Sunday, September 30, 2012

Live from redang island

Currently berblogging live from redang...
Been here since last saturday....
But besok dah nak balik k.L (T-T)
Xmo balik bole?
Konfem balik nanti rentung hitam berkilat....pengsannn haha..
Some of the pics....
Enjoy....
















Lots of love from redang :)
- Posted using BlogPress from my iPad2

Saturday, September 22, 2012

Black masker from daiso

Mase pegi kedai daiso saye terjumpe this black masker...
Fyi, barang2 kat daiso semuanye RM5 aje...
So grab this one and try with hubby kat rumah...

Then we found out this mask memang superb best...
Sapu kat muke ratakan kat T-zone...(saye letak tebal skit)
Lepastu tunggu la sampai kering...
Lepas dah kering, kopek mask dari tepi, lagi efisyen kalau tarik laju2 sebab nanti all the white/blackheads melekat and tertarik skali (ala2 mcm tarik wax tu)

Bile tengok balik kat mask tu lepas dah tarik, punyela banyak whiteheads mlekat huhu...sronok ok!

So cepatttt carik kat daiso ok! Murah + berbaloi2 :)
P/s : sumpah tak paham sbijik pun bahse jepun yang depa tulis kat mask tuh haha



Yeeeehaaaaa mask rider version pompuan in town haha.....




- Posted using BlogPress from my iPad2

Wedding my bestie ~ pinky

So excited bile my school bestie nak kawen :)
Really happy for her...
She look so gojess!
Happy dpt jumpe ex school mate skali...


Pic before the nikah ceremony...
Haha shireena jadik mak handam kitorg hihi...
Kami jadi dulang girls for pinkie's nikah ceremony at masjid negeri shah alam..
All dress up in pink + cream attire...
Dahla nikah kat masjid negeri, tringat plak time i nikah dolu2 auwwww :p


Pinky u are so gojesssss! + love ur heels too :)


Close up skit her heels, can you spot the words i do ? Hihi






Then hari ni pulak her wedding reception kat shah alam club..







To mama pinky, selamat pengatin baru!
Really happy for u n papa...
Semoga b'bahgie sampai anak cucu eeeee :)

+ meet up with a really handsome cutie pie...
Rase nak gigit aje tau so kiuuut la u fariz :)



- Posted using BlogPress from my iPad2

Sunday, September 16, 2012

Mode: stress relief

Spa time,
just close your eyes + sleep + relax....
Wordless........ Zzzzzzzzzzz




- Posted using BlogPress from my iPad2

Monday, September 10, 2012

Resipi sherpard pie





Last week my auntie buat open house...
So need to cook something nak bawak gi umah die...
End up with this sherpard pie...
Very easy and yet it's yummy!

Amik resipi ni from Kak ummi
But saye ade derhaka skit kar resipi original tuh :p

The recipe:

Bahan tumis:
2 biji bawang putih (potong dadu)
1 labu bawang besar (cincang halus)
Sedikit mix vege
1 paket 500 gram daging kisar (saye guna brand ramly)
1 kiub stok daging
1 sudu besar sos worcestershire (lea perrins) (saya tambah)
1 sudu lada sulah
1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan secawan air
1/2 sudu lada hitam
2 sudu minyak masak (untuk menumis)
Sedikit garam

Cara masak:
1) Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2) Masukkan daging dan sos worcestershire. kacau rata hingga daging masak.
4) Masukkan mix vege dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
5) Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
6)Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api. Biar daging lembap2 sikit so nanti bile bakar die tak dry sangat...then ketepikan biar sejuk..
7) Sediakan bahan untuk membuat pie pula...




Bahan pie:
1) 4 biji kentang russet (us potatoes) - dipotong kecil-kecil
2) 1/2 cawan susu segar
3) 2 sudu makan mentega
4) 1 sudu teh serbuk lada sulah
5) 2 sudu cream cheese (saye tambah)
Air untuk merebus kentang secukupnya dan sedikit garam

Cara masak:
1) Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
2) Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
3) Gaulkan dengan susu segar - tuangkan susu sedikit-sedikit, serbuk lada sulah, mentega dan cream cheese.

