Wednesday, July 31, 2013

Birth of Imran

Salam ramadhan:)

Alhamdulillah dah nak penghujung ramadhan dah...
Tau2 minggu depan dah nak raye..

Ok nak capture chronology kelahiran si imran sebelum daku hilang ingatan...
Yela first experience beranak so harusla capture kannn..
Nanti bile dah tua2 konfem will miss this time...
P/s this entry memang super duper panjang :p



4th July 2013

3.30pm - weekly appointment dengan doc. Mazita kat DEMC at 38 weeks.
- bile scan doc kate air ketuban dah makin kurang, so die kate "awak branak esok la eh, air ketuban dah kurang ni. Alaa lagi pun dah msk 38 minggu kan, so esok pagi awk datang sini and saye induce awak eh"
- terkujat ok dengar doc suruh beranak esok.. siap cakap x percaye ngan doc sebab ingat die buat lawak hahaha...
Barang2 baby pun x setel lagi, baru plan weken tu nak abiskan shopping barang2 baby....
- then doc seluk bawah nak check baby jauh lagi ke x, and yes jauh lagi... But adeiii sakitnye die seluk
- then nurse buat ctg scan, and memang ade contraction sikit2

- malam tu pi giant cari barang2, nak shopping jauh2 suspen plak bile doc kate air ktuban dah kurang... Hehe sempat pi beli eskrem magnum before kne pantang nanti

- then packing2 barang baby & me untuk bersalin esok




5th July 2013

7.30am - Pagi2 dah gerak ke DEMC..doc suruh masuk labour room terus pagi tu sebab nak induce.. But sebab terlambat sikit so doc pegi klinik o&g dulu...


10.30am - after breakfast doc start induce, and suruh baring for 1 hour to make sure induce tu berkesan... mase nih husben baru nak bukak buku cari name baby.. dah nak bersalin baru nak terhegeh2 cari name baby hihi..

12.00pm - perut da stat lapar gle, tapi husben nak kene pi smayang jumaat, so mase husben smayang, saye try jalan2 kat level 1 demc bagi bukaan banyak & cepat sikit...



2.00pm - nurse dah pesan tadi pukul 2pm kene balik labour room nak check bukaan..
- nurse check bukaan dah 4cm.. Mase tu nurse kate dah bole drip bagi cepatkan bukaan..
- doc datang seluk lagi kat bawah and die offer 2 painkiller if tak tahan sakit; epidural & pethidine.. Then saye kate later if i sakit sangat then baru i amik...
Sebab mase tu tak ade rase sakit ape pun...

2.30pm - lunch dulu sementare tunggu husben balik smayang


4.00pm - da start rase sakit sikit2 but still can bare... Then panggil nurse request painkiller pethidine yang cucuk kat montot tu.. (Tak amik epidural sebab suspen kene cucuk kat tulang blakang + effect sakit blkg later)

4.30pm - da start mengantuk yang amat, maybe from that painkiller la kot...
- membe opis suggest amik pethidine so that nanti bole tido mase sakit contraction & bole save energy mase nak push nanti
- painkiller pethidine ni hanye berkesan sampai 6 jam je
- doc datang seluk lagi die kate bukaan dah 5cm, then die seluk dalam sikit buat regangan bagi bukaan lagi cepat...sumpah yang ni memang part seluk yang paling sakit, then die pecahkan air ketuban
- then daku tertidoooo sebab ngantuk tahap gaban..

8.00pm - baru terjage, punyela lame tido...

8.30pm - doc datang and check bukaan, die kate baby dah kat bawah and die seluk lagi buat regangan...
- ya rabbi mase ni dah start sakit contraction, mase ni dah start sedut gas to reduce the pain...
- husben kat sebelah all the time supporting me sambil pegang gas untuk saye sedut sikit2..

9.15 - sruh husben pggil doc sebab rase sakit yang amat
- doc & nurse datang, check kepala baby dah kat bawah..
- mase tu rase memang nak branak dah sangat2, sakit yang amat...
- doc ajar cara push & suruh try push... But seriously memang sakit yg ultimate... Saye just bace doa nabi noh banyak2 biar dipermudahkan
9.50pm - after 4 kali push, lahir lah Imran bin Izwan....
- mase tu tibe2 sebak sangat2 tengok baby yang slame ni dalam perut dah ade atas riba husben sambil husben qamat...
Alhamdulillah....


10.30pm - after everyting dah settle terus naik ward and have a rest, my parents, family mak busu sume dah tunggu kat atas...

11.00pm - ngantuk n penat sgt2 so after nurse amik baby, i & husben tertido sebab penat sangat... sambil borak2 ngan husben macam x pcaye kitorang dah jadik mak bapak huhu..
Sian husben tdo kat sofa tepi katil jek hihi



6th july 2013

- pagi2 nurse datang bilik & mandikan daku, err siyesss malu ok hehe
- after breakfast, nurse datang ajar breastfeed
- then doc paed (pakar kanak2) datang brief pasal baby and all the baby test result alhamdulillah ok
- family, friends datang visit kat wad, smpai x sempat nak makan lunch haha.. tq so much for coming
-2pm - da bole kuar wad :)




So far alhamdulillah pengalaman yang paling manissss la kot...

Tq so much to my dearest husben, family & friends yg banyak bagi support & advise
TQ sgt2 for those yang bagi hadiah, duit, doa2, warm wishes, datang visit baby imran kat shah alam & mlake... murah sangat rezeki baby imran alhamdulillah...

Tq jugak to doc mazita & all the nurse at DEMC yg sangat2 helpful, mmg service terbaik

Tq so much to doc sabrina  klinik Soraya yg monitor my sugar level & byk bg advise to me during my pregnancy...

Alhamdulillah...
Syukur sangat2 semua selamat & dipermudahkan...
syukur sangat sebab semua hajat2 saya dipermudahkan..



- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, July 17, 2013

8 ramadhan...

8 hari dah berpuase even daku x puase pung hehe...
First time berpuase as a mummy...
Alhamdulillah

Lame x bukak blog sebab bz gak lately nak adjust timing with my new life...
Baru tau jadi emak tu x mudah...
Tabik spring kat emak2 kat luar sane...

Nak story psl delivery baby tapi asik x sempat jek - bz qada' tido gahaha...

Nanti later will write down the story sbelum daku hilang ingatan...


Salam hug n kisses from imran..
Selamat berpuase aunties2 :)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, July 5, 2013

Alhamdulillah



Alhamdulillah......
Finally Our bundle of joy.....
Baby boy, 2.77kg, 9.10pm via normal delivery @ DEMC....
Welcome to the world sayang...
Everyone is excited to see u especially ayah....
Tq so much for all doa's, prayers & wishes....
Alhamdulillah syukur Ya Allah
- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Darul Ehsan Medical Centre DEMC Shah Alam

Thursday, July 4, 2013

Packing + getting ready




done packing baju mummy + baby....
Thegeh2 baru nak packing kan hihi....

Petang tadi mase check up doc kate dah bole bersalin esok...
Tapi punyela gelak ingat doc main2...
Doc kate air ketuban saye dah start kurang, so better induce je..
Btw, memang dah nak masuk 38 weeks pun esok...

So pagi sok by 7.30am dah kene register masuk wad...
Doc suruh induce terus pagi2...
Hopefully dapatla bersalin esok..

Nervous nye ya Allah...
Kengkawan, Doakan saye n baby selamat & dipermudahkan segala urusan ye esok... Aminnnnn



Malam tadi sempat pi carik eskrem pebret huhu...
Sebab kang nanti kene pantang 2 bulan hihi :p

Ok nervous balik huuuuu
#37weeks6dayspregnancy

- Posted using BlogPress from my iPhone