Wednesday, February 29, 2012

29 februari 2012

Sajeeeee jek sebab nak ade entry on 29 february!
Bukan snang tau 4 tahun skali aje.....
Hehehe till meet another 29 february again,insyaAllah :)


- Posted using BlogPress from my iPad2

Tuesday, February 28, 2012

Trip to Langkawi ~ first day 23 Feb 2012

dear my virtual diary...today nak story pasal langkawi trip last week...
asik tak sempat nak menulis sebab this week banyak la pulak keje...

ok, kami naik firefly jek ke langkawi..senang sebab just depart dekat airport subang aje...
dalam pukul 12 kami dah sampai ke langkawi..the flight took about 1 hour & 45 minutes...
agak lambat la kalau nak compare dengan aircraft Boeing 737 which only required 45 minutes aje to langkawi....but so far really satisfied la with the service kalau nak di compare dengan air asia eheksss =P ~ support MAS!

sampai2 aje, kereta sewa dah pun tunggu kami di airport. saye dah book awal2 dengan abang fauzi nih..kami sewa kete wira with cost RM60 per day.. then kami terus check in di hotel pulak...kami stay di My hotel kat pekan kuah...


lepas dah refresh2 sikit, kami pun jalan2 kat pantai tanjung Rhu... memang kat sini pantai nye agak bersih and cantik sikit nak di compare dengan pantai cenang..sebabnye kat sini private beach, so tak ramai sangat yang datang ke sini...nak masuk pun ade pak guard jage...

ok before tuh kite lepak2 dulu minum cendol + rojak buah...
phewwwww memang best sambil layan angin sepoi2 tepi laut =)


ok nih la die pantai tanjung rhu nye...
bersih & peacefull... nak mandi kat sini pun ok sebab airnye still bersih + tak ramai sangat orang.. view pun sangat tenang aje...


ok harusla tepek sikit gamba gedik tuan punye blog kan kan ehehe...
release stress kate nye...




ok kat sini ade kedai2 jual makanan dan pakaian...

ade 1 kedai makan siam yang sedap kat sini...so lepas dah berendam2 dalam laut, boleh la makan2 pulak...


nih view pekan kuah dari balcony hotel...
kat bawah tuh ade pulak pasar malam...so memang wajib serbu la kan...
nak tengok jugak ape makanan2 best kat langkawi nih...


saye suke sangat kuah topi nih..sedap!


nih pulak kuih jawa...first time tengok, pelik tapi sedap =)

so that's all story untuk our first day trip to langkawi...
to be continued....~ kalau rajin ahahahahha =P



Ana Ikan Bakar Petai tanjung Lumpur, Kuantan

ini entry super duper terperam...
sebab nye lame gile duduk kat dalam draft...
punyela malas kan.... tapi sebab entry nih pasal makan so harusla kene publish kan...
sebab tuan punye blog memang suke MAKAN, pastu sedap la pulak..so harusla merajinkan diri gak menulis dalam virtual diary nih..nanti later2 boleh try lagi kalau datang kuantan =)

ok restaurant nih located at tanjung lumpur kuantan,pahang....
memang pemes la ana ikan bakar petai nih...
asik penuh aje, nak dapat tempat duduk punyela susah...


kat sini seafood2 die sume nye fresh2 aje tau...
so before makan, kami pilih2 dulu seafood ape untuk di jadikan santapan dinner kami beramai2... lepas tu boleh bagitau staff kat situ kite nak they all masak ape, contoh nak masak sweet sour ke, 3 rasa ke, bakar ke, goreng ke & ape2 jela yang nak di makan...


kalau pegi pantai timur wajib la try sata ok...
kat sini sata die memang superb! sedap ok...tapi xdapat beli banyak sebab cepat abis...

ketam masak cili... ~ sedap!

sotong goreng tepung ~ grup2 rangup + sedap (pebret saye)

udang sambal...besa2 udang die..tapi frust kat sini tak ade butter prawn..

ikan siakap 3 rasa~ sedap jugak!