Cara sediakan sherpard pie:
1) Masukkan inti daging tadi dan tekan2 sikit daging biar rata & padat dalam bekas
2) letakkan adunan pie (kentang) tadi ke atas daging tu hingga menutupi daging
4) ratakan topping pie tadi dengan garpu...tekan2 sikit kasik macam bercorak2 gitu...kalau nak lagi tempting, pukul telur kuning and sapukan sikit atas topping tu..
3) Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 190C selama 40 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.
4) Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....
5) ngapppppp la terus pastu...seriusly yummy!




- Posted using BlogPress from my iPad2

Thursday, September 6, 2012

Mee udang sungai dua, restoran selera sri tambang Penang

Last weekend kami ke penang...
Ade membe kami kawen kat sane...
Kalo kat penang konfemla wajib jalan2 cari makan...
Seriously memang penang is a foods heaven :)

Want to share pasal mee udang yang pemes nih...siap masuk jalan2 cari makan kat tv3 tau, kelassss...
Finally sampai jugak kami kat restoran selera sri tambang nih...

Located kat permatang pasir bukit mertajam... Tak jauh pun lepas turun jambatan dari penang..
So mase on d way balik ke KL kami singgah sat kat sini...







Sampai2 je, kami terus pilih udang untuk dimasak...
Kat sini ade 2 pilihan mee udang;
1) mee udang berkuah
2) mee udang goreng..

Tapi sebab tamak kami order la dua2 hihi....
Udang2 die memang fresh dan besar2...puas la makan nanti gamaknye....
Ketam pun ade gak, tapi off koss nak try udang kan, kate mee udang...







Tadaaaaaaaa
Nih haaa die mee udang nye....
Seriussss banyak betul... X habis pun makan sebab kenyang yang amat...
Rase?
Sedap! udang die memang manis sebab fresh....



Ni pulak mee udang goreng..
Yang ni paling sedap! Memang recommended...
Licin pinggan tau...



Nih peta untuk ke restoran mee udang ni... Ade banyak kedai mee udang kat sepanjang jalan, restoran nih betul2 tepi jalan selepas jambatan..


Source

Lastly tepek sikit gambo gedik hehe...
Lepas nih boleh repeat lagi laa mee udang!





- Posted using BlogPress from my iPad2

Sunday, September 2, 2012

Resipi udang goreng daun kesum

Tibe2 teringin nak makan udang....
Then terjumpe plak resipi udang best + simple from Kak ina

Macam sedap, so balik umah saye terus try...
Memang sedap + simple jek nak dimasak...
Memang recommended lah, wajib try hehe..




Resipi nye:

Bahan:
10 ekor udang size besar


Bahan perap:
1 sudu kecil serbuk cili (x ade serbuk cili so ganti ngan 1 sudu besar cili boh)
1 sudu kecil serbuk kari
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Bahan cincang:
6 ulas bawang putih
3 cm halia
1 tangkai besar daun kesum
1 tangkai kecil daun selasih (x ade so saye x letak)
1 tangkai kecil daun kari
1 biji cili merah (saye tukar dengan 1/2 sudu besar cili boh)
1 biji bawang besar
Sedikit air (saye tambah sebab saye suke lauk lembap2 sikit)
minyak untuk menggoreng

Cara:
1. Kelar bahagian belakang udang dan bersihkannya
2. Gaulkan udang bersama bahan perap dan biarkan seketika.
3. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga masak. (saye goreng kejap jek) Angkat dan toskan minyaknya.
4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar sahaja. Tumis bawang putih, bawang besar dan halia sehingga agak garing. Tambah sikit air.
5. Masukkan cili boh diikuti daun kesum dan daun kari.
6. Sentiasa kacau supaya tidak hangus. Goreng sehingga garing.
7. Masukkan semula udang dan gaul rata.


- Posted using BlogPress from my iPad