Wednesday, October 15, 2014

Trip Bali Day 1 ~ 21 June 2014

helloooooo
hehe ok trip nih dah berabad berkurun2 lame nye...
tapi still nak hupdet gak kan...
wajib ok, kang nanti abis hilang semua gamba2 travel..
mau mlalak nanti macam kes travel ke new zealand dulu...
huwaaa 1 gambo iolssss pun xde tau

part packing barang2 plak, nih first time travel oversea dengan baby..
so banyak sikit la barang kene bawak, pampers pun dah nak separuh beg
nasib baik pampers ringan haha kalo x rugi luggage 20kg

ootd baju imran bahahaha mengade kannn hakak =P
ok berbalik pada trip bali nih...
kami depart from KLIA 2 hari sabtu...
kami park kat putrajaya sentral jek, then naik ERL ke Klia2..
ade saye tulis dlm post before nih ~ tips parking murah di KLIA2

dalam train ERL on the way ke KLIA 2
 kami amik flight petang sebab malas nak kelam kabut bangun pagi2 buta..
ada baby nih memang banyak sikit nak kene consider...
tapi si imran bila naik flight, mula2 elok jek duduk nya (30 minit jek punnn)
lepas tu dah gelisah nak begerak2.. xnak pulak die tido dalam tu
aduhaiii nih air asia bukan mas, x ade nye stewardess nak melayan ko nak =P
nasib baik la ade brother nih yang melayan si imran
actually brother ni duduk sebelah kami aje, tapi die duduk tepi tingkap..
so meraung si imran nak tengok kat luar tingkap tuh..



kami sampai ke Bali dalam pukul 6.45 petang..
keluar jek gate arrival punyela kami tekun mencari signboard supir kami..
punyela banyak signboard name guest kat luar aiport hehe..
kami memang dah book awal dari malaysia sebab kami nak supir muslim..
senang nanti sebab supir muslim akan bawak kita ke restoran2 yang halal & tempat yang ade surau/masjid untuk smayang..
(p/s kat bali nih 10% aje muslim, yang lain tu hindu ye)

kami memang dah book supir pak isme untuk 4 hari kami kat sana..
harga dari aiport ke hotel, pak isme charged IDR50,000
sebab dekat aje pun kuta dengan aiport..
then untuk full day tour kami, daily pak isme charge IDR350,000..
So total untuk 4 hari kami kat sana, return trip to airport + 2 hari full day tour = IDR800,000 or lebih kurang dlm RM215.00, murah kan??
selesa la jugak sebab kami bertiga jek dalam tu naik toyota avanza..
luas iolss & imran duduk berdua aje dekat seat belakang haha
so sape2 nak booking pak isme ni memang la iolsss rekemen ~ 62 81338614174 (pak isme)
kalau nak booking just wasap jek die, bgtau details date bile nak datang bali..
xpayah nak bayar deposit for confirmation, nanti dah nak balik malaysia masa kat aiport baru terus bayar total semua dekat pak isme.

pak isme hantar kan kami ke hotel..
kami duduk kat hotel Kuta station hotel & spa yang betul2 dekat Kuta city..
dekat dengan beach & di tengah2 bandar Kuta..
senang sikit nanti kami nak merayap2..

dah sampai hotel baru si imran ni nak tido tau huwaaa
tadi dalam flight kemain tahan mata x nak tido..


lepas dah fresh up & semayang, kami pun merayap jalan2 kat bandar kuta..
memang happening malam kat bandar kuta ni..
penuh dengan restoran2 & pub2 hiburan...
pssstt babi golek pun bsepah2 ok hehe..
so make sure kalau nak makan cari tempat yang ade tulis halal..

FYI, kat sini semua fastfood dijamin halal oleh kerajaan indonesia macam KFC, M'cd, pizza hut & lain2 fast food yang femes2 tu...
so kalau agak2 suspen tu bole makan fast food je dulu..



tempat wajib pergi is hard rock cafe la off koss...
memang collect souvenir kat hard rock cafe kalau gi mane2...
memang x jauh pun dari pantai kuta..


malam tu kami makan burger king aje, sebab malas nak menapak jauh2..
dahla dengan nak menolak stroller si imran nih..
orait lepas dah penat merayap, kami pun balik ke hotel..
menapak aje sebab memang location hotel ni dekat aje.. save duit iolsss nak naik teksi bagai..
ok kene tido awal skit sebab esok nak jalan jauh...

tips pada yang bawa baby ke bali:
  1. dekat bandar kuta nih jalan die xberape elok sangat, so nak tolak stroller tu macam leceh sikit sebab ade time yang nak kene angkat & cross jalan.. so memang x user friendly sangat..
  2. so the best way is bawak stroller yang kecik & ringan atau lagi bagus pakai baby carrier aje senang.. memang lagi berbaloi
  3. kat bandar kuta nih traffic memang agak padat, banyak kereta espcially wekend, so sila berhati2 pada yang bawak anak kecik tu eh..
  4. wipes, mineral water and baby foods jangan lupe bawak eh, sebab kat sini saye x jumpa sangat baby food yang macam kat malaysia + x sure halal ke x.. so to be safe bawak aje from malaysia =)
  5. kalau travel jauh2 saye suke pakai kan baby pampers yang mahal sikit macam mami poko.. tahan la sikit if x tuka pampers berejam2 kan... xdela melecet baby tu nanti.. yela kat sini x semua tempat ade toilet yang selesa.. so biar mahal skit but worth it =)
  6. kalau ade baby better amik supir mase travel kat bali, sebab lagi selesa & baby boleh tidur or menyusu dalam aircond.. nak letak beg barang2 pun safe..
ok to be continue... kalo iolssss rajin la kannnn hahah =)


other entry for my Bali trip;
Bali Trip day 2
Bali trip day 3
Bali trip day 4

No comments: