Friday, October 14, 2016

Trip Pantai Timur 2015 ~ Tempat makan best kat Kota Bharu Kelantan

yuhuuuuuu...
selamat pagi =)

ok dah janji kan atleast 1 entry monthly hehe..
so before masuk June kene setel kan hutang..

ok nak share pasal my recent short trip to pantai timur last week ...
trip jalan2 cari makan la lebih kurang hehe...
memang mission trip nih just nak makan2 aje, hahaha boleh?

kami gerak dari KL pukul 4 pagi, then lalu karak highway + LPT (lebuhraya pantai timur) yang baru bukak tu ~ skarang nih still free lagi tau =)
so sampai kota bharu dalam pukul 11.30am...

ok saye list kan tempat2  makan yang sedap & best yang wajib u ollss singgah kat kota bharu kelantan;

1) Yati Ayam Percik

ayam percik die paling femes & sumpah sedap yang amat... ade banyak lauk2 lain kat sane, nasi kerabu, kuih2 & manisan kelantan.. so macam2 ade..
tapi make sure try ayam percik die, kalau x korang nyesal nanti hahaha

Xsusah pun nak cari,  search dalam waze pun memang dah ade yati ayam percik nih..
alamat nye di:

Yati Ayam Percik
847 Jalan Long Yunus (Jalan Pekeliling), Kota Bharu





2) nasi air & kerabu maggi di wakaf che yeh (Dinner & supper)


after check in Hotel, lepas magrib je saye ke wakaf che yeh (Night bazaar)..
kat sini memang femes la pada yang nak shopping2...
macam2 ade kat sini baju2, kain2 batik, makanan2 and segala barang2 siam macam toto and periuk2 ade di jual kat sini..

ok tapi kene isi perut dulu kan...
kat wakaf che yeh nih banyak kedai2 makan, so survey2 dulu ape yang korang nak makan..
mase survey2 tu, saye jumpe kerabu maggi siam nih.. so just give a try..
ya ampun sedap nak arwah la kerabu maggi nih serius...
macam feeling2 kat thailand gitu, yela yang tukang masak nye pun orang2 siam kot..
memang wajib try eh..


and jangan lupa try nasi air (bubur nasi) memang sedap. stok daging die pehhh terangkat..
kat sini femes dengan teh ais gelas besar, RM3 jek tapi dapat big size punye cup..




alamat wakaf che yeh;

Wakaf Che Yeh, Kota Bharu
jalan Kuala Krai, Kota Bharu, 15100
3) Pulut Pau (Pulut Mangga) & Pulut Durian ~ Wakaf Che Yeh (Dinner & Supper)


kat atas tadi ade mention kat wakaf che yeh nih memang ade banyak makanan sedap2, so nih adelah di antaranye, pauh pulut (mangga pulut) memang wajib try.. ade jugak durian pulut tapi saye x beli sebab perut dah kenyang macam nak meletup hahaha


4) Kopitiam Kita (breakfast)



ok kalau kat kota bharu, memang wajib singgah breakfast kat Kopitiam Kita  nih..
sebab??
kalau nak makan makanan2 nasi panas yang femes2 kat kelantan nih, kat sini la tempatnye..
kedai nih ade jual macam2 nasi2 panas berlauk yang femes2 kat kelantan, macam 1 stop centre la kirenye semua ada hehehe...
so xpayah susah2 nak travel jauh2 ke satu2 tempat..




yang paling best & wajib try kat sini is ~ roti titab
uish nih memang wajib try, kalau x rugi sebab sedap yang amat roti nih..
lemak2 kaya, lepastu ade telur & roti lembut...


alamat Kopitiam kita;

Kopitiam Kita
 4357-A, taman Desa Jaya,
 Jalan Pengkalan Chepa,
 15400. Kota Bahru.
 Waktu Urusniaga : 7 pagi ~ 1:30 Tengahari

5) Kuih2 & makanan tradisional Kelatan ~ Pasar Siti Khadijah (breakfast)

esok nya pula, kami nak shopping sikit kat pasar khadijah..
so breakfast aje kat sane terus...
kat floor bawah penuh la yang amat kuih2 & makanan2 tradisi orang kelantan...
dahla murah. sedap pulak tu..
so sila jangan rambang mata eh hehe...



lepas dah breakfast barula mood shopping datang haha...
kat sini ade jual macam2...
ade barang2 basah untuk di masak (floor bawah), ade jual baju2 kain2 batik, makanan2 tradisi & cenderahati 





6) Nasi Ulam Cikgu (Lunch)


orang kelantan nih memang femes dengan ulam ulam nye..
patutla comel2 blake orang kelantan hehe...

ok nasi ulam cikgu nih agak femes jugak...
lauk2 die simple2 aje tapi bab ulam ulaman die mak aihh penuh semeja haha...
yang paling besy ayam goreng die garing & besar, puas makan haha..

ikan keli goreng die pun besa2 jugak...
memang puas la makan hehe..




alamat kedai nasi ulam cikgu;

Kampung Kraftangan, Jalan Hilir Kota
15300, Kota Bharu, Malaysia



7) Warung Pak Mat Pulau Pisang ~ Teh Tarik Madu + Sup kepala Ikan 


terliur kan tengok gamba teh tarik madu die.. sampai sangup datang jauh2..
rasa?? sedap weh haha patutla ramai yang order..

 





 


tadaaaaaaa.. ok la tu aje review for jalan2 cari makan kat kota bharu kelantan..
banyak lagi hutang review2 lain nih..
kene tunggu mood rajin datang menjenguk haha...
good night peeps ;)