Sunday, April 12, 2015

simple breakfast yang sedap & mudah ~ Resipi Egg Tuna muffin

hello Monday!
monday blues x u ollss hari nih?
iollss?? memang tiap2 hari  pun monday blues aje ahahahaha (-____-)/

ok nak share sikit resipi breakfast yang healthy + simple + sedap gituu..
bole di makan seisi keluarga dari yang kecik sampai la yang tua2 bangka kah kah kah..




ok jom tengok resipi dia...
 
bahan - bahan:
1) 3 biji telur
2) 1 cawan fresh milk
3) 1 biji bawang besar (dipotong dadu kecil2)
4) mix vege atau sayuran lain yang anda suka (saye pakai carrot, celery & tomato) - dipotong dadu kecil2 (bole letak mushroom, cili, lada benggala, any vege that u love will do)
5) Tuna dalam tin (if x suka tuna boleh di ganti dengan hot dog, salami, minced beef, nugget ikan or ayam, seafood atau anything yang anda suka)
6) mix herbs, lada sulah
7) garam
8) parmesan cheese (kalau x ade bole aje pakai cheddar slice cheese tu)
 
methods:
1) campurkan telur + fresh milk + garam + mix herbs, lada sulah dan kacau hingga sebati dalam mangkuk, kemudian ketepi kan.
2) dalam mangkuk yang lain, satukan tuna + bawang + sayuran yang telah dipotong dadu kecik2 tadi dan gaulkan sampai sekata.
4) masuk kan campuran tuna tadi & letak ke dalam acuan muffin. (letak 2/3 sukatan acuan muffin aje jangan sampai penuh ok)
5) then bole tuang campuran telur tadi dalam acuan muffin yang telah di isi dengan tuna tadi sampai penuh.
6) bole tabur kan parmesan cheese kat atas permukaan telur yang dah dituang tadi.
7) then acuan muffin tadi boleh la dimasukkan ke dalam oven dan di bakar pada 120'C selama 10-15 minit sampai muffin jadi coklat keperangan.
8) tadaaaaaa siap dah, sedap di makan panas2.. boleh dicicah dengan sos cili or mayo


ni  la hasilnye...
p/s please ignore rupenye yang buruk tuh, tapi sumpah memang sedap tau makan panas2..
nak effect lagi cantik bole la letak dalam aluminium foil yang bulat2 tu or muffin cup..
tapi iollss kan malas so letak trus jek dalam muffin tray tu ahahahha


 
oklah selamat mencuba ye =)
 
 
 
love,
ieza


4 comments:

Ummu Iman Amsyar said...

mcm sedap jer..nyum nyum..boleh try ni

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bolehla cuba lepas beli oven haha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ieza,
he3
dont judge the food by its look gitew he3 :P

AYuNG said...

nampak simple n sedappp..
=)


jln2 cni...