Wednesday, October 22, 2014

Trip Bali Day 3 ~ 23 June 2014

yuhuuuu
morning bloggers...
disebabkan hari nih ramai umat manusia yang tengah bercuti, so tuan tanah pun x ade feel nak koje..
so wajibla sambung hupdet entry Bali trip, before tuan tanah hilang ingatan lagi haha..


orait sambung lagi our third day at Bali..
macam biase pagi2 kami bangun breakfast bagai juara dulu kat hotel..
dah bayarkan, so sila makan kenyang2 dlu before nak jalan jauh..

Bedugul

pagi ni kami nak berjalan jauh sikit, kami nak ke bedugul..
jauh jugakla dari kuta, siap tetido2 dalam kete, nasib baik pak supir yang drive kan haha..
2 jam drive from kuta & 2 jam drive balik, so total 4 jam return kat situ.. lame oii huh

Pura Ulun Danau nih memang agak pemes..
cube check duit rupiah, ade gamba background temple ni kat wang kertas RP50,000..
enterance masuk ke bedugul nih RP10,000 seorang..
kat sini memang ade kemudahan surau, tempat makan halal so amat senang untuk yang nak smayang and makan2 kat sini..
pada yang bawak stroller baby tu, kat sini ade tempat yang senang nak tolak stroller, tapi bila kat tepi2 tasik tu macam susah sikit nak tolak.. so redah jela eh hehe


 
 
time kami datang, kebetulan diorang tengah ade upacara sembahyang, so sempat la snap gamba sekeping dua..
kat sini sejuk but dah tengahari sikit terus panas ya rabbi haha..
so kami pun xdela nak jalan2 sangat kat sini, just tengok view temple amik2 gamba sikit & balik..
penat travel jauh2 sampai 2 jam tapi kat sini kami spend less than 1 hour hehe..
so if sape2 yang plan nak pegi bedugul nih make sure keluar pagi2 sebab jauh dari kuta =)



 


 
ok lepas dah penat marayap kat bedugul tadi, supir kami bawak kami lunch kat Rumah Makan Taliwang As-Sidiq..



Dah sampai sini off koss la wajib order ayam taliwang kan...
so kami order ayam taliwang & ikan bakar + sambal tempe..
rasa??
sedap sampai licin la pinggan...
banyak lagi choices lauk2 yang lain, so boleh pilih2 kat menu tu ade skali price =)


bila sampai indonesia, teh botol nih minuman wajib ok..
so sila order banyak2 hehe...



Tanah Lot Bali

ok lepas dah kenyang lunch, kami pun sambung our journey back..
so next venue kami ke Tanah Lot Bali..
yang nih memang wajib datang...
seriously cantik yang amat =)

enterance fee untuk masuk ke tanah lot nih RP30,000 per person..
and kat sini saya boleh tolak stroller si imran ke mana2 ecehhh kecuali kat level bawah yang betul2 dekat laut tempat diorang sembahyang tu jela...
so kami tengok dari atas aje...



 
seriously memang cantik sangat patutla pemes...
macam nak amik gamba from sume angle la haha..
ok tepek skit gamba tuan tanah eh =)
 

 



 
 
kat sini banyak jugak ole2 / souvenir2 bali yang boleh u ollsss shopping..
tapi make sure kene pandai tawar ok..
kalo x rugiiii sebab diorang slalu bukak price mahal kat tourist..
 
kat sini masa petang2/ senja ade la kecak dance sambil layan sunset..
tapi sebab kami ade baby kecik so kami skip jugak...
so xdela kami nak melayan sunset kat sini..

 



nih la supir kami hehe...
yang kecik tu assistant supir wakaakakakka


lepas dah setel tanah lot, kami pun balik ke kuta...
kami gerak awal sikit sebab bila nak petang2 nak senja nih memang agak jam kat area situ sebab ramai tourist datang ke tanah lot nak layan sunset & tengok kecak dance..

kami cakap kat pak supir yang kami nak shopping..
so die bawak kami ke factory outlet & krishna..
krishna nih kedai cenderahati / doorgift yang femes la kat bali sebab price die amat murah la nak di compare dengan kedai2 biase kat luar..
banyak pilihan but quality pada saye kureng la skit macam level2 giant or mydin la kot..

kat sini ade jual macam2 gift dari key chain, baju2 tshirt, batik, kraftangan, makanan & banyak lagi
harga memang amat murah, so jangan lupe borong untuk yang tersayang hehe..

gamba amik kat google jek

gamba from google
 
bila kat bali nih, jangan lupe beli pie susu..
seriously sedap.. nak beli buat ole2 pun best gak..
nyesal plak beli sikit je aritu..


ok list tempat2 menarik kat bali dah setel..
shopping pun dah mnimbun..
kami balik ke hotel jek lepas tu, mandi2 and fresh up sikit then malam tu nak jalan2 kuta jek..

malam tu kami dinner kat pizza hut jek kat matahari mall xjauh dari hotel kami...
but yang best kat pizza hut indonesia nih, menu dia x sama langsung macam kat malaysia..
banyak menu sedap2 ok, sampai kami x tau nak pilih ape...
rase pun sedap + harga sangat ok..
kalau la kat menu pizza hut kat malaysia macam nih memang tiap2 minggu i pi serbu hehe..
but trust me memang sdap & berbaloi..

 
 
lepas dah kenyang, kami jalan2 kat town kuta..
shopping2 sikit lagi + merayap2 tengok night life kat kuta..
kat sini urut2 massage pun murah & bersepah2 kat sepanjang pekan kuta...
so dah penat berjalan before sampai hotel kami gi urut kaki kat kedai spa..


 
 
orait.. letih sangat hari nih..
masa untuk balik hotel & packing2 barang..
esok nak balik malaysia dah huwaaaa
to be continue....
 
 
my other entry about Bali trip:

No comments: