Tuesday, July 1, 2014

Tips parking kereta murah di KLIA & KLIA2

morningggg =)

ok, previously mase before pergi Bali, letih tau saye google nak parking kereta murah & senang before fly to Bali... sebab KLIA2 kan baru bukak, so tak banyak sangat info pasal parking...
so hopefully this post boleh tolong other traveller as well...

FYI, parking kat KLIA & KLIA2 agak la mahal sikit, so kalau agak2 duit kais pagi makan pagi macam saye nih, memang kene cari option option parking yang agak murah sikit hehe =)
Rate parking kat KLIA2 is RM46.00 per day...
info bole cari kat website KLIA2 - KLIA2 parking info

So for those yang nak berjimat macam saye, boleh la anda2 semua parking kereta kat Putrajaya Sentral jek..
then dari Putrajaya Sentral , boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2, x sampai 15 minit dah sampai airport.

Train ERL ni akan lalu di KLIA dulu kemudian ke hentian terakhir di KLIA2 (plase refer gambar laluan tren ERL kat bawah nih).
Train ERL akan berhenti betul2 dekat level bawah airport, so turun je dari train, anda just boleh terus naik lif and terus ke departure hall di tingkat atas.
senang kan?? mudah & amat convinience..



Pic: Laluan Tren ERL & Harga tiket (dewasa) ~ source from KLIA info website

putrajaya sentral nih located ay Presint 7..
that time saye pun first time datang situ, so saye search pakai waze aje..
just type putrajaya sentral, so memang ade and terus aje ikut waze..
x susah pun nak cari sebab die betul2 tepi jalan..



 


 
Pic source from ~ KLIA2 website

So untuk info & details yang lebih pasal putrajaya sentral nih, anda boleh refer kat link bawah nih..
putrajaya sentral info
Putrajaya sentral info 1
putrajaya sentral info 2
putrajaya sentral info 3


image from the star news


 
untuk yang travel dengan toddler/ infant / baby atau anak kecil, jangan risau, sebab terminal train memang sangat stroller & user friendly.
So saya x ade masalah nak  tolak stroller imran dari putrajaya sentral ke KLIA2 =)
 
 
 
Bila sampai di Putrajaya Sentral, just parking kereta anda dekat parking dalam banggunan putrajaya sentral (parking dalam banggunan yang berbumbung ye)..
memang masa saya datang tak banyak kereta yang ada kat situ, but jangan risau sebab memang ade guard yang jaga parking 24 hours + ade cctv or litar kamera bertutup =)
and Alhamdulillah kereta kami selamat aje..
lepas dah parking just naik lift ke tingkat atas.
lepas tu cari terminal ERL transit. (senang aje pun sebab tak besar sangat pun banggunan nye)
 
harga tiket train ERL dari putrajaya sentral ke KLIA & KLIA2 adalah RM6.20 sehala bagi dewasa.
Murah kann???


 
 
dalam 15 minit je kami dah sampai ke KLIA2..
so lepas dah sampai kami terus naik lift ke tingkat atas untuk ke departure Hall.
memang sangat mudah even kami travel with baby stroller.
plus aircond ade merata, so jangan la duk imagine macam naik train biase yang panas berpeluh2 tu...
memang sangat selesa tau u ollsss =)
 
Rate parking kat putrajaya sentral berapa??
haha soklan ni susah sikit saye nak jawab sebab saye pun pening nak kira bile tengok information board die macam gambar kat bawah...(korang kira sendiri la pakai calculator eh hehe)
but total parking rate saya untuk 4 hari 3 malam ~ lebih kurang dalam 90 jam is RM14.00
ok i ulang balik eh RM14.00 aje for 4 days parking...
giler MURAH kan??
p/s : bila congak2 balik, rate sehari dalam RM4, depend on pukul berapa anda masuk parking, sebab tu saye kate calculation die macam pening sikit, so just nak senang kira sehari = RM4.00++

 


ok since ramai sangat yang tanye pasal info train dari putrajaya sentral nih, saye letak link untuk anda check time train & details pasal train.. untuk schedule/ jadual train dari putrajaya sentral,
anda boleh check kat sini ~ erl express details

untuk yang nak check jadual keseluruhan train ERL, anda boleh check kat link pdf nih ~ ERL train schedule


yang atas nih waktu/time untuk first train yang beroperasi..
details train seterusnya ade kat link atas..


So kalau rasa nak berjimat sila la follow, but if rase kaya & nak sedekah duit bertimbun2 tu bole terus parking kat KLIA & KLIA2 aje =)
hope this can help travellers out there...
have a safe trip u guyss =)
bye










117 comments:

Ku Khadijah Ku Hamid said...

masyaallah..
murahnye ieza..14 hengget jek?? auwww..
kebetulan dija memang ngah meriki2 mane la nak park kete tuk 4hari fly nanti..tq so much!!mmuahh really helps

AjlaA said...

Super like. Thanks for sharing

amar said...

thanksss a lot Puan Eiza..sangat2 membantu, may Allah bless u.

keehan said...

Salam sis.

Alhamdulilah dapat juga maklumat seperti ini. Tadi tengah dok fikir harga parking kat klia2. Terima kasih banyak2 :)

Anonymous said...

as salam kak...bangunan ni dkt belah mane yer...dia dlm putrajaya sentral tu ker..n putrajaya sentral ni dkt presint 7 yer

ieza said...

wslm sis. banggunan nih memamng dalam putrajaya sentral. betul2 dekat tepi jalan. yang persint brape tu saye x sure la pulak, tapi putrajaya sentral punya signboard sgt banyak n membantu bagi first timer macam saya. even dalam apps waze pun ade dah =)
hope this can help u dear

Anonymous said...

Alhamdulillah..thanks admin untuk info yg berguna ni..

Lc6 said...

Tq bro.. Sangat membantu..

Yaz Zid said...

Parking yag bahagian mane ye yang rm4 ni....saya tgk ad yang rm7 sehari......nak park c2 je khamis ni......minta respons ye....

ieza said...

salam yazzid,

saya parking kat dalam banggunan putrajaya sentral tu. xsure plak yang rm7, dekat luar banggunan ade parking lain, tapi saye memanng parking dalam banggunan dekat lower ground

Anonymous said...

Parking mmg dah muntah skang. rm7 tu harga parking lama utk bermlm. Diaorg update info kt website.

Junaid's Domain said...

Great posting... Tq.... Between... Tren start at what time eh

Anonymous said...

Terima kasih... Information ini sangat tolong :)

Kum Yuen Hun said...

That parking safe or not?

ieza said...

Junaid's Domain ~ time train start saye x sure, tapi boleh check dekat website ERL.

Kum Yuen Hun ~ there's a guard at the parking lot and it's inside the terminal building. i had park my car at the parking for 5 days and it's safe. a lot of people travelling using klia/klia2 and there's some airlines staff also park their cars at the terminal parking. hope this can help =)

Anonymous said...

Thanks for the info. It really helpful.

ciarra ccd said...

kak . kat mana boleh tgok waktu train ke klia2 tu ? n harga nak cek di mana? sorry saya xpernah naik train kat sana .. saya dr perak . nak parking kat airport membazir sgt dgn harga nye :(

ieza said...

salam dear ciarra ccd, awk bole tengok details pasal time train kat website erl kat sini https://www.kliaekspres.com/plan-buy/schedule/

jadual tren ade kat sini http://www.kliaekspres.com/wp-content/uploads/2013/01/KE-Final-Timetable-290514.pdf

harga tiket rm6.20 sehala dari putrajaya sentral ke klia2. hope this can help u dear

nordin abdullah said...

info yang menarik dan berguna tuk org yg budget ciput tp nak gi jln2 gak. terima kasih banyak2

Shawn said...

Thanks with great info. Thinking to change plan to park here.
Bcos i will be driving from JB, just want to make the parking fee is still RM2+Rm2 per overnight? Appreciate your reply! Thank you

gadisBunga™ said...

Tq tq tq so much for the entry ye awak. Tepat pada waktunya. Sangat membantu!

ajay said...

ini parking berbumbung ya?
mmg selalu ada parking lot atau selalu penuh? tgk gambar tu mcm kosong jee

ieza said...

hi shawn, actually i'm not exactly sure what is the rate per day but for my stay previously for 4 days 3 night it only cost me about RM14.

ieza said...

hi ajay,
yup nih memang parking berbumbung dalam banggunan pun so memang kereta safe & ade pak guard lagi yang jage.. =)

ajay said...

thanks for your reply. memang selalu tak penuh ye? maksud sy senang dpt parking?

to shawn, based on the parking rate photo, if u come in at 6am & leave before 1am, it will cost RM2. but if u leave at 2am, it will cost RM4.

so simple calculation is : it will cost you maximum RM4 per day.

for eila's case, it's RM12 for the first 3 days & RM2 for the 4th day. so total is RM14.

ieza said...

hi ajay =)

thanks for replying other quiery as well hehe..

so far mase saye pergi tu pukul 10am so memang parking banyak je kosong and ade banyak level..
so memang saye rase snang je nak cari parking, plus ramai yang xtau pasal putrajaya sentral nih..
so no to worry bout xde parking or full ke ape, memang sentiase ade aje, insyaAllah

hehe hope this can help u all =)

Anonymous said...

trima kasih bebanyak.. info sangat2 membantu..

PuteraKe4 said...

Alhamdulillah, sib baik jumpa blog ni. Kalau tak byk ler kena habis duit parking kat klia2 tu. Minggu depan nak gi china seminggu kat sana, pergh berapa agaknya nk kena berhabis lau parking kat klia2. Dahlah drive dari Taiping lagi. Hmm thanks admin.

Anonymous said...

Pkul brape plg awal car park ni buka..agak2 pkul 6 am dh buka ke?

Anonymous said...

Assalamualaikum sis. Ni kali pertama saya nak naik flight dr klia2. Sy cuba google maps dr penang. Stesen erl putrajaya/cyberjaya nih sama ka yg dekat presint 7?? Sbb cubaan pertama agak takut sis.

ieza said...

hi dear, saye x sure parking nih bukak pukul brape, tapi train paling awal pukul 5.30am, saye rase memang 24hrs bukak..

hi dear,
aah putraja sentral nih dekat percint 7, awak bole pakai waze aje nanti type putrajaya sentral memang ade..

hope this can help u guys =)

ajay said...

1. ini lokasi menggunakan google map

https://www.google.com.my/maps/place/2%C2%B056'00.0%22N+101%C2%B040'12.8%22E/@2.9333333,101.6702222,15z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x0:0x0?hl=en

2. kalau ikut gambar eiza tu mmg tertulis operasi 24 jam.

insyaallah sy akan guna kemudahan ini sabtu 22 nov ni.

darina sekeri said...

Thanks for the info!!.. nak fly hari sabtu ni...

Stewart said...

Is Putrajaya Sentral car park operating 24hours. My flight departure on early morning 7am, I need to take first train to KLIA2. first train at 452am, around 415am I will reach Putrajaya Sentral car park, I am just worry the car park close, and only operation from 6am onward. Please kindly help me to check it out. Thanks

A. Hilmi said...

Super duper helpful!!! Thanks for sharing. Lagi 2 hari nak fly seminggu nak parking..this really helpful :)
lamanhilmi.tumblr.com

ajay said...

Stewart, yes it's 24hours. We have already mentioned it above but maybe you don't understand the malay language :). all the best!

Ida Puanstoberi said...

Hai Ieza.. hihi.. patut cam biasa tgk je dak comey Imran tu..rupanya akk masuk blog Ieza. Biasa tgk kat i.g je kan..

Carik info parking dari Putrajaya pastu terlepas masuk sini. hikhik.. jap.. nak follow Ieza :D

ieza said...

hehe tq Ajay, nak kene multi language la plak kan pasni hehe..

hi kak ida =)
ehehehehe saye mmg da lama follow akak (blogger pemes la katekan)..
amboi bejalan saje akak eh, have fun travelling nanti hokey

Anonymous said...

info yang sgt berguna, terima kasih share... :) sy pun taknak membazir duit ke parking jugak hehe ~ reza

amzar syahmi said...

Terimakasih bebanyak ....mmg info yg terbaik.. double thumb

fauzi sanin said...

Terima kasih banyak2.. selesai masalah transport dan parking utk trip KLIA2 - KK pada bulan ni ..

Niza Mahathir said...

Terima kasih bnyk2 share info berguna ni. Well done

Anonymous said...

Good post ...

Jai ACO said...

thanks ya for useful sharing.
sngat-sngt membantu.dah 3x sye parking at KLIA2. 3 hri RM 138. fuuhhh brpeluh jgakk laa..

Anonymous said...

thanks for sharing..gud info

Anonymous said...

Terima kasih..info yang sangat bermanfaat..

Anonymous said...

very useful info.. tqvm :)

Anonymous said...

Terima kasih utk info yg bergune ;)

mohd nor said...

klu park utk 1 bulan dia bg tak?tgok kat notis tu maks 14 hari je

Anonymous said...

Kalau nak parking sebulan, parking kat atas.. ada open space... n yg penting free...

Anonymous said...

Tq for a very useful info...Allah permudahkan urusan u pulak nanti...

Syahela Networking said...

trima kasih.. sangat membantu info ni.. tapi nak kepastian putrjaya setral tu kat mana.. sebab tgk google map knp dari putrajaya sentral ke klia2 53 minit baru sampai..kalau tgk jadual 10 minit sahaja.. saya salah putrajaya sentral ke...

ieza said...

hi Syahela,

putrajaya sentral tu kat persint 7. Kalo ikut google map saye x sure la brape minit pulak nak drive dari putrajaya sentral tu ke klia2.
memang naik ERL dari putrajaya sentral tu ke klia 2 tu sekejap aje, sebab train ERL memang amat laju hehe kalau drive naik kete memang la xsame timing nye dear plus traffic condition lagi. hope this scan help =)

ajay said...

Boleh taip putrajaya sentral kat google map. Tak jauh dari hospital putrajaya. Kalu naik tren erl transit ke klia2 dlm 20 min. Kalu drive sepatutnya tak sampai 50 min.

Norliza Othman said...

tq untuk info.. memang sangat2 membantu :)

Vivianmah Chooiyee said...

Thanks for ur info sis!!!

Norhazlan Yusof said...

Tq bro... info yang sangat berguna dan membantu... πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Anonymous said...

Yes... mmg sgt murah n mbantu btul info2 di atas... tq tq tq..

Anonymous said...

Jazakallah hu khairan kasiran kpd ieza dn juga ajay. Maklumat yg sangat berguna.

Amry said...

Saya jarang komen di blog, tapi kali ni kena komen sebab info yang sangat membantu, tengah buka website2 booking flight ticket dan tengah memikir camne nak jimat kos. Terima kasih kerana berkongsi! :)

Azahari Talib said...

Superb info n thanks

Anonymous said...

Terima kasih atas maklumat yang memang dicari-cari...

Danaraj Shanmuganathan said...

Thanks for the info... really appreciate it.

esperanza milangro said...

Great info! Tq for sharing✌️

awin said...

Thanks for the info esp the parking board pic.It tells in details

Anonymous said...

Hi nak Tanya putrajaya sentral same dgn kl sentral ke ?

ieza said...

hi dear, putrajaya sentral & KL sentral tu tak sama. Putrajaya sentral kat persint 7 putrajaya, and KL sentral dekat KL. so memang lain.
hope this can help u dear

Rozline Ismail said...

Bile time nk naik flight and bercuti lame2, sy pun suka parking kat situ. Murah. Kalo parking 7 malam pun, tak sampai rm40. Paling tinggi parking rate sy bayar kat situ rm32 je. Setakat ni Alhamdulillah, tak pernah ade kes. Cuma make sure, sediakan duit kecik. Sebab sometime, auto pay machine tu buat hal jugak. So, terpaksa patah blk bayar kat kaunter :)

Anonymous said...

Oh I ingat sama sub I try online cari jadual putrajaya sentre ERL xdpt hehe may in sy plan park Kat putrajaya sentral tp tkt tak dpt train haha sy Dari prk

Anonymous said...

Tq for info

fendi said...

Hi, thanks for sharing. dapat jimat banyak dan tak semak kepala. may Allah rewards you.

Anonymous said...

info yg sgt bgus..TQ sgt2

Joshua Going said...

Thanks for the info...really appreciate it

Anonymous said...

Terima kasih. Sgt membantu :) tepat dan bjak.

Anonymous said...

Hi everyone, is the parking rate still remain the same?

Salam Merni said...

Hi! Kat situ ade parking free ke? Yg berdekatan dgn putrajaya sentral erl stesen...

Anonymous said...

Thanks for the info..senang la lepas ni if nak bercuti..

jamal said...

Klau musim raya nie parking ada x?takut xde parking

Anonymous said...

Baru je call PBB. Yup, still aplicable till today. RM 4/day. Yayyy! :)

Cikgu Hamzah Suleiman said...

saya pun selalu park di sini kalau terbang klia/klia2... parkinng ni 24 jam tapi erl la yang tak 24 jam... rate parking tak kira satu hari satu bayaran tapi dipisahkan siang dan malam... last saya pergi, caj parking siang rm2, malam rm3... so ikut la sesi masa yang terkena...so, satu hari satu malam rm5, tapi kalau masuk siang, keluar siang esok, kena la rm7...

kalau datang siang, parking memang penuh... sbb orang kerja yang mungkin naik bas transit, klia dsb... tapi kalau datang malam, memang senang parking... leh parking dekat dengan lif... ^_^

Cikgu Hamzah Suleiman said...

baru check.... caj malam dari rm3 dah naik rm5...

kopipes:

Putrajaya Sentral provides indoor and outdoor parking facility for commuters. This park-and-ride facility is managed by Perbadanan Putrajaya. The current charge for covered car park is RM2 per entry from 6am to 1am. Vehicles that exceed this time period will be charged an extra RM5, and the maximum number of days for a car to be parked at this facility is 14 days. Motorists who park their cars here can enjoy free bus rides on the Nadi Putra buses.

Anonymous said...

It is indeed the same. Thank you so much for being so kind by sharing such comprehensive info. May Allah reward your kindness.

Isyraf Abdul Rahman said...

Thanks a lot sis.. Mmg berguna Info yg dikongsi

Anonymous said...

Assalamualaikum

This is absolutely brilliant. Thanks so much & may Allah rewards you bountifully for helping so much people out there.

-kirana-

Rachel Lim said...

Thx for the info...really useful for me with my baby travel along...

chempakamerah said...

Tq. Sangat2 membantu.πŸ˜ƒπŸ˜ƒ

Marcus Lim said...

Ok, terima kasih dengan info ini.

Anonymous said...

Nk travel next week...akn park kat putrajaya sentral ni. Tq tq tq info yg sgt mmbantu.

ajay said...

harga tiket transit masih sama ke?
baru2 ni ERL (Sentral-KLIA) naik RM55 tp info utk transit xde.
nak guna next week :)

biarwak said...

terima kasih info. 14-17 feb 2016 nanti nak ke langkawi naik flight air asia, hope harga parking dan erl tak naik harga.

*masa komen belum check latest price parking + erl punya tiket...

biarwak said...

baru lepas check price tiket erl dari putrajaya ke klia2,

RM9.40 (Adult) RM4.20 (Child) (update jan 6, 2016)

Anonymous said...

yep, bley update sis..
ERL dari Putrajaya Sentral ke KLIA2 :
Dewasa RM9.40 & kanak2 RM4.20

Kadar parking pun dah revise:
6am - 1am = RM2.00
1am - 6am = RM4.00

just wanna share. tq

rosli6sqn said...

Assalam Puan,

Terima kasih byk2 atas maklumat yang puan berikan. Ianya sangat2 membantu.

Terima kasih sekali lagi puan.

uqie said...

Sangat berguna..... terima kasih Tuan punya blogspot Kongsi informasi berguna hari rabu ni saya gi sana.....

uqie said...

Sangat berguna..... terima kasih Tuan punya blogspot Kongsi informasi berguna hari rabu ni saya gi sana.....

uqie said...

Ok gd info

uqie said...

Good info

hasrul said...

Hmmm still blh park lg ke? Nk fly 24 ni 5 hari..

hairul nizam kassim said...

Sy suka post neh.. 😁

Anonymous said...

Assalam..Tuan Tanah...
Alhamdulillah, jumpa info ni, yg sngt2 bermanfaat utk pengguna2 , esp pengembara penerbangan...
baru nk bermula menceburi arena pelancungan jimat ni..; bru buat survey...
moga2 tuantanah mndapat rahmat dari perkongsian manfaat ini...
harapan, agar kemudahan yg ini akn berkekalan..., x seperti stngah2 yg lain.., telah d ganggu dn diambil kesempatan oleh pihak2 tertentu..

skrng nk survey capacity parking p'jaya central / cyberjaya central plak..
thnx tuan tanah...

mamatsudin99yahoo

Anonymous said...

salam..flight zue jam 7am..naik erl plg awal sempat kan catch flight tu.. tgh pening pk nk park mana dr aritu lagi..

syukri saibu said...

Tq so much! Sgt berguna...best info shared ever for me..

Anonymous said...

Murah lah ,
Boleh lah nnti nak parking dekat sini, rumah pun dekat kajang.
Ada plan nak pergi Kota Kinabalu.

Terima Kasih untuk Info ni..

Anonymous said...

aSSalamualaikum,

Terima Kasih untuk info.

Nasib baik ada blog info macam ni..

Anonymous said...

Kawan baru je balik dari langkawi,

Depa pun parking dekat sini lah ..

Azmi Mohd Nin said...

terima kasih. sangat membantu

Andy Loo said...

Ambil semua like I. Tq so much..

Anonymous said...

Minta dapatkan info kalau nak beli ticket transit ke KLIA 2 dari Putra Sentral dlm pkl 5 / 5.30 counter dah buka ke? Saya bak cuba parking sini sbb dr Melaka. Flight 8.35 pagi

Slowhand said...

Salam, Terjumpa blog ni..
Sedang mencari tempat parking untuk 5 hari,
so dari info yg sya baca di sini untuk mudah kiraan
seperti berikut:-

(Update July 2016)

Parking 24 jam $RM 6.00 sehari
ERL ke KLIA/KLIA $RM 9.40 Dewasa RM4.20 Kanak2

#service 24 jam.

Semuga membantu.

Ain Sarah Khadijah said...

Thanks info. Now Ain tgh berjaga nak kejut papa jam 3 pagi sbb kami nak park kat sana. Kami gilir gilir tidur sbb nak kejar 1st train. Mama dah naik flight smalam tinggal ain, adik, baby dan papa naik pagi ni. Tq info ni sgt mmbantu kami.

Ain Sarah Khadijah said...

Thanks info. Now Ain tgh berjaga nak kejut papa jam 3 pagi sbb kami nak park kat sana. Kami gilir gilir tidur sbb nak kejar 1st train. Mama dah naik flight smalam tinggal ain, adik, baby dan papa naik pagi ni. Tq info ni sgt mmbantu kami.

Rosdi Mohamad Sahid said...

entry yg terbaik dan membantu...

Azrul Ahmad said...

assalamualaikum sis ,
Parking di putrajaya sentral ni masih harga yg sama ke?
Jadual Train paling last dari KLIA2 ke putrajaya sentral pukul berap?

uqie said...

Refer slowhand punya comment kay atas .. tu harga baru...

ajay said...

harga tak sila dah naik RM6 utk 24 jam.
jadual leh tgk website transit

https://www.kliaekspres.com/plan-buy/schedule/

setakat yg sy tgk situ last train 00:59

Anonymous said...

Tiket erl boleh beli ondespot or kena beli dlu ea? Risau lak kang tibe2 dh sampai tiket habis menangis kat ctu hahah

ieza said...

tiket bole beli kat sana aje on the spot at the counter. no worries ERL nih memang slalu x kan full and have a lot of empty seats. so no worries bole terus beli kat sana aje nanti =)