ok yang nih paling ultimate~ ikan bakar petai...
sumpah memang super sedap! wajib try ok... siap ade petai lagi dalam tuh..

lala masak halia

tengokla tuh abis licin ok...just udang tuh jeak kami x larat nak abis kan sebab kenyang yang amat dah time tuh...total up makan untuk 10 orang adela almost RM180...
burppppp kenyang tapi puas hati sebab sedap!
memang recommended =)

dinner at ikan bakar bubu seksyen 7 shah alam


want to story mory pasal makannnnnn ehehehe...
sejak kami pindah kat seksyen 7 shah alam nih, memang rajin betul la makan kat kedai hahahha sebabnye punyela banyak kedai2 makan kat sini... seronok betul kan, senang keje bini hahahaha

ok this time mak busu saye nak belanje makan... alhamdulillah murah rezeki =)
so we having our dinner kat Ikan Bakar Bubu seksyen 7 shah alam...

jom nengok ape yang kami makan....

firstly kami order ikan bakar ~ ikan pari RM9 + siakap x ingat harge..
so far boleh la jugak rase ikan bakar nye... tapi lagi sedap kat umbai melaka kot...
memang tak boleh lawan la



then kami order sup bebola bubu ~ x sedap sangat sebab rase rempah yang amat..
pucuk ubi masak lemak~ biase aje


dessert pulak kami order banana fritters ~ manissssss yang amat yawww...


so overall makanan kat sini boleh tahan aje la average aje...
tapi kalau nak cari ikan bakar sedap memang kene pegi umbai =P
ok tata...

house project - kitchen cabinet

selamat petangsss....
petang2 macam nih perangai malassss dah keluar...lagi2 bile dah dengar bunyik bell balik..
sebab dah blur2, otak dah sampai kat rumah dah kot siap baring2 landing depan tv eheksss =P

entry dah berzaman tapi asik tak sempat jek nak ber blog...
sambungan enty dulu pasal projek kitchen cabinet...

ok pagi2 lagi staff mr. tan nih dah datang umah...
diorang pasang lame gak dari pagi sampai ke petang... konfem penat...
gamba bawah nih mase mule2 diorang dah pasang body kat wall...


ok nih la hasil nye, kitchen cabinet saye yang simple..
susah nak amik gamba full sebab dapur saye kecik, so memang kne snap gamba separuh2...
yang wayar berjuntai tuh sebab belum pasang hood lagi... call kontraktor cina tuh suruh datang pasang tapi busy betul la die tuh haishhh...


yang ni pulak view lagi satu... susah nau la nak amik gamba full 1 kitchen..
yang wayar terjuntai kat bawah ni pulak wayar untuk oven... yang tu pun tak pasang lagi time tu..nak tunggu kontraktor tuh datang pasangkan lame sangat....last2 pakse cik hubby pasang kan sendiri oven hehe... nasib baik boleh hidup oven tuh ehekss =)

di sebab kan space kitchen yang amat limited, so saye dapat drower yang cenonet aje, tuh pun request nak jugak even kecik, yela nanti mane nak letak sudu garpu senduk2 sume kan...


hasil tangan cik hubby lepas pasang oven...


as mentioned previously, kan dapur saye nih kecik...so kne fully utilized la semua space yang ade... termasuk la L shape kat ujung tuh... rugi tau kalau biar kan aje....
so solution nye??


tadaaaaa, saving space kan??
boleh la sumbat periuk bagai, xpayah nak seluk2 tangan sampai dalam2.. just tarik aje pull basket tuh..


end lastly 1 lagi pull basket, kecik cenonet kecik aje tapi useful..


untuk letak semua botol2 sos bagai...
tak adela bersepah sangat kat atas table top kan...


tu jela hasil project kitchen cabinet saye yang simple...
alhamdulillah settle dah...
1 lagi jek x setel2...
~perangai rajin memasak kat dapur still tak improve2 lagi haishhhh... =P
jommmm balikkk!!