Wednesday, July 23, 2014

Info on Travelling with baby stroller at KLIA2 & Tips bawa baby dalam kapal terbang

yuhuuuu
selamat berpuasa...

macam biskut chipsmore kejap ade post kejap snyap..
tapi sebab mood nak raye so mood keje dah kelaut...
so boleh la layan sepost dua =P

ok nak story sikit pasal info on travelling with baby stroller kat KLIA2..
sebab mase nak travel ke Bali dulu, sikit sangat info pasal baby stroller nih kat KLIA2 & Air Asia...

ni mase dalam ERL before sampai kat KLIA2
ade yang tanye senang ke nak bawak stroller naik flight & masa check in kat airport?
jawapan nye : senang aje, lagi pun dah bayar tiket & tax mahal2 so sila fully utilised semua kemudahan yang anda dah bayar eh hehe..

dekat KLIA2 memang kawasan airport nye agak besar, after dah check in kat kaunter nak menapak ke gate terminal pun agaklah jauh. so memang wajib saya rase ade stroller nih xdela jenuh nak kendong baby menapak ke gate. so memang amat2 la digalak kan bawak stroller bagi yang ade baby..

once dah check in di kaunter check in, anda boleh terus ke gate terminal berlepas.
terminal berlepas ade kat tingkat atas, so bagi yang bawak stroller boleh la naik lift aje..

ada juga yang tanye, berapa berat maksimum stroller yang dibenarkan & berat stroller termasuk sekali dengan berat bagasi ke? ada bayaran x?
jawapan nye : dalam kebanyakkan syarikat penerbangan, memang ade dinyatakan penumpang dibenarkan untuk membawa stroller tanpa dikenakan apa2 bayaran, so memang FREE ye mummy2 sume so jangan la risau..

dan lagi 1, berat stroller tidak dikira sekali bersama dengan berat bagasi yang anda bawa ke dalam pesawat (check in). so bila time check in nanti, just check in beg2 anda sahaja, stroller xpayah ye mummy2 sebab memang diorang x kira pun brape berat stroller tu. so u ollsss bole tolak aje stroller tu sampai depan pesawat. jadi, xkisah la stroller u ollss tu kecik ke besar ke ringan or berat ke, diorang memang x kisah pun..

ape prosedur yang perlu bila nak bawak stroller naik pesawat/kapal terbang?
  1. anda boleh check in macam biase di kaunter (bagi penerbangan luar negara memang kene check in di kaunter sebab diorang nak check pasport). then boleh terus ke gate terminal berlepas.
  2. bila dah sampai di gate terminal berlepas (gate yang tertulis dalam tiket) anda boleh lah jumpa staff yang ade di kaunter (kaunter sebelum masuk ke aerobridge) untuk mintak sticker pada stroller macam dalam gambar kat bawah nih. (stiker yang ditampal pada stroller tu ada no. penerbangan & no pesawat anda, so nanti senang untuk reference/ pengenalan bila dah sampai ke destinasi)
  3. Bila nak masuk ke pesawat/kapal terbang, tolak stroller sampai ke depan pintu pesawat/kapalterbang dan lipat stroller anda. nanti akan ada staff penerbangan ambil & simpan stroller anda dalam ruang kargo.
  4. Bila dah sampai ke destinasi, anda boleh ambil stroller kat tempat anda ambil beg bagasi anda nanti.
sticker pada stroller
kaunter staff sebelum aerobridge

sampai mana anda boleh tolak stroller baby?
anda boleh tolak stroller baby sampai ke aerobridge sebelum betul2 masuk ke dalam badan pesawat, so tolak aje sampai la anda jumpe pintu kapal terbang & ade stewardess kat depan pintu =)


Tolak stroller anda sampai ke aerobridge
ok sampai kat depan pintu pesawat ni anda boleh lipat & tinggalkan stroller kat sini

tadaaa senang kan??
x susah mane pun... dah bayar mahal2 sila guna kan semua kemudahan yang ade =)

tips dalam pesawat
  1. sila bawak mainan/toys anak anda, so nanti x adela diorang boring sangat duduk lama2.. kalau ade ipad/tab lagi bagus so baby boleh leka. kalau boleh download siap2 movie/baby songs dalam tu macam upin ipin ke barney songs ke..
  2. bawak makanan/minuman anak anda sekali dalam tu, agak2 die dah start nak meragam tu boleh la sumbat dengan coklat ke gula2 ke hahaha
  3. masa nak berlepas & mendarat tu kalau boleh bagi baby minum susu/air sebab masa tu tekanan udara berbeza so nanti takut baby meragam or x biasa..
  4. kalau agak2 baby boring2 or dah start meragam, boleh bawak jalan2 dalam pesawat.. pegi la main air skit dalam toilet ke hehe..
  5. make sure masa check in mintak seat paling tepi (aisle seat) so senang nak keluar & masuk.. nanti bila time baby dah start meragam bole lah bergerak2 sikit.



okla tu aje....
hopefully dapat membantu mummy2 kat luar sana =)
selamat bercuti hehe

Tuesday, July 1, 2014

Tips parking kereta murah di KLIA & KLIA2

morningggg =)

ok, previously mase before pergi Bali, letih tau saye google nak parking kereta murah & senang before fly to Bali... sebab KLIA2 kan baru bukak, so tak banyak sangat info pasal parking...
so hopefully this post boleh tolong other traveller as well...

FYI, parking kat KLIA & KLIA2 agak la mahal sikit, so kalau agak2 duit kais pagi makan pagi macam saye nih, memang kene cari option option parking yang agak murah sikit hehe =)
Rate parking kat KLIA2 is RM46.00 per day...
info bole cari kat website KLIA2 - KLIA2 parking info

So for those yang nak berjimat macam saye, boleh la anda2 semua parking kereta kat Putrajaya Sentral jek..
then dari Putrajaya Sentral , boleh terus naik train ERL terus ke KLIA & KLIA2, x sampai 15 minit dah sampai airport.

Train ERL ni akan lalu di KLIA dulu kemudian ke hentian terakhir di KLIA2 (plase refer gambar laluan tren ERL kat bawah nih).
Train ERL akan berhenti betul2 dekat level bawah airport, so turun je dari train, anda just boleh terus naik lif and terus ke departure hall di tingkat atas.
senang kan?? mudah & amat convinience..



Pic: Laluan Tren ERL & Harga tiket (dewasa) ~ source from KLIA info website

putrajaya sentral nih located ay Presint 7..
that time saye pun first time datang situ, so saye search pakai waze aje..
just type putrajaya sentral, so memang ade and terus aje ikut waze..
x susah pun nak cari sebab die betul2 tepi jalan..



 


 
Pic source from ~ KLIA2 website

So untuk info & details yang lebih pasal putrajaya sentral nih, anda boleh refer kat link bawah nih..
putrajaya sentral info
Putrajaya sentral info 1
putrajaya sentral info 2
putrajaya sentral info 3


image from the star news


 
untuk yang travel dengan toddler/ infant / baby atau anak kecil, jangan risau, sebab terminal train memang sangat stroller & user friendly.
So saya x ade masalah nak  tolak stroller imran dari putrajaya sentral ke KLIA2 =)
 
 
 
Bila sampai di Putrajaya Sentral, just parking kereta anda dekat parking dalam banggunan putrajaya sentral (parking dalam banggunan yang berbumbung ye)..
memang masa saya datang tak banyak kereta yang ada kat situ, but jangan risau sebab memang ade guard yang jaga parking 24 hours + ade cctv or litar kamera bertutup =)
and Alhamdulillah kereta kami selamat aje..
lepas dah parking just naik lift ke tingkat atas.
lepas tu cari terminal ERL transit. (senang aje pun sebab tak besar sangat pun banggunan nye)
 
harga tiket train ERL dari putrajaya sentral ke KLIA & KLIA2 adalah RM6.20 sehala bagi dewasa.
Murah kann???


 
 
dalam 15 minit je kami dah sampai ke KLIA2..
so lepas dah sampai kami terus naik lift ke tingkat atas untuk ke departure Hall.
memang sangat mudah even kami travel with baby stroller.
plus aircond ade merata, so jangan la duk imagine macam naik train biase yang panas berpeluh2 tu...
memang sangat selesa tau u ollsss =)
 
Rate parking kat putrajaya sentral berapa??
haha soklan ni susah sikit saye nak jawab sebab saye pun pening nak kira bile tengok information board die macam gambar kat bawah...(korang kira sendiri la pakai calculator eh hehe)
but total parking rate saya untuk 4 hari 3 malam ~ lebih kurang dalam 90 jam is RM14.00
ok i ulang balik eh RM14.00 aje for 4 days parking...
giler MURAH kan??
p/s : bila congak2 balik, rate sehari dalam RM4, depend on pukul berapa anda masuk parking, sebab tu saye kate calculation die macam pening sikit, so just nak senang kira sehari = RM4.00++

 


ok since ramai sangat yang tanye pasal info train dari putrajaya sentral nih, saye letak link untuk anda check time train & details pasal train.. untuk schedule/ jadual train dari putrajaya sentral,
anda boleh check kat sini ~ erl express details

untuk yang nak check jadual keseluruhan train ERL, anda boleh check kat link pdf nih ~ ERL train schedule


yang atas nih waktu/time untuk first train yang beroperasi..
details train seterusnya ade kat link atas..


So kalau rasa nak berjimat sila la follow, but if rase kaya & nak sedekah duit bertimbun2 tu bole terus parking kat KLIA & KLIA2 aje =)
hope this can help travellers out there...
have a safe trip u guyss =)
bye