Sunday, March 24, 2013

Belated bfday by hubby

Disebabkan cik hubby x ade last week during my befday, so this wekend wajibla die claim balik kannn....
Sape suruh tinggal bini sensorang time besday...
Sedih tauuu mak :p

So semalam kuar deting with cik hubby...
Disebakan result gula dah turun dengan cemerlang terbilang nye dari minggu lepas, so semalam is my 'cheat day' la kunonn...
Yela sminggu kot tahan nafsu naga makan mak hokeyyy hehe...

So just celebrate kat rakuzen jek macam biase...




Cik hubby amik tempura + sushi...
Saye plak amik udon + fried soft shell crab
Telan air liur jela tengok cik hubby makan sushi (T- T)
But the soft shell crab tumemang sodap lagi2 bile makan panas2 gitu...



Then dessert plak...


Kenal x pekebende nye nih?
Ni namenye maruku pagoda...
Wuihhhh sdap menggoda ok smpai mak duk mengunyah non stop x boleh berenti dari tadi haha...
Yg ni x ade jual kat rakuzen ye harap maklum..
Yang ni mak tapau kat stall uncle india yg jual wadei + maruku kat tesco shah alam..
Wadei die plak kalo makan panas2 memang dah lupe terus kewujudan laki kat sebelah haha..
Sumpah sedap....nom nomm nomss masih lagi mengunyah maruku ni hahahaha

Okla tu aje story besday celebration untuk tahun 2013 nih ~ penghujung sweet 20
Next year 30?? Ohhhhhhhh rase sgt TUA (T-T)
Sekian...


- Posted using BlogPress from my iPad2

Location:Rakuzen, empire subang

Thursday, March 21, 2013

Tips bagi GDM pregnant mummies - turunkan level gula dalam darah

Salam...
Previous entry ade story pasal diabetic during pregnancy...
Or name pemes nye GDM
But, Saye x mo cite panjang lebar pasal GDM ni, nak tau details ape itu GDM boleh klik link GDM ni..

Before ni puasla mencari solution camne nak turunkan level gula....
X banyak sangat info yang pakcik google nih bagi...

Thanks to my beloved doctor yang bagi saye mc 3 hari, hehe so saye sempat buat research using internet + doing some testing to myself ecehhhhh...
Dah macam saintis plak kannnnnn hahaha...

Ok, now nak cite pasal my diabetic history
Before ni after saye makan roti wholemeal (gardenia yg hijau) result saya after 2 hours is ~ 7.9 ~ 9.7
Rupenye kalau nak makan roti wholemeal harusla sekeping aje ok + no marjerin..
Or else memang la naik kan level gula...
So memang say bye2 jela kat roti wholemeal tu

Then kalau saye makan nasi (1 senduk) + ikan + sup + sayur... result gula saye after 2 hours ~ 8 ~ 9.8

Paling tinggi bile lepas makan sushi ~ 12 hahahaha.. Sebab sushi pakai beras pulut, so no more sushi! Abis kene bebel ngan doctor..

Ok now the tips untuk turunkan level gula dalam darah;



1) beras herba pony faiza, specially for diabetic patient... So x payah nak susah2 telan brown rice yang kureng sedap tu.. Beras ni pun boleyyyy
2) sayur peria + pengaga (saye buat ulam makan mentah2 cicah ngan sambal belacan)
3) halba (fenugreek) - saye campurkan sikit dlm 5-6 biji mase nak masak nasi/bubur or masuk kan sikit masa masak sup/lauk
4) minum air masak atleast 1 liter after makan

tapi saye rase yang paling ultimate membantu turunkan level gula adalah halba
Why? Saye ade bace kat somewhere while surfing the internet tapi ampunnnn saye lupe nak copy link nye...
But seriously memang berkesan...
Rasa halba?
Hahaha kalau letak stakat 5-6 bijik dalam nasik xde rase ape pun...
So stakat ni bole telan lagi...


Result saye semalam dan hari ni lepas makan bubur nasi + sup ayam(lunch)/sup tulang(dinner) + ulam peria & pengaga + sambal belacan ~ 4.7 ~ 5.8
Hahahahaha happy teramat tau!
Before ni result paling rendah pun 7 yang tu pun kire dah bsyukur sebab bukan 8 or 9...

Alhamdulillah, hopefully ade improvement lagi pasni..
Letih tau 3 kali sminggu jumpe doc check up monitor level gula, mnum air gula, amik darah everyday 4 kali sehari..
So better be safe....
Doc slalu pesan, biar mummies susah sikit janji baby sihat dalam tummy..

So lepas makan jek after 2 hours saye check reading gula saye...
Skang dah jadi habit pulak hehe tapi best sebab kite boleh tau ape yang boleh di makan & yang x boleh...

So hopefully this info boleh membantu GDM mummies yang lain, sebab x banyak sangat info pasal way to reduce GDM ni (melayu style) hehe

Oh jangan lupe, mase basuh2 beras or sayur2 tu salawat n doa la bagi diberikan kesihatan yang baik :)

Selamat beramal ecehhhhh :)




- Posted using BlogPress from my iPad2

Tuesday, March 19, 2013

My new bestfriend + GDM mummies

Dear baby,

I wrote this note especially for u sayang bout your development journey inside my tummy....

Alhamdulillah...
My baby Almost 22+ weeks....
Siang malam asik duk kick boxing dlm perut :)
Lagi2 kalo time ngaji... Mintak2 jadi anak yg soleh/solehah k sayang...
Stay strong and be healthy inside my tummy k sayang...

Smalam check up doc dah confirmkan ade GDM during this pregnancy..
Kirenye diabetic during pregnant...
Yela kalo dah family genetic ramai yg kencing manis, so memang x boleh nak lari mane even dah jage makan...

So skang ni every week kene gi check up buat bsp (check glukos dlm darah)..
Tadaaa ni my new bff la sebab pagi petang siang malam asik duk cucuk jari nak tau level gula dalam darah..



So no more sweet junk foods, manisan2 dessert menggoda, eskrem2 yg tempting & coklat2 yang lazat (T-T)
Sebab reading memang agak tinggi gak sampai ade skali tu cecah 12... Abis kene bebel ngan doctor...but normally slalu dlm range 6.9 - 9.8...
Result Lepas minum air gula plak ~ 9.0

Doctor kate kalau still tinggi gak then nak terus refer hospital & warded jek if reading x turun2...
So skang ni tengah survey solution untuk turunkan level gula dalam darah...
Info pun x banyak sangat kat pakcik google nih untuk ibu2 mengandung...
Sebab x semua ubat tu sesuai dengan preggy mummies...

Bukanye x jage makan, nasik pun jarang sentuh + air manis2 pun lame dah x usik since pregnant...
Oh hati bertabahla hehe...
Hopefully after bersalin nanti level gula will be back to normal again...
Aminnnnn



- Posted using BlogPress from my iPad2

Happy 29th birthday to me & 56th to my mom


16 march 2013....
Sabtu yang lepas....

Hehehe tu tarikh keramat birthday daku :)
Esoknye,17 march 2013 birthday emak plak...

So tetiap taun memang celebrate skali harung jek on befday mak kire belated befday saye sehari jela hehe - jimat kos kannnnnn :p

Tapi taun nih, tipah tertipu hokeyyy...
Dapat birthday suprise from my auntie...
Memang nak kene tau mak busu nih...die call suruh datang cepat2 sebab die nak amik barang, end up baru tau diorg rupenye dah kumpul reramai 3 family kat umah my mom nak buat suprise...

Haha Yela ksiannnn kot kat befday girl nih tinggal sensorang time befday dahla husben kat jepun x balik2 lagi....








Hehe pape pun tq so much to my big family & friends for the lovely suprise + wishes + doa + gifts :)
Sayanggggggggg korang ketat2 tau eheksss...
But sedeyyyy woooo husben x ade time besday, mleleh jugak malam tuh haha dasar cembengssss kan....
Skype pun jadikla pengubat winduuuu ecehhhhh :p




P/s suspen pulak dah ujung2 sweet 20 nih kannnn....
Oh mennn taun dpn nak tuka 30 plak.... Rase TUA plak huuuuuu

- Posted using BlogPress from my iPad2

Saturday, March 9, 2013

Sushi & japanese food craving

Lately tekak asik nak sushi aje...
Sminggu kadang2 sampai 2 kali heret cik hubby pi makan sushi haha...
Tapi memang tiap2 minggu makan sushi aje kejenye...
Agak2 nanti boley dapat baby muke ala2 jepun x?
Wahahaha rase nak lempang jek kan? Mak bapak muke mlayu pekat ade hati plak kannnnn :p

Tapi just boleh makan yang dah dimasak jela, yang mentah2 tu memang x berani nak usik sebab x baik untuk pregnant mummies.... So telan air liur jela eh

Yang paling wajib makan ~ piri piri (fried salmon skin)...
Skali makan konfem 2 pinggan, nasib baik kolestrol x same mcm kulit ayam kann..




And the others...













- Posted using BlogPress from my iPad2

@ 21 weeks




Dear my baby...

I wrote this note so that nanti bile anak mummy dah besa, mummy bole cerite balik this sweet moment carrying u in my womb...

Alhamdulillah.... Half way through
Harini dah 21 weeks @ 5 months 1 week dah dalam my womb....
Another 19 weeks to go....

Alhamdulillah skang ni makin rase sihat and bertenage la skit...
Sebab tuh asik merayap berjalan2 aje...
Kalo first trim dulu asik lembik duduk melepek jek...

And the best thing is dah start rase baby kicks starting last 2 weeks before...
Slalu time ptg2 and malam mule la die kick boxing...
Klaka tengok perut bergerak2...

Gender?
Hehe last week scan doc dah tunjuk...
Tapi still maybe lagi la kan, mane tau kot2 doc tsilap tengok ke...
Xpe x kisah la boy ke girl, janji baby mummy sihat dlm my tummy...

But, risau pulak bile kantoi sugar level tinggi dengan doc last week..
X pasal2 kene minum air gula and check up sugar level every week dengan doc..
So memang kene jage makan + minum la skang nih...
Tapi kadang2 tu belasah gak makan hehehe...

Stay strong and be healthy k sayang...
Mummy and ayah love u so much tau...
Alhamdulillah....

- Posted using BlogPress from my iPad2

Superb early befday celebration


Smalam berdating dengan rakan2 kesayangan...
Mulenya nak celebrate belated befday ilyana...
Skali kene suprise celebrate befday sendiri pulak..
Padahal awal lagi kot hahaha...
Aku memang sayang koranggggg tau hehehe

Kami celebrate kat tony romas mid valley..
Order beef ribs + flat bread + fried mushroom + beef burger + befday cake suprise
Yg ni makan berlima tapi still x boleh habis..
Rugi2 kalau bawak kitorg makan kat buffet kannnnn....


Ni la wajah2 kesayangan hamba... Pinkie + munx + ill + nisha(mak buyong)
Lagi sorang tertinggal kat uk tengah sambung phd, ksian shireen xdapat join geng gossip hihi...



Befday gurl wajib la kan kene buli...
Ambik dengar la korang suare sumbang + sengau mak buyongs ni hahaha..
Sebab tuh semalam hujan lebat tau..


Siap dapat befday kad and free desert from tony romas for next visit...
Tq so much gurlssssss, sayang korang sesangat forever xoxo


- Posted using BlogPress from my iPad2

Location:Tony romas mid valley

Husbandless for a week (T-T)




Bende yang paling x best - packing baju untuk orang lain nak pi travel...
X seronok langsung hokey sobssssss (T-T)

Cik hubby off to japan for a week...
Before ni kalo gi trip x pernah kisah pun... Tapi bile jadik mak buyong nih sensitip terlebih plak...
Bergenang mak buyong smalam mase nak anta cik hubby huuuuu eh pekene ntah mane datang air mate berjurai2 hahahaha...
Kalo cik hubby tau konfem kene gelak guling2 tau...

Okla so sminggu xade bibik + driver + bantal peluk + tukang urut + mbsa(tukang buang sampah) + indah water konsortium....
Mengade rupenye bini die nih sume nak laki die yg buat hahahaha...

Sile bertabah selama sminggu...
Tapi part paling sedih bile befday sendirik nanti pun cik hubby x ade...
Huwaaaaaaaaa (T-T)
Memang nak kene claim adiah befday kow2 punye sebab kne tinggal sorang2
Sobssssss sambung nangis lagi hahahaha memang sensetap telebeyyy la die ni..
Ok sudah......



- Posted using BlogPress from my iPad2