Thursday, March 21, 2013

Tips bagi GDM pregnant mummies - turunkan level gula dalam darah

Salam...
Previous entry ade story pasal diabetic during pregnancy...
Or name pemes nye GDM
But, Saye x mo cite panjang lebar pasal GDM ni, nak tau details ape itu GDM boleh klik link GDM ni..

Before ni puasla mencari solution camne nak turunkan level gula....
X banyak sangat info yang pakcik google nih bagi...

Thanks to my beloved doctor yang bagi saye mc 3 hari, hehe so saye sempat buat research using internet + doing some testing to myself ecehhhhh...
Dah macam saintis plak kannnnnn hahaha...

Ok, now nak cite pasal my diabetic history
Before ni after saye makan roti wholemeal (gardenia yg hijau) result saya after 2 hours is ~ 7.9 ~ 9.7
Rupenye kalau nak makan roti wholemeal harusla sekeping aje ok + no marjerin..
Or else memang la naik kan level gula...
So memang say bye2 jela kat roti wholemeal tu

Then kalau saye makan nasi (1 senduk) + ikan + sup + sayur... result gula saye after 2 hours ~ 8 ~ 9.8

Paling tinggi bile lepas makan sushi ~ 12 hahahaha.. Sebab sushi pakai beras pulut, so no more sushi! Abis kene bebel ngan doctor..

Ok now the tips untuk turunkan level gula dalam darah;



1) beras herba pony faiza, specially for diabetic patient... So x payah nak susah2 telan brown rice yang kureng sedap tu.. Beras ni pun boleyyyy
2) sayur peria + pengaga (saye buat ulam makan mentah2 cicah ngan sambal belacan)
3) halba (fenugreek) - saye campurkan sikit dlm 5-6 biji mase nak masak nasi/bubur or masuk kan sikit masa masak sup/lauk
4) minum air masak atleast 1 liter after makan

tapi saye rase yang paling ultimate membantu turunkan level gula adalah halba
Why? Saye ade bace kat somewhere while surfing the internet tapi ampunnnn saye lupe nak copy link nye...
But seriously memang berkesan...
Rasa halba?
Hahaha kalau letak stakat 5-6 bijik dalam nasik xde rase ape pun...
So stakat ni bole telan lagi...


Result saye semalam dan hari ni lepas makan bubur nasi + sup ayam(lunch)/sup tulang(dinner) + ulam peria & pengaga + sambal belacan ~ 4.7 ~ 5.8
Hahahahaha happy teramat tau!
Before ni result paling rendah pun 7 yang tu pun kire dah bsyukur sebab bukan 8 or 9...

Alhamdulillah, hopefully ade improvement lagi pasni..
Letih tau 3 kali sminggu jumpe doc check up monitor level gula, mnum air gula, amik darah everyday 4 kali sehari..
So better be safe....
Doc slalu pesan, biar mummies susah sikit janji baby sihat dalam tummy..

So lepas makan jek after 2 hours saye check reading gula saye...
Skang dah jadi habit pulak hehe tapi best sebab kite boleh tau ape yang boleh di makan & yang x boleh...

So hopefully this info boleh membantu GDM mummies yang lain, sebab x banyak sangat info pasal way to reduce GDM ni (melayu style) hehe

Oh jangan lupe, mase basuh2 beras or sayur2 tu salawat n doa la bagi diberikan kesihatan yang baik :)

Selamat beramal ecehhhhh :)




- Posted using BlogPress from my iPad2

2 comments:

cha said...

beras tu kt rumah mertua i mmg guna yg tu. tp tak sedap and cepat lapar balik huuuu T_T

ieza said...

Haha yke cha? Hihi nak buat cmne diabetic punye pasal telan jela hihi