Tuesday, March 19, 2013

My new bestfriend + GDM mummies

Dear baby,

I wrote this note especially for u sayang bout your development journey inside my tummy....

Alhamdulillah...
My baby Almost 22+ weeks....
Siang malam asik duk kick boxing dlm perut :)
Lagi2 kalo time ngaji... Mintak2 jadi anak yg soleh/solehah k sayang...
Stay strong and be healthy inside my tummy k sayang...

Smalam check up doc dah confirmkan ade GDM during this pregnancy..
Kirenye diabetic during pregnant...
Yela kalo dah family genetic ramai yg kencing manis, so memang x boleh nak lari mane even dah jage makan...

So skang ni every week kene gi check up buat bsp (check glukos dlm darah)..
Tadaaa ni my new bff la sebab pagi petang siang malam asik duk cucuk jari nak tau level gula dalam darah..



So no more sweet junk foods, manisan2 dessert menggoda, eskrem2 yg tempting & coklat2 yang lazat (T-T)
Sebab reading memang agak tinggi gak sampai ade skali tu cecah 12... Abis kene bebel ngan doctor...but normally slalu dlm range 6.9 - 9.8...
Result Lepas minum air gula plak ~ 9.0

Doctor kate kalau still tinggi gak then nak terus refer hospital & warded jek if reading x turun2...
So skang ni tengah survey solution untuk turunkan level gula dalam darah...
Info pun x banyak sangat kat pakcik google nih untuk ibu2 mengandung...
Sebab x semua ubat tu sesuai dengan preggy mummies...

Bukanye x jage makan, nasik pun jarang sentuh + air manis2 pun lame dah x usik since pregnant...
Oh hati bertabahla hehe...
Hopefully after bersalin nanti level gula will be back to normal again...
Aminnnnn



- Posted using BlogPress from my iPad2

7 comments:

FARHANA said...

haha...same with me dear...sedih kan?aku smpai beli machine check kencing manis tu eh..buat sendiri..xlalu nak g klinik 2w sekali..hehe..bertabahla..akunya lepas minum airgula 7.9..then lepas control..ok je...4.0-5.2 je...so memang kn control ye..nasi amik sket..sbb lebih karbohidrat boleh jadi gula dlm badan..huhuhu.....anyway kncing manis memang bhaya kat baby..sbb tu doc detect ms aku miscarriage dulu sbb terlebih gula dalam badan..so pls jaga makan tau harizah!...gud luck!

ieza said...

Wahhhh yeke, 7.9 ok lg.. Aku ni 9 huuuu.. Eh nana bgla tips ko cntrol mkn cemane? Ke ade mkn pape eh?

PutriesNoora said...

doc kate kalau kencing manis tinggi,buah2an pun tak boleh makan,makanan yang tgi karbohidrat macam roti pun xboleh...roti gandum yang plastik kaler hijau is okey...then makan nasik beras faezah.2x sehari pun ok,kalau beras tu.InsyaAllah..try it...my mom baru ni sampai 19.++..seminggu dia cuba amalkan apa yang doc ajar ni..terus turun ke 7...lagi satu kalau lalu try minum air lendir bendi..kalau x..makan sayur bendi pun okey...try ye!=)

ieza said...

Hi putriesNoora,
Ooo yke, kne tuka beras faezah la pasni... Wahhhh xtau plak psl bendi, ok lps ni boleh try mkn bendi plak... Tqcso much dear for the tips eh, sgt membantu :)

FARHANA said...

i checkup kat KK..so mmg diorg pantau hbs la..siap kn jumpe pakar pemakanan..cmane nk control..nasi ciput je..sayur lebih..buah2an pun kn control..avoid buah mata kucing ok..barli plak bgs..byk minum air masak..avoid oily food ok..byk plak aku bebel..ko search je pemakanan diet untuk GDM..klu roti plak, mkn roti yg wholemeal ye..roti putih kuruang elok..hehhe...airmilo kurangkan..sbb byk gula..also 3in1 k...so ikut jela diet yg betul2..sbb mcm aku bgtau kencing mnis bhaya untuk baby...kalau darah tinggi bahaya untuk ibu..

ain rawihah rozaki said...

makcik izah..

try makan petai n jering..klu ko sanggup la..org kata tu ubat kencing manis..

Reen Tart Nenas said...

Hah takutnye kena cucuk2 yuh. Take care dear :)