wall paper korea nih.. nak tengok2 design2 dulu so nanti snang skit nak pilih... kedai wall paper korea nih betul2 dekat sebelah IOI mall puchong...
memang dari jauh dah nampak...

so far banyak la jugak design2 yang ade kat sane... rambang la jugak mate...




saye minat wall paper yang simple2 jek x mo la corak2 besar2 or yang banyak2 penuh 1 dinding... just simple and modern design pun dah ckup... tapi cik hubby request wall paper batu bate 3D macam kat bawah nih.... ish serabut x? so sebab malas nak argue2, layan kan ajela cik hubby punye request... dah macam duduk dalam gua la plak kan nanti adeiii haha...


so memang berbaloi2 beli wall paper nih dengan offer from Groupon...kalo tak sebelum nih price asal RM799 1roll... kalau nak pasang sendiri pun bole, tapi teror ke pasang? hehe so better suruh orang kedai tuh jugak yang pasang ye sebab installation price hanyelah RM150 aje...

jom berangan jap tengok wall paper cantik2.... boleh berangan jela kan before duduk dalam 'gua batu bate' nanti huuuu (T-T)

Tuesday, January 3, 2012

Happy birthday mak busu




31 december haritu befday mak busu saye....so kami beramai2 celebrate befday mak busu kat chinese muslim restaurant Homst seksyen 13 shah alam....
Tapi wajibla beli kek dulu kan....saye beli cake creme brule kat secret recipy..cake baru kat secret recipy and memang boleh tahan sedap nye... Cheese cake tapi x muak sangat macam cheese cake lain yang ade kat secret recipy...

And mase beli tuh die siap tunjuk how they caramelize the cheesecake top.. Jakun jap ahaksss...




Menu kat homst memang wajib ade ayam pandan die la kan... Memang sedap...abis licin ok semua pinggan...xtaula sebab lapar sangat or memang sedap kot hehe....



Tapi the kaya desert nih memang wajib makan ok...sedapp!



Nih la die mak busu saye with my sister and cousin...punyela ramai family besar kami tuh sampai kene book 2 meja besar huuu....





Tengokla muke gembira mak busu dapat hadiah hehe....
Happy birthday mak busu! Mmuahhhhhh we all love u busu :)



- Posted using BlogPress from my iPad