Wednesday, October 15, 2014

Trip Bali Day 2 ~ 22 june 2014

yuhuuuuuu =)
ok sambung balik entry trip to bali sementara mood rajin tengah meresap nih haha

pagi2 kami bangun & makan breakfast kenyang2 dulu kat hotel..
make sure apa yang korang makan tu halal ok, kalau x sure better tanya staff hotel..
kat indonesia memang ade air jamu skali dalam buffet breakfast.. kalau mampu telan sila lah haha



ok dah kenyang kami pun bersiap tunggu pak supir kat lobby hotel...
before tu posing2 dulu kat depan bilik hehe


Ubud, Bali

kat ubud ni banyak tempat2 hasil kraftangan penduduk bali..
diorang kat sana memang kreatif & berseni..
first stop kami di tempat perusahaan batik...
tengok2 macam mane they all buat batik tangan..
iolsss  xminat sangat so laju jek kami jalan haha..
kat situ ade jugak jual baju2 & kain2 batik.. tapi still we olsss x minat so skjap jek stop kat sini..



then kami singgah kat area perusahaan kayu ukiran  plak..
memang diorang ni sangat2 la kreatif..
tapi we olsss pun xminat jugak cepat2 kami jalan haha..
xde ape pun kami beli kat sana..



 
 actually banyak lagi kedai2 lain macam kedai silver, emas, kedai ukiran2 tapi kami skip sebab memang x minat haha..
then kami sambung jalan lagi menuju ke tegallalang pulak..

Tegallalang (rice terrace)

sini memang wajib u ollss pegi ok..
kat sini diorang tanam padi bukit kat tepi lereng bukit..
memang sangat cantik view2 nye..
aman damai aje rase tau...
kat sini cuaca die sejuk sikit sebab atas bukit..

enterance fee kene bayar kat guard RP5000 seorang.. so siap2 kan duit kecik korang ok before bejalan2..



 
Kedai Kopi Luwak
 
kat Bali nih memang pemes dengan kopi luwak nye..
kopi luwak tu, biji kopi yang dah dimakan oleh musang, then bila musang tu berak akan keluar lah biji2 kopi tu balik..
lepas tu diorang akan kutip, basuh & kering kan..
then diorang akan process jadi serbuk kopi..
mahal ok kopi luwak nih, kopi paling mahal kat dunia ok =P
sanggup u ollss nak minum?? haha

ni la biji kopi, iolss pun first time tengok tau...
 musang2 nih time siang diorang tido la plak..
so dapat tengok dalam sangkar jela gayanye...
 

semua guest2 yang datang they all akan bagi rasa coffee free..
sedulang coffee terus die bagi try...
macam2 perisa diorang bagi rasa..
if nak rasa kopi luwak, tu memang kene bayar RP50,000 secawan..
 
 
 



lepas dah shoppimg coffee kami pun sambung balik perjalanan kami ke kintamani pulak & lunch kat sana...

Kintamani

Kintamani ni x jauh dah dari tegalalang tadi...
ape yang best kat sini??
view gunung batur die yang cantik...
kat sini cuaca die sejuk ala2 cameron higlands gitu.. memang nyaman aje..
lagi best bila boleh lunch sambil makan mengahada gunung Batur...
seriously cantik..
p/s sorry gamba memang x cantik sebab pakai henpon cap ayam jek =P
but seriously in real memang la amat cantik..
enterance masuk ke kintamani RP2000 seorang..




 kami lunch kat restoran yang betul2 menghadap gunung batur..
kat sini ada option either nak buffet or ala carte..
tapi kami amik yang ala carte aje. sebab makanan die macam x menarik sangat..
kami just makan nasi goreng & sate lilit..



ok then settle kat area gunung2 ni..
kita bejalan pulak kat area bawah hehe...
then pak supir bawak kami ke pantai pendawa...
kat sini pantai2 die memang amatla cantik yang amat seriously..


Pendawa Beach

enterance masuk ke pantai pendawa nih RP5000 seorang..
serious memang cantik gile weii..
pasir putih sangat + laut biru jernih..
memang pantai2 kat bali ni cantik2 semuanye just pantai kuta aje kureng skit..
maybe sebab dah ramai sangat yang mandi kat sana kan...





 Uluwatu

then lepas tu kami ke uluwatu pulak...
kat sini pun memang wajib pergi...
why??
sebab cantik sangat2..
tapi x sesuai sikit bagi yang bawak stroller baby sebab kene mendaki banyak tangga..
so memang kene dukung jela si imran hari tu..
nasib baik pak supir volunteer tolong dukungkan spanjang kami kat sane hehehe

kat sini ade kecak dance time senja, tapi sebab kami ade baby so kami skip..
pada yang nak tengok, boleh la bagitau supir so nanti die boleh belikan tiket..

 



kat sini guest sume kene pakai kain panjang kaler kuning/unggu kat pinggang..
kira macam menghormati kawasan temple diorang..


Jimbaran

next kami nak layan sunset & dinner kat jimbaran...
pemes ok jimbaran nih lepas angkawasan negara & wife dinner lomantik2 kat sini dalam tv haha..

ok tapi seriously yang nih pun memang kene datang..
sebab view sunset die memang sangat la cantik..
plus seafood die pun sedap2..
just price makanan kat sini bole tahan mahal la jugak..
tapi nak layan sunset dinner punye pasal iolsss pejam mata jela haha



kat sini ade option package or ala carte...
but kami amik ala carte aje, bukan sume seafood tu we all makan pun..
so amik yang basic2 aje sudehh
 
yang kami order haritu is ikan bakar + butter prawn + sotong bali + sayur + sambal bali
sedapppp sampai licin pinggan ok haha..
 
 
 iolsss sampai awal sebab nak seat depan betul2 menghadap laut gitu...
so bole layan sunset dengan aman...
supir kami pun dengan baiks hati sangat tolong pegang kan imran masa kami makan..
so memang bole makan sampai licin hahahahah



dah kenyang kan...
time nak bayar la yang nervous..
total sume RP600,000 hahaha..
amik ubat, so pejam mata jela baya hehe..


 
ok perut pun dah kenyang, badan pun dah penat sehari suntuk berjalan sakan...
esok nak travel lagi...
so pak supir hantar kami balik ke hotel...

to be continueee =)
 
my other entry about Bali trip:
Bali trip day 1
Bali trip day 3
Bali tri day 4
 




2 comments:

Tishya said...

baik gila supir siap tlg bbsit irfan hahahah

::EIDA:: said...

weehoo! ida dtg baca cerita balii ehemmmmmm