Monday, January 5, 2015

info ~ repair screen Iphone 5 murah




30 December 2014...
2 hari before new year...
memang bad day sangat2 tau...

tengok retak seribu screen iphone iolssss =(
retak bjuta2 hati ku tau huwaaaaa..

tengah2 bejalan nak pegi lunch, borak2 punye borak tup2 hpn tjatuh kat lantai...
slalu dah jatuh kat lantai kadang2 kat umah main campak2 jek..
si imran tu lagi la campak bjuta kali kot..

tapi hari tu memang malang sungguh..
jatuh terus retak seribu screen nya...

terus google camne nak repair screen & price repair..
bila tengok mak aih RM400++ repair jek??
menangis x berlagu ok huuuu..

terus google lagi cari mane tempat yang murah2..
ade pun kat KL...
so post nih iolss tulis untuk bantu iphone user lain yang maybe senasib ngan iollss..

normal rate price  nak repair screen iphone5 dekat kedai2 repair phone yang establish macam ifixit kat empire gallery subang is ~ RM400-RM450++

but if pegi kedai repair phone yang kecik2 kat dalam mall yang banyak jual hpn2 slalu normal rate diorang akan bagi is ~ RM250..

hari tu saye survey kat plaza alam sentral Shah Alam, tingkat 3 area banyak kedai2 kecik jual hpn..
kat situ ade banyak kedai yg repair handphone.
mostly sume repair iphone bagi rate ~ RM250..
paling murah pun RM230..

but, bila jalan jauh sikit sampai hujung ade 1 kedai repair phone owned by melayu.
ade 1 jek kedai repair hpn melayu kat situ
bila tanye price yang die bagi is ~ RM180..
murah ok!

so for those yg nak repair screen iphone yang crack boleh la try kat plaza alam sentral, Shah Alam..
and they provide other hpn service as well, rosak2 ke ape..
so memang recommnded la..
banyak kot beza harga & lagi jimat...

hope this can help u guys hehe..
tadaaaaaa

p/s nih bukan iklan bebayar eh, + pi la letak tempered glass skali kat screen iphone tu so that pasni nak baling2 xdela crack hehe..

30 comments:

Anonymous said...

salam..nak tanye ade nombor telefon x kedai repair hp to? saya ingat nk kol dulu sebelum pergi sana kotla xde sparepart jenis hp saya..tq sis :)

ieza said...

wassalam dear, sorry saye x sempat pulak nak amik no phone kedai tu, sorry ye dear

Anonymous said...

salam sis, apa nama kedai tu ye

Ismaz Ismail said...

Akak 😭 wuwuwuu . Sedih , iphone 6 retak . Kedai tu still on ke akak ?

ieza said...

wslm dear, name kedai saye x sure, tapi die 1 jek kedai melayu yg ade kat situ, nanti kalau sampai level jual2 hpn tu, sis jalan je smpai hujung ke belakang. kedai die betul2 kat belakang skali. sori sgt name kedai mmg xtau. hope this can help u dear

romlahriot said...

Salam, saya nak tanya lcd tu sama ke dgn original? dia ada digitizer tak? sis guna lepas repair tu okay tak?

romlahriot said...

Salam,sis.. nak tanya lcd tu sama ke dgn ori punya? dia ada digitizer tak? saya dalam dilema ni nak repair sama ada di tempat yg ori atau pun kedai2 biasa..sis guna lepas repair tu okay tak?

ieza said...

salam dearie romlahriot,

memang kat situ sume lcd original. so far alhamdulillah sampai skang lcd hpn sy ok lagi.
hope this can jelp u dear =)

sufilla mohamed said...

Salam

sufilla mohamed said...

Salam.. Iphone 6 awk da repair ke? Dkt mane ye??

sufilla mohamed said...

Salam. Awak da repair ke?

ieza said...

wslm Sufilla,

saye repair iphone 5 hari tu kat situ.

Kasih Emylia said...

Awak... Hantar repair tu bape lame die siapkan ye...?

Kasih Emylia said...

Nak tanye lagi...Die tuka screen & LCD skali kan....?

ieza said...

hi kasih emylia - saye hantar haritu dalam stengah jam aje die siapkan, aah kalo screen crack nih memang kene tuka screen LCD yang baru

Anonymous said...

Sis..apa nama kedai tu..??cuba tgk kt resit mungkin ade nama ataupun contact no kedai tu..

Anonymous said...

Hai sis, kedai tu bagi resit tak? Kalau ada maybe boleh tau nama kedai tu. Tq

Nur Syakiera said...

Hi sis. Saya punya screen iphone retak dkt bahagian bawah home button tu sikit. Saya tnggal dkt melaka majorii kedai jual rm400+. Boleh tak kalau saya mintak tolong sis belikan lcd tu saya bank in duit kat bank sis. Then sis post. Harap sis bole bantu since saya still student. Tak mampu smpai rm400+ mcm tu. Haihh 😔

diah said...

Ni it MF IT .dia satu je kedai melayi.recommended. a859 lenovo crack tukar br tampal skali tempered glass.huhu.dpt bsinar spt baru yeay

ahmad said...

Kedai melayu tu saya ada singgah tadi.
Namanya:
MF IT COMMUNICATION REPAIR & TRAINING CENTER. (SA0143396-U)
LOT 877, IT3 CITY, 3RD FLOOR
TEL 0196251651
EMAIL mf.it.communication@gmail.com

Boo Hai Pan said...

MF IT & Communication @ Level 3, Plaza Alam Sentral

Nurul Natasya said...

harga dia stay ke?

mohd irwan said...

masalah skrg nie tak payah cita kalau takder alamat ngan no

Anonymous said...

salam, agak2 boleh dapat lagi tak harga rm200 sekarang?

Ain Manan said...

salam sis.. tingkat 2 ke... original lcd kan... sensitivity ok x

kay's wan said...

Salam.. Screen ade dua type. Kalo pecah shaja xrosak kn cencor maybe la rm200 tu. Tp if rosak smua harga dlm rm400 lbey gak. tu nk tahu detail. Nmber phone kdai lak xde ��

Aku Kau said...

Sorry guys, mf it bkn tpt yg sis mentioned. Hopefully sis bley igt blk which store yg dia pegi..tq

Anonymous said...

Aah. Saya baru pergi situ, mahal la. 300 jgk kena. Tp semua tmpt dkt situ majoriti 330 ke atas. Puas dah tanya.

Anonymous said...

salam kak.. housing tu die tukar depan blakang or screen depan sahaja?

KOrdi said...

Iphone batt bru 80. Tq yeer share kedai ni mmg ceruk belakang gile. Susah mau cari