Saturday, March 24, 2012

house project - living hall project


deco2 timeee!

hari tu kami ade beli 2 shelf putih at ikea..
mule2 plan nye nak buat macam gamba kat bawah nih..
tapi di sebabkan space didnding kat rumah kami panjang sikit so kami kene adjust shelf tu sikit..
kire nanti tak la nampak kosong sangat...

nampak macam senang aje nak pasang... tapi susah gak nak balance kan die...
nasib baik ade gamba bulat2 dekat wall paper dinding..so drill dinding pun senang sikit, just ikut center bulat2 wall paper aje hahaha...


tadaaaaaa, siap dah...
lepas nih nak shopping frame2 kiut kat ikea pulak so that boleh penuh kan area shelf2 yang kosong tuh....



birthday treat shopping =)

yesterday saye + adib (my officemate) ke la senza...
sangat seronok bile dapat jumpe geng lingerie maniac macam saye hahahaha...

ok i need to admit yang saye ade hobi pelik~ i am a lingerie maniac!
pantang jumpe kedai2 lingerie memang rase nak masuk aje...

di sebab kan bulan nih befday saye, so saye dapat voucher befday from la senza..
so wajibla shopping kan... kebetulan pulak baru dapat tau yg opis mate pun same macam saye..

bahaye ok shopping ngan adib nih, abis 1 kedai kitorg nak borong hoho...
total spend out? almost rm500 (heiii bukan sorang tapi share with adib)
ok almost bankrupt!
hahahahhaah but it's a stress relief ok =)

anda ade hobi pelik? eleeeee malu2 plak...but semua orang orang off course ade kan...





trio birthday celebrations at Umbai malacca


ok ini entry terperam..
tapi nak kene masuk kan dalam my virtual diary jugak sebab my 28 befday celebration...
last 2 weeks aritu, kami balik ke kampung... nak celebrate befday mak with all my big families..
family mak uda + mak busu + macik ijah + pak ngah pun join this makan2 event...

malam nih nak celebrate befday saye + befday mak + befday my cousin~ ashraf sekali..
kami celebrate kat restoran nakhoda umbai...

datang2 aje kami pilih ikan2, sotong and udang untuk makan2...
total up semua yang ade malam tuh adalah dalam 32 orang...ramai kan?

yang nih half of my cousins + sisters yang ade malam tuh...

sesi potong cakes... eheksss malu la plak dah tua2 bangke nih kene potong cake.. nasib baik share 3 orang hihi...


makan time! ok semua dah tak heran camera sebab masing2 lapar...

habis licin semua pinggan ok... time nih sume dah bersandar sebab masing2 dah kekenyangan...

hihi muke hepi dapat adiah from aunties

nila die my 3 beloved aunties + my mom...

before balik snap gamba family dulu...
see, big family kan? hehehe...


Wednesday, March 21, 2012

Kampung House make over progress


lame dah kami tak balik ke kampung...
rase nye taun lepas kot kami balik kampung...
nak tepek sikit gamba rumah arway nenek, before rumah nih siap...
banyak betul kenangan family kami kat rumah nih...

so kali nih balik kampung boleh la kami tengok2 rumah kampung yang tengah di renovate..
rumah kayu yang lame dalam gamba bawah nih adalah rumah asal..
ayah kate die nak remain kan serambi asal rumah nih..
so that nanti bile ayah & mak pindah kat sini, die boleh tengok view2 pokok2 kat serambi lame tuh nanti...


yang nih main living hall... tak tau la asal ayah letak banyak sangat lampu down light..
kate nye biar rumah tu terang... dah macam kat shopping complex aje rase...



yang nih pulak kolam ikan dekat tengah2 rumah kire seperate kan main living hall dengan living hall tengah..memang ayah beria2 sangat nak buat kolam ikan nih...errr kalau request fish spa agak2 ayah layan x? hahahaha

ni pulak bilik sembahyang... kalau time raye boleh la family kami yang besar nih semayang ramai2...

and ayah buat sekali tempat ambil wudhuk so that nanti tak la nak kene berebut2 tunggu que kat bilik air..

yang nih master bed room bilik my parents..

yang nih bilik saye + hubby =)
seronok sebab lepas nih boleh deko2 pulak even bilik kecik cenonet aje...

area toilet belakang & dry kitchen

yang nih dry kitchen tapi gamba memang gelap sebab lampu belum pasang lagi time nih...

yang nih kawasan luar dapur & kat hujung tu wet kitchen..
kat luar nih kami plan nak buat tempat bbq + melepak2 sesame family nanti...

ade pulak 3 ekor kucing2 comel lat rumah nih..mak kate ade orang buang..siannn kan...
yang nih kat area living hall no 2 sebelah kolam ikan tadi...
yang nih boleh jadi port tido beramai2 kami sekeluarga time raye nanti...

and last but not least, kete kuning ajaib....
sedih pulak bile teringat balik kenangan dengan arwah nenek kat rumah kampung nih...


Trip kundasang -Tuaran - Kota Kinabalu Sabah - Last Day



good morning kundasang!
malam semalam tido dengan baju 2 lapis + stokin 2 lapis..
sejuk ok! so make sure nak stang sini sile bawak socks eee..
bile pijak kayu lantai rumah nih macam tak nak jejak jek rase, sejuk!

kat sabah nih waktunye sejam lagi awal dari semenanjung... so kalau bangun pukul 5 lebih pun dah hampir terang... tapi memang kene bangun awal2 pagi kalau nak tengok clear view of mt. kinabalu..kalau tak nanti pukul 8 lebih or 9 pagi kabus dah naik + banyak akan tutup pemandangan mt. kinabalu...

tula die puncak mt. kinabalu..mase nih pukul 6.30 pagi...
memang cantik sangat... sori la camera cap ayam aje...but trust me, memang teramat2 la cantik bile tengok sendiri depan mata, subhanAllah...
memang sejuk sangat hati + stress relief...

pagi2 lagi budak kecik ~ hana nih dah bangun...
nak join auntie2 nengok view mt. kinabalu eeee

banyak bunge2 yang ade kat oversea kat sini..
so tak payah pegi jauh2 sume ade di malaysia ok, cewahhh iklan support barangan tempatan =)

lepas dah puas berjalan2. kami breakfast dulu kat rumah before check out..
rase sedih sangat nak tinggalkan ranau + kundasang nih..
memang berbaloi2 datang ke sini..memang cantik sangat...

ok kami pun drive balik ke kota kinabalu...
tapi sebelum tu kami singgah ke Rumah Terbalik di Tuaran..
memang rumah terbalik nih ade kat tepi jalan on the way balik ke kota kinabalu
bayaran masuk adalah rm10.00 per pax..
tapi kat dalam rumah tu tak dibenarkan amik gamba..
so kalau nak bergamba, just amik kat luar rumah aje...




then after 2 hours driving, kami pun sampai ke kota kinabalu...
so before balik harusla beli souvenir dari sabah kan...
firstly kami ke the famous pasar Filipina
kat sini ade di jual hasil2 kraftangan, souvenir and barang2 mutiara (pearl)
but jangan lupe tawar menawar mase shopping kat sini..



then kat sebelah pasar Filipina tuh ade Pasar menjual kuih2 tradisional Sabah

yang ni name nye kuih cincin..wajib beli!

lepas tu kami singgah ke pasar makanan laut kering...
nak cari ikan masin, sotorng kering, udang kering, belacan & segala macam makanan laut kering sume ade kat sini... saye just beli udang kering aje..kat sini udang kering nye besar2 + lebih murah dari kat semenanjung...






lepas dah shopping, kami lunch di pekan kota kinabalu aje.. then lepas dah pack2 barang kami pun ke aiport...amat seronok kat sabah! memang berbaloi2....
sedih pulak nak balik nih tak sedar rupenye dah 6 hari kat sabah...
good bye sabah! till meet again =)

but jangan lupe, poskad untuk diri sendiri from sabah!

summary tempat2 best jalan2 kat kundasang hari nih:

1) Rumah Terbalik di Tuaran..
2) pasar Filipina
3) Pasar kuih2 tradisional Sabah
4) pasar makanan laut kering...





related entries:

Tuesday, March 20, 2012

sabah - Ranau - Kundasang Trip day 5


sambungan entry ke sabah lagi...
memang hari nih nak selesai kan hutang2 entry yang terperam nih...

pagi2 lagi kami dah check out dari ranau..
hari nih kami nak ke Kundasang + tido semalam kat sana..

driving dari ranau ke kundasang just 30 minutes aje..
so kat kundasang nih, kami stay di Kiram's Village Cabin Mesilau, Kundasang
bile dah kat sini, suhu nye memang agak sejuk ala2 kat oversea dah...
memang cantik view rumah2 kat sini, penuh dengan bunge2...
sejuk + berkabus2 kat sini... ade banyak challet + rest house + hotel kat area mesilau kundasang nih...








nih la rumah kami for that night...
they carged us rm280 per night untuk rumah nih.. tapi rumah nih sesuai untuk 5 pax + ade kitchen untuk memasak + toilet with water heater (penting ok kat tempat2 sejuk nih)... rumah nih 2 tingkat, tingkat bawah ade 3 single bed, and tingkat atas ade 1 queen bed..

kalau nak makan pulak, kat resort nih memang ade cafeteria and harge makanan nye pun agak berpatutan..kat sini kedai2 makan ade beberape ketul aje..so better makan kat resort aje...






ok lepas dah check in, kami ke desa Cattle lagi sekali..
dulu kami just melawat2 lembu2 kat luar2 aje sebab kilang membuat susu die dah tutup..
so today kami nak tengok kilang die pulak.. just 10 minit dari Kiram's village..
bayaran masuk ke kilang nih adalah RM3.00 per pax


kat sini kite boleh tengok proses memerah susu lembu....
moooowwwwwwww hehe



datang kat sini jangan lupe beli fresh milk die skali..
ade 2 flavour; fresh milk & coklat
rase die? sedappp lemak berkrim ;)

macam biase la ~ model tak berbayar saye =)
"minummm susu anda jadi sihat & kuat!" cewahhhh


lepas dah penat tengok lembu..kami pun nak berehat2 kat rumah..
before tuh kami singgah kedai runcit jap beli makanan nak kunyah2...
kecik aje kedai2 kat sini..so tak banyak choice sangat barang2 nye..

aktiviti malam kami?
minum air panas + makan2 + melepak2 luar rumah + feeling macam kat oversea hehe

summary tempat2 best jalan2 kat kundasang hari nih:

1) Desa Cattle, Kundasang
2) Kiram's Village Cabin, mesilau kundasang

to be continued......



related entries: