Wednesday, July 23, 2014

Info on Travelling with baby stroller at KLIA2 & Tips bawa baby dalam kapal terbang

yuhuuuu
selamat berpuasa...

macam biskut chipsmore kejap ade post kejap snyap..
tapi sebab mood nak raye so mood keje dah kelaut...
so boleh la layan sepost dua =P

ok nak story sikit pasal info on travelling with baby stroller kat KLIA2..
sebab mase nak travel ke Bali dulu, sikit sangat info pasal baby stroller nih kat KLIA2 & Air Asia...

ni mase dalam ERL before sampai kat KLIA2
ade yang tanye senang ke nak bawak stroller naik flight & masa check in kat airport?
jawapan nye : senang aje, lagi pun dah bayar tiket & tax mahal2 so sila fully utilised semua kemudahan yang anda dah bayar eh hehe..

dekat KLIA2 memang kawasan airport nye agak besar, after dah check in kat kaunter nak menapak ke gate terminal pun agaklah jauh. so memang wajib saya rase ade stroller nih xdela jenuh nak kendong baby menapak ke gate. so memang amat2 la digalak kan bawak stroller bagi yang ade baby..

once dah check in di kaunter check in, anda boleh terus ke gate terminal berlepas.
terminal berlepas ade kat tingkat atas, so bagi yang bawak stroller boleh la naik lift aje..

ada juga yang tanye, berapa berat maksimum stroller yang dibenarkan & berat stroller termasuk sekali dengan berat bagasi ke? ada bayaran x?
jawapan nye : dalam kebanyakkan syarikat penerbangan, memang ade dinyatakan penumpang dibenarkan untuk membawa stroller tanpa dikenakan apa2 bayaran, so memang FREE ye mummy2 sume so jangan la risau..

dan lagi 1, berat stroller tidak dikira sekali bersama dengan berat bagasi yang anda bawa ke dalam pesawat (check in). so bila time check in nanti, just check in beg2 anda sahaja, stroller xpayah ye mummy2 sebab memang diorang x kira pun brape berat stroller tu. so u ollsss bole tolak aje stroller tu sampai depan pesawat. jadi, xkisah la stroller u ollss tu kecik ke besar ke ringan or berat ke, diorang memang x kisah pun..

ape prosedur yang perlu bila nak bawak stroller naik pesawat/kapal terbang?
  1. anda boleh check in macam biase di kaunter (bagi penerbangan luar negara memang kene check in di kaunter sebab diorang nak check pasport). then boleh terus ke gate terminal berlepas.
  2. bila dah sampai di gate terminal berlepas (gate yang tertulis dalam tiket) anda boleh lah jumpa staff yang ade di kaunter (kaunter sebelum masuk ke aerobridge) untuk mintak sticker pada stroller macam dalam gambar kat bawah nih. (stiker yang ditampal pada stroller tu ada no. penerbangan & no pesawat anda, so nanti senang untuk reference/ pengenalan bila dah sampai ke destinasi)
  3. Bila nak masuk ke pesawat/kapal terbang, tolak stroller sampai ke depan pintu pesawat/kapalterbang dan lipat stroller anda. nanti akan ada staff penerbangan ambil & simpan stroller anda dalam ruang kargo.
  4. Bila dah sampai ke destinasi, anda boleh ambil stroller kat tempat anda ambil beg bagasi anda nanti.
sticker pada stroller
kaunter staff sebelum aerobridge

sampai mana anda boleh tolak stroller baby?
anda boleh tolak stroller baby sampai ke aerobridge sebelum betul2 masuk ke dalam badan pesawat, so tolak aje sampai la anda jumpe pintu kapal terbang & ade stewardess kat depan pintu =)


Tolak stroller anda sampai ke aerobridge
ok sampai kat depan pintu pesawat ni anda boleh lipat & tinggalkan stroller kat sini

tadaaa senang kan??
x susah mane pun... dah bayar mahal2 sila guna kan semua kemudahan yang ade =)

tips dalam pesawat
  1. sila bawak mainan/toys anak anda, so nanti x adela diorang boring sangat duduk lama2.. kalau ade ipad/tab lagi bagus so baby boleh leka. kalau boleh download siap2 movie/baby songs dalam tu macam upin ipin ke barney songs ke..
  2. bawak makanan/minuman anak anda sekali dalam tu, agak2 die dah start nak meragam tu boleh la sumbat dengan coklat ke gula2 ke hahaha
  3. masa nak berlepas & mendarat tu kalau boleh bagi baby minum susu/air sebab masa tu tekanan udara berbeza so nanti takut baby meragam or x biasa..
  4. kalau agak2 baby boring2 or dah start meragam, boleh bawak jalan2 dalam pesawat.. pegi la main air skit dalam toilet ke hehe..
  5. make sure masa check in mintak seat paling tepi (aisle seat) so senang nak keluar & masuk.. nanti bila time baby dah start meragam bole lah bergerak2 sikit.



okla tu aje....
hopefully dapat membantu mummy2 kat luar sana =)
selamat bercuti hehe

26 comments:

Biqque said...

kena berguru nih! maklum la first time nak bawak baby pi japan and akan naik kat klia2. camne la gayanya prangai baby i nanti hehehe seremmmmm...masa tu dia 7 bulan...

Anonymous said...

DEAR TQ SGT BG INFO NI...before this guna LCCT je so mmg tahu cara2 nak baswak stroller kan..bila baca entry u ni rasa lega sikit, sgt detailed, n skrg i tahu la ape nk buat.. adakah stroller tu masuk skali dgn timbangan beg kita..??

ieza said...

hi Biqque =)
wahhhh bestnye pi japan, untung baby kecik2 da dpt p jepun tu hehe... hv fun kat jepun nanti hokeyyy =)

hi dear,
stroller tu x masuk pun dalam timbangan beg kita. memang dah ade dalam rules & regulation untuk infant, so kemudahan bawak stroller ni memang free =) so xpayah nak risau brape berat stroller tu. sebab nanti stroller tu terus kita tolak sampai depan pintu kapalterbang.

ChOcOlaTos said...

Salam i nk tnye ble dh smpi kt destinasi..cmne nk amik stroller?dr pesawat kt tmpt arrival tu bole pki stroller x?sok sy akn ke bangkok n baby..suami xde so mmg bag x bwk laa...bwk bag kecik je bwk msuk dlm :)

ieza said...

Wslm dear, bila dah sampai selalunya stroller boleh amik kat tempat kita amik bagasi. So memang kene dukung dulu baby lepas turun flight sampai la ke tempat amik bagasi. Hope this can help u dear :£

zul liana said...

Good info..tq2 :)

Anonymous said...

salam.. i nk tnyer.. ms diruangan menunggu sblm boarding, tidak dibenarkan bwk air.. so mcm mn erk klu anak nk susu. Sbb klu dah dlm flight, bleh mintak air ngan stewardess..
Tq so much =)

ieza said...

wslm dear, if air untuk baby letak aje dalam botol susu or termos kecik, if baby diorang bagi aje, mase scan nanti just cakap botol air tu for baby so memang die bagi lepas jek. saye haritu bawak botol susu jugak n xade ape2 masalah pun from KL to Bali and balik KL pun still xade problem ape2. so just mention aje botol air tu for your baby. so no worries k dear =) have a safe flight & happy holiday dear =)

Anonymous said...

Salam nk tnya.. xphm la kalo dh smpi stroller tu amik sx dgn beg?bukan amik kt muke pintu flight ke.. hihi kompius...tq

ieza said...

wslm dear,

kalau nak berlepas ke destinasi kite memang kene letak stroller kat depan pintu pesawat tu, tapi bila dah sampai destinasi, stroller x ade depan pintu dah, tapi kene amik stroller kat tempat kite amik bagasi/beg. so lepas dah setel immigresyen sume boleh la terus colect bagasi & amik skali stroller.. hope this can help u dear =)

siti raudah said...

Sangat membantu entry awk utk first traveller mcm sy.. tq sgt2.. ☺

laily said...

tqsm... sgt mmbntu... sbb gate di klia2 blh thn jauh........

laily said...

tqsm sgt mmbantu

DSCC Official said...

Terbaik..info yg baik.sangat mmbantu

DSCC Official said...

Terbaik..info yg baik.sangat mmbantu

Anonymous said...

hai..I like your entry ni la.. full of info.
btw.. ada panduan x untuk bawa baby for long journey on the road. coz im planning to bring my baby 8 months back to hometown in Kelantan.. 8 hours journey.

ieza said...

hi dear, tq for reading hehe..
alamal tips naik kete ke dear, huuu lame tuh 8 jam..
for me make sure ade:
1) entertaiment la kot kat baby mcm toys, bnde2 yg berbunyi mcm toys2 yg ade bunyi, tab or ipad so die bole tengok if die start cranky.
2) wipes - off kos nanti baby x selesa if pampers die basah or die poops, so need to salin n tukar pampers so die xdela cranky, plus kalau panas then bole wipes kan badan die bagi fresh sikit.
3) finger foods - macam biskut or coklat n drinks like choc milk untuk baby so that die xdela cranky
4) ensure tempat duduk die selesa, yela duduk dalam kete lame2 sure xselesa nanti, for sure nanti ade brenti kejap2 kat RNR kan, so nanti bile sampai RNR bole la angkat baby and strech2 kan sikit bdn baby (buat regangan kat bdn baby) to ensure blood circulation run smoothly.. hehe kite yang tua2 nih duk dlm kete pun bole lebguh2 kan haha so baby pun same kenea ade menggeliat2 sikit bagi lega badan hehe..
5) and lastly doa - smoga selamat sampai ke destinasi, dipermudahkan & dilindungi segala urusan perjalanan nanti aminnnn..

hoep this can help u dear =)

Anonymous said...

Nak tnya sikit..jika anak dh 2 years, means kene beli tiket kanak2 utk dia...so mmg dah ada 20kg bagasi under her name...so stroller tuh mmg x masuk dlm bagasi 20kg tu laa ye??

ieza said...

salam dear, if dah 2 tahun kea atas memang kene beli tiket lain sebab 2 tahun dah kene duduk kat seat sendiri. infant (0-2yrs) je yang boleh duduk dekat pangku dlm flight. and die memang akan dapat baggage allowance jugak sebab die ade seat. & berat stroller tu x termasuk dalam 20kg tu, tu hanya berat beg sahaja. so xkisah la stroller awak berat macam mane pun, die x akan kira. so just tolak jek stroller awak sampai dekat pintu kapal terbang. letak kat situ, nanti ade staff yang akan ambik n simpan kan. hope this can help u dear =)

Azalia said...

Salam sis. Nak tanya u pakai stroller brand apa. Nampak mcm kukuh je.

Anonymous said...

Salam sis....
1- Masa lalu dekat imigresen macam mana keadaan stroller tu? Lipat & scan macam hand luggage atau bawa sorong skali masa scan badan tu?
2-juz nak reconfirm steps...
Check in dgn baby dikaunter....lalu imigresen...menuju ke gate dgn stroller...amik sticker stroller di kaunter sblm aerobridge...tinggalkan stroller di pintu pesawat...flyyyy...amik stroller di tempat amik bagasi....
Betul ka?

ieza said...

Wassalam dear, sy pakai stroller quinny zapp extra 2, alhamdulillah compact, easy handling & sgt senang untuk dibawa travel sebab kami kaki travel :)

ieza said...

Mase dekat imigresen just tolak stroller macam biasa, even mase dekat gate scanner kastam pun same stroller memang muat masuk dlm gate scanner. So xpayah nak lipat. Tolak aje stroller smpai depan pintu pesawat sebelum berlepas :) hope this can help u dear

Anonymous said...

salam sis..jika kite masa beli tiket online x mention psl storeller tibe2 masa flight kite bw stroller...dibenarkn ke tidak or we need to mention again dkt kaunter cek in ke atau masa nk boarding da....pls sis first time bw baby ni

Azrul Ahmad said...

assalamualaikum sis,,
nak Tanya parking dekat putrajaya sentral ni masih harga yang sama ke untuk tahun ni 2016

Ain Chan said...

Tq fir the info